Förundersökningsledare till Brottssamordningsfunktionen, Lund

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en Förundersökningsledare som är drivkraftig, engagerad och ansvarstagande till vårt team på Brottssamordningen i Lund.

Organisation

Polisregion Syd

Län

Skåne län

Utlyst

16 november 2020

Ansök senast

30 november 2020

Referensnummer

C43961/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige. 

Beskrivning av arbetsplats

Polisområde Södra Skåne är ett av polisområdena i region Syd. Vi har verksamhet från Lomma i väster till Simrishamn i öster, från Trelleborg i söder till Höör i norr i totalt 16 kommuner. I polisområdet finns fem lokalpolisområden (Eslöv, Kävlinge, Lund, Trelleborg och Ystad), en utredningssektion och sektionen för utredningsjour. 

Sektionen för utredningsjour har verksamhet i Lund och i Ystad. Polisområdets brottssamordning bedrivs inom utredningsjouren i Lund. I övrigt hanterar utredningsjouren på båda orterna frihetsberövade med arrestverksamhet och jourhavande förundersökningsledare, jourutredning, ärendesamordning och ärendeberedning. Alla delar av utredningsjouren har ett nära och väl fungerande samarbete, oavsett funktion och ort. 

Utredningsjour grupp 1 består av gruppchef, medarbetarna vid polisområdets brottssamordning, förundersökningsledare för ärendesamordningen i Lund, polisområdets internationella handläggare samt en planerare. 

Brottssamordningen i polisområdet är mycket engagerad och drivande – nu letar vi efter en förundersökningsledare som kan hjälpa oss att nå ännu längre!

Arbetsbeskrivning

Brottssamordning innefattar processerna operativ brottsanalys och forensisk analys. Genom systematiska analyser av brottsligheten är målet att identifiera brottsmönster, tillvägagångssätt och att jämföra spår från brottsplatser i syfte att upptäcka seriebrottslighet. Analysunderlagen bidrar till förbättrade förutsättningar för brottsuppklarning och ökad lagföring. De utgör även en grund vid upprättandet av lokala och regionala lägesbilder utifrån vilka prioriteringar och beslut fattas för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. 

På polisområdesnivå är den huvudsakliga inriktningen att följa, analysera och vid behov initiera och samordna insatser inom kategorierna åldringsbrott, bostadsinbrott och andra stölder kopplade till seriebrottslighet. Man ska även stödja den regionala brottssamordningen i arbetet med skjutningar, sprängningar och grova vapenbrott i kriminella miljöer. Brottssamordningen är en del av polisområdets lokala driftscentra. Brottssamordningen arbetar skiljt från ärendeinflödet, men tar vid behov till sig ärenden som behöver hanteras vid brottssamordningen. Stöd av utredningsresurs finns att tillgå genom utredningsjourens jour- och beredningsutredarkapacitet. Brottssamordningen har ett tätt samarbete med övriga funktioner inom utredningsjouren, exempelvis jourförundersökningsledare och ärendesamordning.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 •  Polisexamen eller juridisk utbildning som omfattar brottsutredning
 • Utbildning i förundersökningsledning (Polisens korta utbildning eller motsvarande)
 • Skicklighet i att använda och förmedla din kunskap och lämna direktiv även under viss tidspress.
 • God förmåga att inhämta rättskällor/praxis och tillämpa innehållet.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på Svenska

 

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • Erfarenhet av självständigt brottsutredande arbete avseende ett flertal olika brottstyper och därtill aktuella tvångsmedel
 • Erfarenhet av brottssamordning
 • Polisens nationella förundersökningsutbildning (NFU)
 • Dokumenterad erfarenhet av:
  - analysarbete
  - att ha arbetat som förundersökningsledare 
  - arbetsledning under minst 3 månader
 •  Kunskap om polisens centrala utredningssystem såsom DurTvå, RAR, MR/BR och STATUS

 Personliga egenskaper

Som person är du positiv, ansvarstagande, engagerad och drivkraftig. Du fokuserar på lösningar och har en god förmåga att hantera flera uppgifter parallellt. Arbetet kräver att du är prestigelös, flexibel och effektiv samt att du kan skapa förtroende och bygga goda relationer både inom och utanför Polismyndigheten. Du trivs med att jobba i team likaväl som självständigt och har förmåga att samarbeta både med interna och externa kontakter. 

Dina främsta förmågor är att vara analytisk, noggrann, kunna skapa struktur och prioritera korrekt även vid hög arbetsbelastning. Det är även viktigt att du är trygg och balanserad som person och trivs när det är mycket att göra. 

Du behöver kunna se ett helhetsperspektiv och ha förståelse för polisens uppdrag och mål, särskilt beträffande utredningsverksamheten. Du vill medverka till ett öppet och tolerant klimat där mångfald, jämställdhet, polisens värdegrund och förståelse för medarbetares olika utbildningsbakgrund är en självklarhet och där du har förmåga att tillvarata medarbetarnas kunskap för att utveckla verksamheten. 

Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet

Kontaktpersoner

Frågor kring uppdraget besvaras av rekryterande chef:
Daniel Nilsson Gruppchef Brottssamordningen Lund, daniel-j.nilsson@polisen.se

Frågor kring rekryteringsprocessen besvaras av ansvarig HR-konsult:
Ulla Berggren, 010-561 55 35

Fackliga företrädare

Seko-polisen: Monica Veberg, 070-549 11 35

Saco-S: Carina  Ivarsson, 070-148 73 00

Polisförbundet och ST nås via polisens växel 11414

 

Övrig information

Anställning: Handläggare/Polisinspektör
Funktion: Förundersökningsledare
Arbetsort: Lund
Arbetstid: Dagtid med flex
Tillträde: Enligt överenskommelse

Har du skyddad identitet eller vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se 

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg