Polisområde Skaraborg söker nu en förundersökningsledare till utredningsjouren, placering Skövde

Organisation

Polisregion Väst

Län

Västra Götalands län

Utlyst

14 maj 2020

Ansök senast

04 juni 2020

Referensnummer

C38678/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en Förundersökningsledare till vårt team, du ska vara flexibel, stresstålig och ha goda ledaregenskaper. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Beskrivning av arbetsplats

Polisområde Skaraborg
Polisområde Skaraborg omfattar 15 kommuner och är organiserat i två lokalpolisområden, Östra och Västra Skaraborg. På polisområdesnivå finns en utredningssektion och ett områdeskansli. PO Skaraborg har idag ca 480 anställda.

Utredningsjouren
Funktionen för förundersökningsledning i jourmiljö är organiserad på polisområdesnivå under utredningssektionen. Funktionen ansvarar för förundersökningsledning och initiala utredningsåtgärder dygnet runt. Vid sektionen finns även grupper för spaning, utredning för grova brott och brott i nära relation, samt verksamhetsstödsgruppen som innefattar en rad specialistkompetenser.

Arbetsbeskrivning

I rollen som förundersökningsledare i jourverksamheten är du både verksamhetsansvarig och arbetsledare och ansvarar i huvudsak för att:

 • Fatta beslut i eller utanför förundersökning i enlighet med ditt förordnande/delegation.
 • Stödja jourutredare samt den yttre polispersonalen med förundersökningsledning.
 • Granska och kvalitetsäkra de anmälning om brott som inkommer och fatta inledande förundersökningsbeslut, så att relevanta initiala utredningsåtgärder kan vidtas.
 • I förekommande fall förmanspröva frihetsberövanden av den som misstänkts för brott, samt ansvara för att den frihetsberövades restriktioner följs.
 • I samverkan med Åklagarmyndigheten vidta de utredningsåtgärder som är möjliga under jourtid avseende frihetsberövade personer.
 • I enlighet med den nationella överenskommelsen om samordning av ärenden, initiera, bereda och färdigställa ärenden för överlämning till annan Polisregion eller avdelning.
 • Överlämning av ärenden inom PO Skaraborg sker senast nästkommande vardag, såvida ärendet inte bedöms kunna slutföras inom jourutredningsverksamheten.

Verksamhetsuppdraget
Som förundersökningsledare säkerställer du att verksamheten bedrivs enligt Polis-myndighetens intentioner och anvisningar, effektivt och kostnadsmedvetet, enligt gällande lagstiftning, föreskrifter och övriga regelverk.

Rollen som förundersökningsledare innebär att lämna tydliga direktiv till medarbetare, såväl muntligt som skriftlig, i syfte att driva förundersökningen framåt. Du coachar, motiverar och stödjer medarbetarna samt skapar förutsättningar för dem att nå sin fulla potential.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Polisexamen i enlighet med polisförordningen (2014:1104).
 • Kunskap om brottsutredningsprocessen, bevisvärdering och förundersökningsledning.
 • Erfarenhet av utredningsarbete.

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • Erfarenhet av arbete i rollen som förundersökningsledare.
 • Förundersökningsledarutbildning.
 • Erfarenhet av arbetsledning, projektledning eller liknande.

Personliga egenskaper

Vi ser gärna att du har stort intresse för brottsutredningsprocessen och fallenhet för utredningsarbete. Du har lätt för att se mönster och sammanhang i komplex information och är bra på att förmedla budskap såväl muntligt som skriftligt.

Arbetstempot kan vara högt och du behöver kunna agera med lugn och gott omdöme även under stressade situationer.

Du behöver ha en helhetssyn och förståelse för polisens uppdrag och mål, särskilt beträffande utredningsverksamheten. Det är också viktigt att du är öppen för utveckling och förändring av metoder och arbetssätt.

Du har förmåga att inspirera andra och uppträder med mognad, integritet och mod.
Som förundersökningsledare är det är viktigt att du skapar delaktighet och motivation för medarbetarna. Du vill medverka till ett öppet och tolerant klimat, där mångfald, jämställdhet och polisens värdegrund är en självklarhet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:
Louise Berg, gruppchef JFL 0706-399 755, alt utredningssektionens chef, Andreas Wedebrand 0727-415 680.

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:
Hanna Gustafsson, hanna.gustafsson@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via polisens växel 114 14.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader om du inte redan är anställd inom myndigheten
Arbetsort: Skövde
Arbetstid: Treskift, periodplanering
Tillträde: 1 september
Funktion: Förundersökningsledare, Region Väst, PO Skaraborg, Utredningsjouren

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 4 juni 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddad identitet söker du genom att skicka in din ansökan, uppmärkt med ref.nr, per post till: Polismyndigheten, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta berörd HR-konsult.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg

Till toppen