Utredare till avdelningen för särskilda utredningar, placering i Stockholm

Polismyndigheten söker utredare till avdelningen för särskilda utredningar med placering vid utredningsenheten i Stockholm.

Organisation

Avdelningen för särskilda utredningar

Län

Stockholms län

Utlyst

20 maj 2020

Ansök senast

03 juni 2020

Referensnummer

A259.347/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Avdelningen för särskilda utredningar (SU) handlägger ärenden enligt förordningen (2014:1106) om handläggning av ärenden om brott av anställda inom polisen och vissa andra befattningshavare (SUF). Ärendena avser anmälningar mot anställda inom Polismyndigheten och Säkerhetspolisen, den som genomgår grundutbildningen till polis, åklagare, domare, nämndemän riksdagsmän, statsråd samt personal som står direkt under polisiär arbetsledning såsom inhyrda arrestvakter. Vidare ska avdelningen vid behov ge stöd och biträde till Justitieombudsmannen, Justitiekanslern och andra myndigheter.

Oberoende och kvalitet

Chefen för avdelningen anställs genom beslut av regeringen och verksamheten finansieras via egen anslagspost. Polismyndighetens insynsråd och regionpolisråd har till uppgift att särskilt följa verksamheten. SU är en fristående avdelning inom Polismyndigheten och är lokaliserade frånskilt från övrig polisverksamhet. Alla utredare vid SU är kommissarier med lång erfarenhet av utredningsverksamhet och kompetenser från olika verksamhetsområden. Avdelningen samverkar med Särskilda åklagarkammaren (SÅK) och har bland annat upprättat gemensamma handlingsrutiner.

Organisation

Avdelningen består av ett kansli, en ärendesamordningsenhet, en underrättelseenhet, en spaningsenhet samt tre utredningsenheter. Kansliet, ärendesamordningsenheten, underrättelseenheten samt spaningsenheten är placerade i Stockholm. Utredningsenheterna är placerade i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Avdelningen söker utredare med placering vid utredningsenheten i Stockholm.

Arbetsbeskrivning

Den huvudsakliga arbetsuppgiften på enheten är utredningsarbete som avser misstanke om brott begånget i tjänsten eller på fritiden av polisanställd och vissa andra myndigheters befattningshavare. Karaktären på brotten är varierande där det förutom brott mot Brottsbalken också förekommer brott mot Speciallagstiftningen.

I arbetsuppgifterna ingår också att hantera begäran om att få ta del av handlingar och göra sekretessprövningar.

Ytterligare en arbetsuppgift är att medverka vid information om avdelningens verksamhet inklusive regelverk.

Arbetsuppgifterna består bland annat av att:

  • Hålla förhör och vidta andra utredningsåtgärder enligt direktiv från åklagare
  • Sammanställa information för delgivning till åklagare och därtill hörande arbetsuppgifter
  • Vid eventuellt behov bistå åklagare vid förhandling i rätten

Kvalifikationer

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

  • Polisexamen, en bred och god erfarenhet av utredningsarbete
  • God polisiär erfarenhet
  • Praktisk erfarenhet av arbete med tvångsmedel samt praktisk erfarenhet av programvaror för utredningsverksamheten
  • Goda IT-kunskaper samt förmåga att förmedla en god kommunikation och att skapa ett gott samarbetsklimat

Meriterande

Vi det som meriterande om man har kunskap om att utreda brott mot barn eller där det förekommer ungdomar och barn som målsägande eller vittnen. Barnförhörsutbildning 1 och 2 är också meriterande. Det är även meriterande om du har kunskap om att utreda grova brott, narkotikabrott och även brott inom det IT-relaterade området.

Personliga egenskaper

Du ska ha förmågan att kunna arbeta självständigt, men också i grupp. Arbetet ställer stora krav på noggrannhet, gott omdöme, flexibilitet och hög integritet. Du är lugn, stabil och kontrollerad i pressade och stressade situationer. Du har förmåga att arbeta med ärenden som mentalt kan vara tunga att hantera. Du ska ha ett strukturerat arbetssätt och en god kommunikationsförmåga i både tal och skrift. Du är en god kommunikatör som tar ansvar för arbetet och driver ärenden vidare. Du bidrar också aktivt för att utveckla verksamheten.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet

Kontaktpersoner

Vill du veta mer? Välkommen att kontakta chefen för utredningsenheten Mikael Ekman 0733-315 780, alt: mikael.ekman@polisen.se

Har du frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta HR-konsult Alice Andersson, alice.andersson@polisen.se.

Fackliga företrädare

Facklig information lämnas av:

Fredrik Bergh, tfn 010-563 91 37
Polisförbundet: Sofia Ask, tel. 010 563 87 10
ST: Kent Söderlund, tel. 072 221 27 50
Seko Polisen: Karna Tillheden, tel. 010 561 66 27

Övrig information

Arbetsort: Stockholm
Anställningsform: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning
Omfattning: Heltid
Arbetstid: Flextid tillämpas
Tillträde: Enligt överenskommelse

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan,

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.na@polisen.se senast den 3:e juni 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr A259.347/2020 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr A259.347/2020 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen