Analytiker (forensisk analys) till Regionala Utredningsenheten vid Polisregion Syd

Organisation

Polisregion Syd

Län

Skåne län

Utlyst

08 maj 2020

Ansök senast

27 maj 2020

Referensnummer

C38464/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu analytiker som är ambitiösa, drivna och flexibla till våra team på Regionala Utredningsenheten. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Regionala Utredningsenhetens uppdrag är att vara en gränsöverskridande regional utredningsresurs med förmåga att tillsammans med polisområden driva och utveckla utredningsverksamheten. Vid enheten organiseras specialistfunktioner inom sju sektioner som utreder bland annat grov organiserad brottslighet, IT-brott och bedrägeriärenden samt har regionalt ansvar för demokrati- och hatbrottsfrågor, människohandel, aktionsgrupper, brottsoffer- och personsäkerhetsarbete, regional spaningsverksamhet och forensisk verksamhet. Vid utredningsenheten pågår kontinuerligt förändringsarbeten som givet den nuvarande samhällsutvecklingen syftar till att stärka enhetens kapacitet att framgångsrikt, såväl idag som på sikt, hantera komplexa utredningsärenden.

Polismyndigheten har beslutat om en enhetlig process för brottssamordning. Förutom en regionalt placerad brottssamordningsfunktion finns det även funktioner placerade i regionens fem polisområden. Den regionala brottssamordningsfunktionen är placerad på utredningsenheten/utredningssektionen och syftet med gruppens arbete är att skapa goda förutsättningar för att avbryta pågående brottslighet och lagföring i dessa ärenden. Arbetet bedrivs med en stark inriktning mot internationella brottsnätverk.

Brottssamordning innefattar två processer - operativ brottsanalys och forensisk analys. Brottssamordningsgruppen arbetar med systematiska analyser av brottsligheten för att identifiera tillvägagångssätt och jämföra spår från brottsplatser. Syfte är att undersöka om det finns gemensamma faktorer som kan tyda på seriebrottslighet.

Den regionala brottssamordningen söker nu analytiker till forensisk analys.

Arbetsbeskrivning

Som forensisk analytiker vid den regionala brottssamordningen ska du huvudsakligen analysera resultat av kriminaltekniska brottsplats- och laboratorieundersökningar med målet att finna ytterligare möjligheter för att öka lagföring, upptäcka brottstrender och seriebrottslighet. Från informationen som analyserats fram, förmedlas förslag på möjliga nya åtgärder till utredande enheter, sektioner och grupper. Detta innefattar bland annat att ha kontakt med utredare, samordningsfunktioner och kriminalunderrättelsesektioner/enheter inom och utanför Region Syd.

I arbetet som forensisk analytiker ingår att:

 • Samverka med NFC och forensiska stationer både på regional och nationell nivå
 • Önskvärt är kunskaper i TekPRO för att kunna tillgodogöra sig dessa redovisningar
 • Arbeta med träffar avseende forensiska spår som inkommer från nationella och internationella sökningar
 • Sammanställa brottsserier enligt modus operandi eller brottsplatsspår
 • Arbeta med skospårsregister
 • Du förväntas även bidra till metodutveckling och förbättrade arbetssätt

Resor och arbete på annan ort förekommer, främst inom regionen.

Kvalifikationer

Kvalifikationer:

 • Polisexamen eller annan eftergymnasial utbildning som arbetsgivaren bedömer relevanta för arbete med forensik
 • Tidigare utredningserfarenhet med forensisk inriktning eller motsvarande polisiär yrkeserfarenhet
 • God kunskap och vana av att arbeta med MS Office är ett krav samt mycket goda kunskaper i Excel
 • I arbetet kommer du att ha både interna och externa kontakter vilket kräver att du har mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, på svenska och engelska
 • Svensk medborgarskap
 • Körkort med B-behörighet

Meriterande:

 • Tidigare erfarenhet av arbete med forensik, operativ analys, analytiskt arbete eller utredningsarbete
 • Erfarenhet av arbete i brottsbekämpande myndighet
 • Erfarenhet av att ha arbetat inom laborativ miljö
 • Erfarenhet av social nätverksanalys
 • Kunskap i geografisk profilering och/eller gärningsmannaprofilering


Personliga egenskaper:
Som person är du social, noggrann, strukturerad, stresstålig med en mycket god förmåga att tänka analytiskt och logiskt samt kan förmedla komplex information på ett tydligt sätt. Du är flexibel, kreativ, driven och ambitiös. Du måste kunna arbeta både självständigt och i grupp tillsammans med andra funktioner i en flexibel miljö vilket ibland innebär att hantera uppdrag med kort framförhållning under tidspress och parallellt med andra uppdrag.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

För frågor om rekryteringsprocessen, kontakta HR-konsult Isabella Vinke, 0724-590692
För frågor om uppdraget kontakta rekryterande chef Stefan Peijne, 0105615393

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare: SACO-S Kjell Frisdal tfn: 0703-56 48 71, Polisförbundet Theres Lindgren tfn: 0702-87 89 99, Seko Polisen Monica Veberg tfn: 0705-49 11 35 och ST nås via polisens växel 11414

Övrig information

Tester kan komma att genomföras i samband med rekryteringsprocessen.

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Malmö
Arbetstid: Flextid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Forensisk analytiker, Region Syd, Utredningsenheten, Utredningssektionen, BSF

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 27 maj 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddad identitet är du välkommen att kontakta berörd HR-konsult.

Varmt välkommen med din ansökan!

Polismyndigheten
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 30 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg

Till toppen