Analytiker till utredningssektionen, region Syd

Organisation

Polisregion Syd

Län

Skåne län

Utlyst

15 maj 2020

Ansök senast

27 maj 2020

Referensnummer

C38725/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Vi söker dig som har ett genuint intresse och fallenhet för att arbeta med brott i nära relation, sexualbrott, grova narkotikabrott samt grova våldsbrott och den särskilda utmaning detta innebär vid utredningsverksamheten på utredningssektionen i Polisområde Nordvästra Skåne. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige. Detta är även en möjlighet för dig som tidigare varit anställd inom myndigheten, och som är intresserad av att börja arbeta inom Polisen på nytt - tveka inte, ansök idag.

Polisområde Nordvästra Skåne består av fyra lokalpolisområden (Helsingborg, Ängelholm, Klippan och Landskrona), utredningssektion, utredningsjoursektion och ett kansli. Utredningssektionen består av sju utredningsgrupper samt grupper som arbetar med personspaning.

Arbetsbeskrivning

På Utredningssektionen hanteras de brott som enligt brottskatalogen ska hanteras på polisområdesnivå såsom brott i nära relation mot såväl vuxen som barn, sexualbrott och grova våldsbrott. Hantering av frihetsberövade är vanligt förekommande vilket periodvis kräver korta handläggningstider och arbete under tidspress m.m. Funktionens huvuduppgift är att stödja utredningsverksamheten och utredare med bearbetning av information/data inom ramen kring en förundersökning. I rollen ingår att objektivt värdera information från flera källor, ta fram specifika fakta och avgöra betydelsen av varje enskild information, dra slutsatser, bedöma samband mellan ett antal variabler och sammanfatta uppgifter till en logisk helhet. Uppdraget kräver att analytikern även pedagogiskt kan förklara sina iakttagelser i materialet och samtidigt visualisera dem för beslutsfattare och utredare. Det kan även förekomma att analytikern får bistå åklagaren genom att visualisera komplexa utredningar vid förhandlingar. Då du blir en viktig del i förundersökningsprocessen krävs att du kan ta egna initiativ som leder förundersökningen framåt. Polisområdets analytiker servar också lokalpolisområdenas utredningsverksamhet med ovanstående då det är aktuellt.

Arbetet innebär många interna och externa kontakter, till exempel med åklagare, juridiska ombud. Förekommande arbetsuppgifter kan t.ex. vara att hantera it-forensiskt material, uppgifter från hemliga tvångsmedel, sammanställningar av stora mängder information i datorprogram som t.ex. Excel, skapa visualiseringar som på ett pedagogiskt sätt kan stödja utredningen, vara stöd vid redovisning av förundersökningar samt andra i utredningsarbetet förekommande stödjande arbetsuppgifter. Arbetsuppgifterna är varierande och kräver att man har förmåga att självständigt lägga upp sitt arbete utefter de prioriteringar som råder inom området. Utredningsverksamheten är operativ och ställer krav på flexibilitet mellan prioriteringarna. I ett initialt operativt skede ställs ofta stora krav på att akuta åtgärder kan hanteras med stor skyndsamhet.

Kvalifikationer

Krav

 • Polisexamen eller akademisk examen inom exempelvis beteendevetenskap, juridik, systemvetenskap, statistik och kriminologi alternativt har du genom ditt arbetsliv erhållit kunskaper och erfarenheter som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
 • Goda språkkunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift
 • Körkort (manuell växel) med behörighet lägst klass B, då resor i tjänsten kan bli aktuellt
 • Erfarenhet och vana att hantera, strukturera stora informationsmängder och utföra analyser
 • Goda kunskaper i att presentera genomförda analyser skriftligen, muntligt och i presentationsprogram
 • Hög kompetens av informationsinhämtning genom öppna källor
 • Goda Excelkunskaper. Exemplifiera hur du arbetat med Excel och i vilken utsträckning du kan redogöra för detta i ditt CV under datorkunskaper
 • Ett högt sekretessmedvetande

Meriterande

 • Erfarenhet av annan rättsvårdande myndighet eller liknande organisation
 • Arbetslivserfarenhet av muntliga och skriftliga presentationer samt dokumentationsvana, gärna på engelska
 • Kunskap om bevisvärdering och brottsrekvisit inhämtat från arbetslivet
 • Erfarenhet av analys och visualiseringsprogram exempelvis ifrån GeoTime, Analyst's Notebook
 • Erfarenhet av kartvisualisering
 • Erfarenhet av utredningsarbete

Personliga egenskaper

Vi söker dig som är flexibel då analytikerrollen hos oss ofta innebär ansvar för fler än ett ärende i taget. För att klara av detta är du även strukturerad och metodisk i ditt sätt att arbeta. Då du kommer att ha kontakt med olika aktörer inom myndigheten är det viktigt att du är kommunikativ och har lätt för att göra dig förstådd i olika sammanhang, både muntligt och skriftligt. Vidare är du driven och uppskattar att ta eget ansvar. Sist men inte minst är du social och har mycket god samarbetsförmåga samt förmågan att skapa goda relationer och vårda kontakter inom och utanför organisationen. 

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor angående tjänsten kontakta rekryterande chef Tommy Lindén, 070-5083859 eller Andreas Göthager, 073-8519590.

Har du frågor om rekryteringsprocessen kontakta HR-Konsult, Linda Eriksson, linda.eriksson3@polisen.se

Fackliga företrädare

Seko Polisen, Monica Veberg 070-549 11 35

SACO, Kjell Frisdal, 070-356 48 71

ST och Polisförbundet nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

 • Funktion: Analytiker
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning med eventuell provanställning om sex månader
 • Arbetsort: Helsingborg
 • Arbetstid: Dagtid, flexarbetstid
 • Tillträde: Enligt överenskommelse

Säkerhetsklassning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering  och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 27 maj 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter.

Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Alla dina uppgifter sparas på ditt CV-konto och du kan enkelt logga in och uppdatera dina uppgifter när du vill. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd ta kontakt med linda.eriksson3@polisen.se

Polismyndigheten
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 30 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg

Till toppen