Samordnare till avdelningen för särskilda utredningar, placering i Stockholm

Organisation

Avdelningen för särskilda utredningar

Län

Stockholms län

Utlyst

13 mars 2020

Ansök senast

03 april 2020

Referensnummer

A138.655/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Avdelningen för särskilda utredningar (SU) handlägger ärenden enligt förordningen (2014:1106) om handläggning av ärenden om brott av anställda inom polisen och vissa andra befattningshavare (SUF). Ärendena avser anmälningar mot anställda inom Polismyndigheten och Säkerhetspolisen, den som genomgår grundutbildningen till polis, åklagare, domare, nämndemän riksdagsmän, statsråd samt personal som står direkt under polisiär arbetsledning såsom inhyrda arrestvakter. Vidare ska avdelningen vid behov ge stöd och biträde till Justitieombudsmannen, Justitiekanslern och andra myndigheter.

 

Oberoende och kvalitet

Chefen för avdelningen anställs genom beslut av regeringen och verksamheten finansieras via egen anslagspost. Polismyndighetens insynsråd och regionpolisråd har till uppgift att särskilt följa verksamheten. SU är en fristående avdelning inom Polismyndigheten och är lokaliserade frånskilt från övrig polisverksamhet. Alla utredare vid SU är kommissarier med lång erfarenhet av utredningsverksamhet och kompetenser från olika verksamhetsområden. Avdelningen samverkar med Särskilda åklagarkammaren (SÅK) och har bland annat upprättat gemensamma handlingsrutiner.

 

Organisation

Avdelningen består av ett kansli, en ärendesamordningsenhet, en underrättelseenhet, en spaningsenhet samt tre utredningsenheter. Kansliet, ärendesamordningsenheten, underrättelseenheten samt spaningsenheten är placerade i Stockholm. Utredningsenheterna är placerade i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Arbetsbeskrivning

Avdelningens huvudsakliga ansvarsområde är utredningsarbete som avser misstanke om brott begånget i tjänsten eller på fritiden av polisanställd och vissa andra myndigheters befattningshavare. Brotten som utreds är av varierande karaktär.

Som handläggare på samordningsenheten kommer du i huvudsak arbeta med beredning av ärenden till Särskilda Åklagarkammaren.

Förutom beredning av ärenden innebär arbetet att hantera skrivelser som kommer in till avdelningen. Sekretessprövningar och andra arbetsuppgifter som är relaterade till huvuduppgiften ingår också i arbetsuppgifterna.

Brottsofferarbete ingår som en naturlig del i arbetsuppgifterna.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Polisexamen
 • Genomförd förundersökningsledarutbildning
 • Arbetat som förundersökningsledare
 • Mycket god förmåga att uttrycka sig väl i tal och skrift på svenska
 • God förmåga att uttrycka sig på engelska
 • Mycket goda kunskaper i polisens system

 

Meriterande

Följande är meriterande:

 • Kompletterande juridiska studier
 • Erfarenhet från arbete i jourmiljö, stationsbefäl/ JFUL
 • Erfarenhet av utvecklingsarbete samt god förmåga att hålla sig uppdaterad kring exempelvis ny lagstiftning.

Personliga egenskaper

Arbetet ställer krav på mycket god analytisk förmåga. Du bör vara noggrann och strukturerad. Vi ser att du har god förmåga att samarbeta och är serviceinriktad då rollen innebär att vara stöd till verksamheten. Arbetet kräver att du trivs med att arbeta i ett varierat tempo då inflödet skiftar över tid. Arbetet är omväxlande så därför bör du vara flexibel och ha lätt för att ställa om.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer? Välkommen att kontakta enhetschef Mikael Ekman, nås via e-post mikael.ekman@polisen.se eller telefon 0733-31 57 80

Fackliga företrädare

Facklig information lämnas av: Fredrik Bergh SACO, tfn: 010-563 91 37 Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10 Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-56 770 92 Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 010-561 66 27

Övrig information

Anställningens omfattning

 • Arbetsort: Stockholm
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning, kommissarie, som inleds med 6 månaders provanställning
 • Omfattning: Heltid
 • Arbetstid: Dagtid, flextid tillämpas
 • Tillträde: Enligt överenskommelse


Övrig information

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till (t.ex.) jobb.na@polisen.se senast den 3 april 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A138.655/2020 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr A138.655/2020 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen