Helikopterpiloter till Polisflyget

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Jämtlands län, Norrbottens län, Skåne län, Stockholms län, Västra Götalands län

Utlyst

19 november 2020

Ansök senast

21 december 2020

Referensnummer

223/20

Arbetsplatsbeskrivning

Polisflyget är en del av Operativa enheten på Nationella operativa avdelningen (Noa). I dagsläget har polisflyget cirka 70 medarbetare. Polisflyget har fem baseringar: i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden. Ledningen för Polisflyget finns i Stockholm.  

Nationella operativa avdelningen ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser.

Vi är cirka 1 750 medarbetare som verkar på ett flertal orter i hela landet.

Operativa enheten där Polisflyget är en del har i uppdrag att dygnet runt, i samverkan med Internationella enheten, ansvara för nationell och internationell operativ kommunikation och samordning, så att Polismyndighetens resurser används effektivt. Enheten biträder polisregionerna vid internationell rättslig hjälp och upprätthåller nationell krisberedskap.

Arbetsbeskrivning

De huvudsakliga arbetsuppgifterna för dig som helikopterpilot inom Polisflyget är:

 • Brottsbekämpning
 • Räddningsuppdrag

Som helikopterpilot är du befälhavare för polishelikoptern och tillsammans med övrig besättning har ni i uppgift att gemensamt planera och genomföra flyguppdrag åt svensk polis på ett så säkert och effektivt sätt som möjligt. Placeringsort kan i dagsläget inte anges utan du förbinder dig att stationeras vid någon av Polisflygets fem baseringar. I tjänsten kommer du arbeta i skift och övernattningar på annan ort kommer att ske.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är/har:

 • Polis enligt Polisförordningen med minst 3 års anställning
 • Arbetat som polis i yttre tjänst i närtid
 • Syn okorrigerat 1,0 på vardera ögat  (laseroperation kan godtas efter godkänd undersökning)
 • Matematik (2B), Engelska (2B), Fysik (1A) eller motsvarande betyg (bifogat betyg krävs)
 • Kroppskonstitution för ergonomiskt lämplig arbetsställning i lätt helikopter

Tester och läkarundersökning genomförs i samband med uttagning.

Personliga egenskaper

Tjänsten som helikopterpilot ställer stora krav på eget ansvar och att kunna arbeta både enskilt och i grupp. Du bör vara ärlig och öppen, med mycket god samarbetsförmåga. Dessutom krävs det att du har förmåga att vara noggrann och flexibel både vad det gäller arbetsuppgifter och arbetstider.

Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Skolchef Peter Johnsson, tfn 010-565 51 74, eller flygchef Thomas Lindell, tfn 010-564 16 01.

Fackliga företrädare

Fredrik Bergh, SACO, tfn 010-563 91 37

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10

Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-56 770 92

Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 0732-490 422

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Arbetsort: Kan i dagsläget inte anges

Arbetstid: I dagsläget periodplanerad alternativt veckoplanerad arbetstid

Tillträde: Enligt överenskommelse

Funktion: Helikopterpilot 

Uttagning, test, undersökning m.m. sker enligt Luftfartsmyndighetens grundkrav och Polismyndighetens riktlinjer för uttagning av helikopterpiloter vid flygtjänst samt vissa krav efter inträde i flygtjänst.

Utbildningen genomförs med flygning vid Polisflygets flygskola i Göteborg fr.o.m. augusti 2021 t.o.m. oktober 2022, därför är erfarenhet av flygverksamhet inte nödvändig. Du som efter genomförd urvalsprocess bedöms som lämplig kommer att antas till utbildningen. Under utbildningen kommer du att erbjudas en tidsbegränsad placering vid Polisflyget, Noa, inom ramen för din nuvarande anställning. Efter avslutad och godkänd utbildning kan du erbjudas en tillsvidareanställning som inspektör vid Noa i funktionen som helikopterpilot. 

Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. 

Välkommen med din ansökan senast den 21 december 2020 som ska bestå av:

 • Personligt brev
 • CV
 • Betyg för att styrka efterfrågade gymnasiala kurser
 • Blanketten Personuppgifter

Vi tar endast emot bilagor i pdf- och doc-format. 

Skicka din ansökan via e-post till jobb.noa@polisen.se. Märk din ansökan med ref.nr. 223/20 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr 223/20 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontaktar berörd HR-konsult Dana Däversjö på tel. 0730-86 97 80.

De personer som har tillgång till personuppgifterna är rekryterande chef, HR-konsulter hos Polismyndigheten samt Försvarsmaktens HR centrum. Har du frågor kring integritet, kontakta Polismyndigheten för ytterligare information. Mer information finns på www.polisen.se/personuppgifter/rattigheter

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post