Utredare till spaningssektionen på regionala utredningsenheten i Stockholm

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en engagerad och ansvarstagande utredare (civil/polis) till spaningssektionen på regionala utredningsenheten (RUE) i Stockholm.

Organisation

Polisregion Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

25 juni 2020

Ansök senast

17 augusti 2020

Referensnummer

A358.385/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Spaningssektionen i Stockholm har ca 60 medarbetare och ligger organisatoriskt på regionala utredningsenheten (RUE) i Stockholm. Spaningssektionens uppdrag är att ta ansvar för den regionala nivån i brottsbekämpningen, med stor vikt mot grov organiserad brottslighet och nätverksproblematik. Spaningssektionens spaningsförmåga består av de båda nationella koncepten dold spaning och ingripandespaning. Utredningsorganisationen består av, förutom utredare, specialistkompetenser som finansiell utredare, spaningsstöd samt operativa analytiker.

Utöver det brottsutredande arbetet har spaningssektionen erfarenhet av myndighetssamverkan i både spanings- och utredningsfasen. Vi arbetar ofta tillsammans med andra enheter i och utanför regionen och erbjuder en ”paket-lösning” med spanings-, utrednings- och analysförmåga. Vi arbetar även tätt med några av utredningsenhetens andra sektioner, vid biträden och gemensamma insatser.

Arbetsbeskrivning

Du kommer att arbeta både enskilt och i team i de ärenden som sektionen hanterar. Utredningsarbetet bedrivs offensivt och innefattar en bredd av brottstyper med tyngdpunkt på vapen-, vålds- och narkotikabrott samt ekonomisk brottslighet. Då sektionen kan erbjuda en ”paketlösning” och har viss specialistkompetens, riktas vårt arbete mer och mer mot nätverksproblematik där vi inte låser oss på vissa brott utan försöker hitta lösningar, oavsett brottskod. Detta ställer därför höga krav på dig som handläggare att kunna tänka brett och lösningsfokuserat. Ärenden hanteras i olika faser och som handläggare kommer du hantera ärenden från underrättelsefas till åtal.

Arbetsuppgifter kan exempelvis vara att:

 • Hantera hemliga tvångsmedel och ha en viktig roll i att driva förundersökningen framåt under spaningsfas.
 • Arbeta i ärendeteam i samverkan med spaningsledare och specialister, medverkan vid olika insatser som kräver att arbetstiden, under vissa perioder, kan komma att förläggas till kvällar och helger.
 • Enskilt handlägga ärenden med misstänkta som är anhållna eller häktade.
 • Inhämta, bearbeta och analysera uppgifter från banker och övriga finansinstitut samt förbereda förhörsunderlag.
 • Självständigt och i grupp utreda/kartlägga en eller flera personers inkomster, tillgångar och skulder i syfte att återta brottsvinster.
 • Medverka vid operativa insatser som husrannsakningar i bostäder och terräng.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som är eller har varit utredare inom polisen eller andra myndigheter, banker eller försäkringsbolag och har:

 • Minst ett års sammanhängande erfarenhet av brottsbekämpande utredningsarbete på exempelvis polisen, skatteverket, tullverket, bank, försäkringsbolag eller likvärdigt.
 • Goda kunskaper i polisens databaser eller kunskap att arbeta med andra databaser och utredningsverktyg som arbetsgivaren bedömer relevant.
 • Goda kunskaper i de program som ingår i Officepaketet.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • Erfarenhet av att ha strukturerat, analyserat och sammanställt stora informationsmängder.
 • Erfarenhet som förhörsledare.
 • Utbildning inom ekonomi på eftergymnasial nivå på högskola eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig.
 • Arbetslivserfarenhet som ekonom.
 • Erfarenhet av hemliga tvångsmedel.
 • Erfarenhet av straffprocessuella tvångsmedel.
 • Erfarenhet av extern samverkan med myndigheter och andra organisationer och yrkesgrupper som arbetsgivaren bedömer relevant.
 • Erfarenhet av förundersökningsprocessen och förundersökningsledning.
 • Erfarenhet av arbete mot grov organiserad brottslighet.
 • Erfarenhet av att ha varit handläggare i spaningsärenden.
 • Erfarenhet av att arbeta med underrättelser och underrättelsebaserade ärenden.

Personliga egenskaper:

Då rollen innebär både självständigt arbete och i team ser vi det som naturligt att du kan samverka med andra på ett prestigelöst och lösningsorienterat sätt för att nå gemensamma mål. Tjänsten som till viss del är operativ ställer krav på att du är såväl stresstålig som flexibel, då du behöver kunna växla mellan både arbetstempo och arbetsuppgifter.

Arbetsuppgifterna ställer även krav på analytisk förmåga samt struktur/noggrannhet. För att trivas och bli framgångsrik i rollen är du ansvarstagande och engagerad.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

I och med semester kommer annonsen ligga öppen för ansökningar t.o.m. 17 augusti med begränsade svarsmöjligheter under juli och augusti. Urvalsarbete kommer ske under vecka 34-35.

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef: Krister Ek, tfn 073-910 13 88 krister.ek@polisen.se.

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Mina Franklin, tfn 010-56 75 205 mina.franklin@polisen.se.

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via polisens växel 114 14.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Stockholm
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Utredare grova brott, spaningssektionen, RUE, region Stockholm.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.stockholm@polisen.se senast den 17/8 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A358.385/2020 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr A358.385/2020 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post