Polis ingripande till roll som helikopteroperatör, TFO (Taktisk Flygoperatör), vid Polisflyget i Stockholm

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

27 november 2020

Ansök senast

31 januari 2021

Referensnummer

264/20

Arbetsplatsbeskrivning

Polisflyget är en del av Operativa enheten på Nationella operativa avdelningen (Noa). I dagsläget har polisflyget cirka 70 medarbetare. Polisflyget har fem baseringar: i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden. Ledningen för polisflyget finns i Stockholm. 

Nationella operativa avdelningen ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser.

Vi är cirka 1 750 medarbetare som verkar på ett flertal orter i hela landet. 

Operativa enheten där Polisflyget är en del har i uppdrag att dygnet runt, i samverkan med Internationella enheten, ansvara för nationell och internationell operativ kommunikation och samordning, så att Polismyndighetens resurser används effektivt. Enheten biträder polisregionerna vid internationell rättslig hjälp och upprätthåller nationell krisberedskap.

Arbetsbeskrivning

Operatören ska fungera som en aktiv och säkerhetsmedveten del i en flygande besättning som tillsammans planerar och genomför polisoperativa uppdrag. Under uppdragen ska operatören bl. a. hantera den polisiära utrustningen i helikoptern och med beaktande av pilotens säkerhetsbedömningar, välja metod och utrustning för uppdragets genomförande. Operatören ska kunna fullgöra arbetsuppgifter som ankommer på polisen vid t.ex. en brottsplats eller skadeplats. 

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Brottsbekämpning
 • Räddningsuppdrag 

Huvudsakliga arbetsuppgifter i helikopter:

 • Polisiär radiokommunikation
 • Dokumentation med kamera
 • Filma, spela in och länka videobilder i realtid
 • Värmekameraspaning
 • I övrigt förekommande arbetsuppgifter inom Polisflyget

Kvalifikationer

Vi söker sig som är/har:

 • Polis enligt Polisförordningen med minst 5 års anställning
 • Flerårig erfarenhet som polis i yttre tjänst i närtid
 • Godkänt resultat i tester för besättningsmedlemmar i flygtjänst, utfört av Försvarsmaktens UTK, HR-avdelning
 • Godkänd medicinsk undersökning (Medical class 2)
 • Kroppskonstitution för ergonomiskt lämplig arbetsställning i lätt helikopter 

Tester och läkarundersökning genomförs i samband med uttagning. 

Personliga egenskaper

Vi söker dig som har ett driv och intresse för att arbeta i yttre tjänst. Arbetsuppgifterna ställer krav på du är tekniskt intresserad, är stresstålig, har god rumsuppfattning och viss vattenvana. Arbetsuppgifterna ställer stora krav på eget ansvar och att kunna arbeta både enskilt och i grupp. Du bör vara ärlig och öppen, med mycket god samarbetsförmåga. Dessutom krävs förmåga att vara noggrann och även flexibel både vad det gäller arbetsuppgifter och arbetstider.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer? Välkommen att kontakta flygchef Thomas Lindell, tfn 010-564 16 01.

Fackliga företrädare

Fredrik Bergh, SACO, tfn 010-563 91 37

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10

Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-56 770 92

Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 0732-490 422

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Arbetsort: Arlanda (Stockholm). Polisflyget bedriver verksamhet i hela Sverige, varför oplanerade resor förekommer. Kortare tjänstgöring kan även komma att ske på annan basering.

Arbetstid: I dagsläget veckoplanerad arbetstid treskift

Tillträde: Enligt överenskommelse

Funktion: Polis ingripande 

Uttagning, test, undersökning m.m. sker hos Försvarsmaktens HR Centrum i Stockholm under 2021. 

Utbildningen genomförs under 14 veckor i Polisflygets regi med start under 2021. De sökande som bedöms lämpligast efter genomförd urvalsprocess kommer att antas till utbildningen. Först efter avslutad och godkänd utbildning kan tillsvidareanställning som inspektör erbjudas vid Noa i funktion som polis ingripande för att verka som TFO (Taktisk Flygoperatör).

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Tjänsten kräver svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan senast den 31 januari 2021 som ska bestå av:

Vi tar endast emot bilagor i pdf- och doc-format.

Skicka din ansökan via e-post till jobb.noa@polisen.se. Märk din ansökan med ref.nr. 264/20 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr. 264/20 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 Stockholm. 

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post