Underrättelsesamordnare, Umeå

Organisation

Polisregion Nord

Län

Västerbottens län

Utlyst

03 juli 2020

Ansök senast

16 augusti 2020

Referensnummer

A374.338/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Detta är en ny funktion inom underrättelsetjänsten och vi söker nu en underrättelsesamordnare till Underrättelsegruppen i Västerbotten. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Underrättelsegruppen i Västerbotten tillhör regionala underrättelseenheten med verksamhet i hela Region Nord. Gruppen har medarbetare i Umeå, Skellefteå och Lycksele.

Arbetsbeskrivning

Som underrättelsesamordnare initierar och driver man underrättelseärenden och agerar som en länk mellan underrättelseverksamheten och utredningsverksamheten. I rollen ingår främst att upprätta olika former av underrättelseprodukter, analyser och planer för inhämtning i pågående operativa underrättelseärenden samt att stödja pågående förundersökningar gällande grova brott med underrättelser. Funktionen kommer också ha en roll som koordinator på polisområdesnivån mellan UND och polisområdet, framförallt med utredningssidan.

Underrättelsesamordnaren bistår verksamheten med ett framåtblickande perspektiv. Med en utgångspunkt i den aktuella problembilden delger underrättelsesamordnaren relevanta underrättelser som kan underlätta i det utredande arbetet och/eller påvisa problem som polisområdet kan initiera åtgärd emot. I arbetet ingår att upptäcka, förebygga och förhindra brottslig verksamhet samt genom att förmedla underrättelser till rätt funktion vid rätt tid möjliggöra för andra delar inom polisverksamheten att förebygga och förhindra brott, vilket innebär att de viktigaste uppgifterna kan sammanfattas enligt följande:

• Förmedla och presentera underrättelseorienteringar vid utsättningar/möten
• Ha en daglig uppfattning om aktuell underrättelsebild
• Kontrollera interna underrättelsesystem, mejl och andra kanaler för
  inkommande underrättelser, frågor eller uppdrag som ska hanteras
• Förbereda inför och medverka vid forum/möten för daglig styrning
• Deltagande i daglig styrning/stabsorientering
• Inhämta relevant överskottsinformation från utredningar
• Tillgodose och/eller förmedla underrättelsebehov inom
  Utredningsverksamheten
• Producera underlag för operativa och strategiska underrättelseprodukter

Egen inhämtning av underrättelser samt kontaktskapande verksamhet gentemot samverkansforum och partners ingår i uppdraget.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

• Gymnasieexamen i samhällsvetenskap eller annat relevant område som        arbetsgivaren bedömer som likvärdigt
• Minst tre års arbetslivserfarenhet i närtid av utredningsarbete, beredning av    ärenden eller liknande arbetsuppgifter
• Erfarenhet av att skriva och presentera rapporter samt delge information
• Mycket goda kunskaper i svenska språket i såväl tal som skrift
• Goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift
• Goda kunskaper i Officepaketet, främst Excel och Powerpoint


Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

• Polisexamen alternativt akademisk examen inom kriminologi eller statsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• Arbetslivserfarenhet av utredningsverksamhet eller underrättelsearbete inom polisen eller annan brottsbekämpande verksamhet
• Vana av att föredra information för ledningsgrupper
• Vana av samverkan med andra myndigheter och organisationer
• Ansvarat/drivit förändringsarbeten inom Polisen eller annan verksamhet inom rättsväsendet

Personliga egenskaper

För att vara framgångsrik i denna funktion ska du en start kreativ förmåga att hitta lösningar på problem och frågeställningar. Du bör trivas i en central roll då du har breda kontaktytor, god förmåga att kommunicera både muntligt och skriftligt samt bekväm med att hålla presentationer för större grupper. Du har god förmåga att arbeta självständigt då du driver dina egna ärenden/projekt. Samtidigt måste du kunna samarbeta väl med andra både internt som externt. I denna roll bör du vara analytisk som person och ha lätt för att se samband och helheter.

Då en stor del av arbetet präglas av samarbete och kontakter både internt och externt kommer stor vikt att läggas vid personliga egenskaper.

Då tjänsten är nyinrättad så kommer du och din närmsta chef löpande utvärdera och följa upp de arbetsuppgifter som följer med tjänsten. Du ska ha en beredskap för att arbetsuppgifter kan komma att justeras och förändras under resans gång.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Johan Eriksson, Chef UND Po Västerbotten: johan.eriksson@polisen.se

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:
Louise Rääf: louise.raaf@polisen.se 

Fackliga företrädare

Polisförbundet region Nord

SEKO polisen

SACO-S region Nord

ST region Nord

samtliga nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Umeå
Arbetstid: Flextid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Handläggare /polisinspektör, Underrättelseenheten/Underrättelsesektion 2/Underrättelsegrupp 3

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.nord@polisen.se senast den 16 augusti 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A374.338/2020 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering
Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post