Utredare till Polisen i Helsingborg

Organisation

Polisregion Syd

Län

Skåne län

Utlyst

15 maj 2020

Ansök senast

31 maj 2020

Referensnummer

C38709/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu utredare till barn- och ungdomsgrupperna på utredningssektionen och verksamhetsområdet brott i nära relation. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polisregion Syd har cirka 4500 medarbetare. Regionen består av fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. Inom respektive polisområde finns lokalpolisområden, polisområdeskansli, utredningssektion/er och sektion för utredningsjourverksamhet. Här finns mer information om hur det är att jobba inom polisen https://polisen.se/om-polisen/jobba-hos-polisen/.

Verksamhetsområdet för brott i nära relation hanteras i stort sett all relationsbrottslighet i Polisområde nordvästra Skåne. Detta innebär utredningsansvar för de grövsta brotten såsom mord, grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och våldtäkt. Två av grupperna ansvarar för alla ärenden där barn är brottsoffer. Arbetstempot är ofta högt vilket medför korta handläggningstider och arbete under tidspress.

Grupperna leds av en gruppchef och i varje grupp arbetar 10-11 medarbetare.

Arbetsbeskrivning

Arbetet präglas av många kontakter med såväl arbetskamrater, särskilt brottsutsatta, misstänkta, socialtjänst, skolpersonal, advokater och åklagare varför dina kommunikativa och sociala förmågor kommer att ställas på prov. Det förutsätts att du sätter dig in i och håller dig uppdaterad med aktuella och rådande regelverk och lagstiftning och är villig att genomgå utbildning och fortbildning inom angivna arbetsuppgifter.

I rollen som utredare ingår att objektivt värdera information från flera källor, ta fram specifika fakta, vikta och avgöra betydelsen av varje enskild information, dra slutsatser, bedöma samband mellan ett antal variabler och sammanfatta uppgifter till en logisk helhet. Du kommer att arbeta i komplexa ärenden som kan innehålla stötande eller obehagligt material. Uppdraget gör att du bl.a. tar fram och tar del av detaljerad information i brottsutredningar genom t.ex. förhör och förutsätter förståelse för och förmåga att hantera uppgifter med skyddsvärde. Då du blir en viktig del i förundersökningsprocessen krävs att du kan ta egna initiativ som leder förundersökningen framåt.

Som utredare på barn- och ungdomsgrupperna kommer du att hålla förhör både med målsägande samt misstänkta och hantering av dessa vilket gör det viktigt att du känner dig bekväm med att hålla förhör med samtliga parter i dessa känsliga ärendetyper.

Arbetsuppgifterna är varierande och kräver att man har förmåga att självständigt lägga upp sitt arbete utefter de prioriteringar som råder inom området med samtida höga krav på att säkerställa den enskildes rättssäkerhet och rättstrygghet. Ärendetypen kan stundtals vara psykiskt påfrestande vilket gör att det är viktigt att som medarbetare ha förmåga att förhålla sig till arbetsuppgiften.

Kvalifikationer

Det är en möjlighet för dig som har:
• Akademisk examen inom exempelvis beteendevetenskap, sociologi, juridik, kriminologi alternativt har du genom ditt arbetsliv erhållit kunskaper och egenskaper som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
• Goda språkkunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift.
• B-körkort för manuell växel, då resor i tjänsten kan bli aktuellt


Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:
• Erfarenhet av självständigt brottsutredningsarbete
• Annan erfarenhet av utredning som bedöms som relevant för funktionen, gärna från offentlig verksamhet
• Genomförd utbildning av brottsutredning för civilanställda (10 veckor)
• Erfarenhet av samverkan med externa aktörer och instanser, som exempelvis socialtjänsten
• Erfarenhet/utbildning i förhörsmetodik eller motsvarande, exempelvis samtalsmetodik
• Erfarenhet av arbete med barn och ungdomar.
• Goda språkkunskaper utöver nordiska språk och engelska

För att trivas och fungera väl i rollen som utredare ser vi att du har ett tydligt engagemang för rättssamhället och bidrar till ett positivt förhållningssätt. I arbetet kommer du att arbeta i komplexa och tidspressade ärenden. Detta ställer krav på dig att kunna arbeta flexibelt och noggrant. Ärendena du kommer i kontakt med kan innehålla stötande och obehagligt material vilket du behöver kunna hantera både känslomässigt och professionellt. Då du möter människor i utsatta situationer är det är också av vikt att du har en fallenhet för att skapa förtroende, är kommunikativ och har förmågan att vara tydlig och pedagogisk likväl som lyhörd och reflekterande. Utöver detta ska du kunna arbeta väl självständigt i dina ärenden samtidigt som du behöver ha en god samarbetsförmåga för att fungera väl i gruppen.

Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samverkar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål. Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Erfarenhet krävs.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:
Andreas Göthager, andreas.gothager@polisen.se, 0738519590.
Veronica Johansson, veronica-m.johansson@polisen.se, 0725-252396

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Johanna Jarbo, johanna.jarbo@polisen.se

Fackliga företrädare

Kjell Frisdal Saco-S 070-356 48 71 kjell.frisdal@polisen.se
Fredrik Brokopp Polisförbundet 0768-55 88 31

SEKO Polisen och ST nås via växeln11414

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort:Helsingborg
Arbetstid: Dagtid med tillämpning av flex
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Utredare, Sektionen för brott i nära relation,

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den xx 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddad identitet kontaktar du ansvarig HR-konsult för vidare hantering.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg

Till toppen