Operativ Analytiker med stordatakompetens till Underrättelsesektionen, Noa

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

20 mars 2020

Ansök senast

09 april 2020

Referensnummer

53/20

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vill du vara med och göra skillnad och arbeta för att stävja våldet, narkotika- och vapentillgången, för att främja ett demokratiskt och tryggt samhälle?

Vi söker nu analytiker som ska arbeta mot den organiserade brottsligheten med inriktning våld, vapen, sprängningar och narkotika. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Problembilden som Polisen har att hantera kan sägas ha förvärrats de senaste åren. Trycket på Polismyndigheten är stort gällande att hantera våldsutvecklingen och Polismyndigheten söker ständigt att förbättra sin förmåga för att vända den negativa utvecklingen med skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer. Konflikterna är främst kopplade till utsatta områden och narkotika utgör i många avseenden grunden. Att bekämpa narkotikahanteringen och minska vapentillgången i kriminella miljöer är centralt, för att stävja våldet.

Underrättelseenheten vid Noa behöver analytiker som kan vara med och driva underrättelsearbetet gällande dessa frågor och vara motor i att vända utvecklingen.

 

Nationella operativa avdelningen (Noa) har ett processansvar för myndighetens brottsbekämpande verksamhet samt funktionsansvar för viss verksamhet. Den nationella operativa avdelningen ansvarar även bl.a. för den myndighetsgemensamma särskilda satsningen mot grov organiserad brottslighet, är nationell kontaktpunkt mot Säkerhetspolisen, m.fl. Avdelningen består av åtta organisatoriska enheter; en operativ enhet, en utredningsenhet, en underrättelseenhet, en internationell enhet, en beredningsenhet, en kontaktenhet, ett kansli, samt ekobrottskansliet.

Underrättelseenhetens huvudsakliga uppdrag är att inhämta, bearbeta, analysera och delge underrättelser till den underrättelseledda polisverksamheten, såväl nationellt som internationellt. Enhetens verksamhet har både en strategisk och en operativ inriktning. Enheten består av underrättelsesektionen, sektionen för underrättelsesamordning och finanspolissektionen. 

Arbetsbeskrivning

Som analytiker på Noa trivs du med att arbeta i en verksamhet med snabba perspektivskiften och tempoväxlingar, från strategiskt långsiktigt arbete till minutoperativa åtgärder. Efter introduktion och viss utbildning kommer du arbeta självständigt som analytiker i sektionens underrättelseteam som arbetar för att stävja våldet och då med särskilt fokus på sprängningar. Teamen arbetar både strategiskt och operativt och arbetet sker i en spännvidd av bred samhällsanalys till kartläggningsuppdrag och konkreta operativa ärenden. I arbetet strävar sektionens team efter att arbeta nära kärnverksamheten, men arbete sker även internationellt och i samarbete med forskare och andra externa samhällsaktörer. Vi värdesätter att ha ett nyfiket, utforskande förhållningssätt och strävar ständigt efter att fördjupa förståelse och utveckla nya arbetssätt för att på bästa sätt kunna stödja Polismyndighetens arbete mot allvarlig och organiserad brottslighet.

Arbetet förutsätter att du på egen hand analyserar och sammanfattar stora mängder information. Arbetet kräver även att du samarbetar i projekt eller team för att få fram en bra slutprodukt. Huvudsakliga arbetsuppgifter för en analytiker är att utifrån varierande uppdrag skapa underrättelseunderlag och rapporter på olika nivåer.

I arbetet ingår huvudsakligen att:

 • Inhämta, bearbeta och analysera källmaterial och nödvändig information metodiskt samt dra relevanta slutsatser som dokumenteras. Med hjälp av relationsdatabaser och tillhörande analysverktyg skapa operativa underlag och rapporter, samt utveckla relevanta nätverk inom området
 • Presentera underlag både skriftligt, digitalt och muntligt
 • Skapa dialog och nära samarbete med verksamheten i polisregionerna och i det verka för en miljö som stimulerar till samverkan, kreativitet och utveckling av verksamheten

Arbetet vid underrättelsesektionen kan medföra tjänsteresor såväl nationellt som internationellt, inte sällan med kort varsel.

Kvalifikationer

För detta arbete krävs att du har:

 • Polisexamen, eller eftergymnasial utbildning som arbetsgivare bedömer relevant
 • Minst 3 års arbetslivserfarenhet av likvärdiga arbetsuppgifter som arbetsgivaren bedömer relevant.
 • Erfarenhet av att skriva rapporter eller underlag för beslut
 • Erfarenhet av att strukturera och analysera stora informationsmängder med hjälp av programmeringsverktyg
 • Erfarenhet av analys med stöd av databaser, analysprogram och/eller geografiska informationssystem.
 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska, både muntligen och skriftligen

Det är mertiterande om du har:

 • Erfarenhet av att på ett automatiserat sätt ta fram relevant information ur ostrukturerad data
 • Erfarenhet av att använda programmeringsspråk att använda exempelvis Python för att hantera olika sorters data och datamängder
 • Erfarenhet av statistiska metoder och geografisk analys
 • Erfarenhet av operativt analysarbete
 • God kännedom om polisverksamhet och polisorganisationen
 • Erfarenhet från arbete inom underrättelsestyrd eller brottsbekämpande verksamhet.
 • Erfarenhet av arbete mot organiserad brottslighet.

Personliga egenskaper:

Arbetet ställer krav på mycket god förmåga att samverka och samarbeta med andra. Du är kommunikativ, lyhörd och har förmåga att engagera personer och skapa goda relationer. Du behöver även vara analytisk och strukturerad i den mån att du har förmågan att planera och organisera ditt arbete, samtidigt vara flexibel då du verkar i en händelsestyrd kontext och kunna acceptera toppar av intensivt arbete.

Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet och hur ansökande kompletterar befintliga team.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:
Sara Nylén,  tfn 072-515 29 80.

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:
Emma Kvarfordt, tfn 073-088 27 51.

Fackliga företrädare

Fredrik Berg, SACO, tfn 010-563 91 37;
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10;
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-567 70 92;
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 010-56 16 627.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Kungsholmen, Stockholm
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid enligt 5:2 tillämpas
Tillträde: Enligt överenskommelse, så snart som möjligt

Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast torsdagen den 9/4 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref. 53/20 nummer i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.53/20. via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

 I denna rekryteringsprocess kan tester användas.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen