Analytiker underrättelse - Avdelningen för särskilda utredningar

Organisation

Avdelningen för särskilda utredningar

Län

Stockholms län

Utlyst

19 maj 2020

Ansök senast

02 juni 2020

Referensnummer

A259.142/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Avdelningen för särskilda utredningar (SU) handlägger ärenden enligt förordningen (2014:1106) om handläggning av ärenden om brott av anställda inom polisen och vissa andra befattningshavare (SUF). Ärendena avser anmälningar mot anställda inom Polismyndigheten och Säkerhetspolisen, den som genomgår grundutbildningen till polis, åklagare, domare, nämndemän riksdagsmän, statsråd samt personal som står direkt under polisiär arbetsledning såsom inhyrda arrestvakter. Vidare ska avdelningen vid behov ge stöd och biträde till Justitieombudsmannen, Justitiekanslern och andra myndigheter.

Oberoende och kvalitet

Chefen för avdelningen anställs genom beslut av regeringen och verksamheten finansieras via egen anslagspost. Polismyndighetens insynsråd och regionpolisråd har till uppgift att särskilt följa verksamheten. SU är en fristående avdelning inom Polismyndigheten och är lokaliserade frånskilt från övrig polisverksamhet. Avdelningen samverkar med Särskilda åklagarkammaren (SÅK) och har bland annat upprättat gemensamma handlingsrutiner.

Organisation

Avdelningen består av ett kansli, en ärendesamordningsenhet, en underrättelseenhet, en spaningsenhet samt tre utredningsenheter. Kansliet, ärendesamordningsenheten, underrättelseenheten samt spaningsenheten är placerade i Stockholm. Utredningsenheterna är placerade i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Arbetsbeskrivning

Som analytiker på underrättelseenheten på SU är du en del i en grupp som idag består av både poliser och civila och arbetsuppgifterna hanteras både enskilt och i grupp.

Underrättelseenheten har till uppgift att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet inom de yrkesgrupperna som SU ansvarar för.

Undersökningarna bedrivs genom att via inre spaning inhämta, bearbeta och analysera information.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Inhämta, bearbeta och analysera stora mängder information från olika källor
 • Sammanställa information för vidare operativa åtgärder
 • Sammanställa strukturerade underlag
 • Samverka med interna och externa aktörer
 • Bedriva viss databasutveckling

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Goda databaskunskaper i t.ex. MS SQL eller liknade
 • Vana att hantera och strukturera stora informationsmängder
 • Goda kunskaper i Excel
 • Goda skriftliga kunskaper i svenska

Meriterande

Det är meriterande om du har:

 • Akademisk examen med inriktning mot systemvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren anser relevant för arbetsuppgiften
 • Goda kunskaper i Qlickview
 • Erfarenhet av kvalificerat utredningsarbete inom brottsbekämpande verksamhet eller motsvarande
 • Praktisk erfarenhet av iBase och Analyst´s Notebook
 • Kunskap i de polisiära IT-systemen
 • Praktisk erfarenhet av analys av telefonlistor
 • Goda kunskaper i engelska

Personliga egenskaper

Arbetet ställer stora krav på noggrannhet, gott omdöme, flexibilitet och hög integritet, du ska vidare ha förmågan att kunna arbeta självständigt, men också i grupp. Du behöver även ha ett strukturerat arbetssätt och en god kommunikationsförmåga, samt att du aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer? Välkommen att kontakta chefen för Underrättelseenheten i Stockholm, Stefan Andersson tfn 010-563 56 53.

Har du frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta HR-konsult Alice Andersson, alice.andersson@polisen.se.

Fackliga företrädare

Facklig information lämnas av:

Saco-S: Fredrik Bergh, tfn 010-563 91 37

Polisförbundet: Sofia Ask, tel. 010 563 87 10

ST: Kent Söderlund, tel. 072 221 27 50

Seko Polisen: Karna Tillheden, tel. 010 561 66 27

Övrig information

Arbetsort: Stockholm

Anställningsform: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning

Omfattning: Heltid

Arbetstid: Flextid tillämpas

Tillträde: Enligt överenskommelse

Funktion: Handläggare, analytiker, underrättelse, avdelningen för särskilda utredningar.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

 

Ansökan,

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till (t.ex.) jobb.na@polisen.se senast den 2:a juni 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A259.142/2020 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr A259.142/2020 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen