Underrättelsehandläggare till Underrättelsesektionen på Noa, med inriktning våld, vapen, sprängningar och narkotika

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

17 mars 2020

Ansök senast

31 mars 2020

Referensnummer

52/20

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vill du vara med och göra skillnad och arbeta för att stävja våldet, narkotika- och vapentillgången, för att främja ett demokratiskt och tryggt samhälle?

Vi söker nu handläggare som ska arbeta mot organiserad brottslighet med inriktning våld, vapen, sprängningar och narkotika. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Problembilden som Polisen har att hantera kan sägas ha förvärrats de senaste åren. Trycket på Polismyndigheten är stort gällande att hantera våldsutvecklingen och Polismyndigheten söker ständigt att förbättra sin förmåga för att vända den negativa utvecklingen med skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer. Skjutningar och sprängningar i kriminella uppgörelser har eskalerat. Konflikterna är främst kopplade till utsatta områden och narkotika utgör i många avseenden grunden. Att bekämpa narkotikahanteringen och minska vapentillgången i kriminella miljöer är centralt för att stävja våldet.

Underrättelseenheten vid Noa behöver fler erfarna handläggare som kan vara med och driva underrättelsearbetet gällande dessa frågor och vara motor i att vända utvecklingen.

Nationella operativa avdelningen (Noa) har ett processansvar för myndighetens brottsbekämpande verksamhet samt funktionsansvar för viss verksamhet. Den nationella operativa avdelningen ansvarar även bl.a. för den myndighetsgemensamma särskilda satsningen mot grov organiserad brottslighet, är nationell kontaktpunkt mot Säkerhetspolisen, m.fl. Avdelningen består av åtta organisatoriska enheter; en operativ enhet, en utredningsenhet, en underrättelseenhet, en internationell enhet, en beredningsenhet, en kontaktenhet, ett kansli, samt ekobrottskansliet.

Underrättelseenhetens huvudsakliga uppdrag är att inhämta, bearbeta, analysera och delge underrättelser till den underrättelseledda polisverksamheten, såväl nationellt som internationellt. Enhetens verksamhet har både en strategisk och en operativ inriktning. Enheten består av underrättelsesektionen, sektionen för underrättelsesamordning och finanspolissektionen.

Arbetsbeskrivning

Som handläggare på Noa trivs du med att arbeta i en verksamhet med snabba perspektivskiften och tempoväxlingar, från strategiskt långsiktigt arbete till minutoperativa åtgärder. Efter introduktion och viss utbildning kommer du att arbeta självständigt som handläggare i ett av sektionens underrättelseteam. Teamen arbetar såväl strategiskt som operativt och arbetet sker i en spännvidd från bred samhällsanalys till kartläggningsuppdrag och konkreta operativa ärenden. I arbetet strävar teamen efter att arbeta nära kärnverksamheten men arbetet sker även internationellt och i samverkan med forskare och andra externa samhällsaktörer. Vi värdesätter ett nyfiket, utforskande förhållningssätt och strävar ständigt efter fördjupad förståelse och utveckling av nya arbetssätt för att på bästa sätt kunna stödja Polismyndighetens mot allvarlig och organiserad brottslighet.

I arbetet ingår det huvudsakligen att:

 • Inhämta, bearbeta och analysera information för att skapa operativa och strategiska underlag och rapporter till stöd för operativa eller strategiska beslut
 • Fungera som en länk mellan underrättelsesidan och det operativa arbetet
 • Koordinera underrättelsearbete nationellt och internationellt
 • Skapa dialog och nära samarbete med verksamheten i polisregionerna och i det verka för en miljö som stimulerar till samverkan, kreativitet och utveckling av verksamheten
 • Vara en del i att lägesfölja och fördjupa problembeskrivningar samt göra bedömningar av olika brottsfenomen
 • Att föredra lägesbilder och utvecklingsförslag för beslutsfattare på olika nivåer och i olika forum såväl internt som externt

Arbetet vid underrättelsesektionen kan medföra tjänsteresor såväl nationellt som internationellt, inte sällan med kort varsel.

Kvalifikationer

För detta arbete krävs att du har:

 • Minst tre års yrkeserfarenhet från Polismyndigheten eller annan underrättelsetjänst inom någon av de brottsbekämpande myndigheterna
 • Polisexamen, eller eftergymnasial utbildning som arbetsgivare bedömer relevant
 • Erfarenhet av arbete inom underrättelsestyrd och/eller annan proaktiv, operativ, brottsbekämpande verksamhet
 • Mycket goda muntliga och skriftliga kunskaper i svenska och engelska

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av polisiär underrättelseverksamhet
 • Erfarenhet av att koordinera och driva operativa underrättelseledda ärenden
 • Erfarenhet av att arbeta med problematiken i utsatta områden
 • Erfarenhet av att arbeta mot organiserad brottslighet
 • Erfarenhet av att självständigt utforma uppdrag och driva arbete framåt


Arbetet ställer krav på mycket god förmåga att samverka och samarbeta med andra. Du är kommunikativ, lyhörd och har förmåga att engagera personer och skapa goda relationer. Du är drivande och nyfiken med starkt utvecklingsfokus och kan omsätta teorier i operativa ärenden. Du behöver självständigt kunna ta dig an en problemställning och vara kreativ, analytisk och kunna se den egna verksamhetens arbete i ett större sammanhang. Vidare ska du kunna planera och organisera arbete över tid på ett strukturerat sätt men samtidigt vara flexibel då du verkar i en händelsestyrd kontext och kunna acceptera toppar av intensivt arbete.

Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet och hur ansökande kompletterar befintliga team.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:
Sara Nylén 072-5152980   

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:
Emma Kvarfordt, tfn 073-088 27 51.

Fackliga företrädare

Fredrik Berg, SACO, tfn 010-563 91 37;
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10;
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-567 70 92;
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 010-56 16 627.

Övrig information

Anställningsform: Tidsbegränsade anställningar
Arbetsort: Kungsholmen, Stockholm
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid enligt 5:2 tillämpas
Tillträde: Enligt överenskommelse, så snart som möjligt

Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast tisdag den 31/3 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr 52/20 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr 52/20 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

I denna rekryteringsprocess kan tester användas.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen