Kommunpolis i lokalpolisområde Västerås

Organisation

Polisregion Mitt

Län

Västmanlands län

Utlyst

17 november 2020

Ansök senast

30 november 2020

Referensnummer

C44171/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Just nu söker vi en kommunpolis till lokalpolisområde Västerås. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Lokalpolisområde Västerås är det största lokalpolisområdet i PO Västmanland och som kommunpolis är du en av två kommunpoliser, placerade i lokalpolisområdets kansligrupp. Här finns även operativ koordinator samt övrigt ledningsstöd till LPO-chef och gruppchefer. Kommunpoliserna är vår främsta kontakt med Västerås Stad samt har nära samverkan med både koordinator samt lokalpolisområdets gruppchefer i sitt uppdrag.

Lokalpolisområde Västerås har just påbörjat arbetet med att utveckla vår verksamhetsstyrning och vi står inför en spännande tid med stora möjligheter att skapa en god verksamhet. Kommunpolisen kommer framledes att ingå i lokalpolisområdets ledningsgrupp för att kunna vara del av den strategiska ledningen och delaktig i lokalpolisområdet verksamhetsplanering.

Arbetsbeskrivning

Som kommunpolis är ditt huvuduppdrag att driva Polismyndighetens brottsförebyggande arbete på en strategisk nivå i samverkan både internt och externt mot kommunen och övriga lokalsamhället. Kommunpolisen ansvarar för att driva arbetet inom samverkansöverenskommelsen vi har med Västerås Stad, samt utarbeta medborgarlöften som blir relevanta och förankrade operativa åtgärder. Du representerar polisen i denna samverkan, som en tydlig och tillgänglig väg in till lokalpolisområdet.

Som kommunpolis ingår du i ledningsgruppen och fungerar som ett stöd till chefen för lokalpolisområdet. Du har ett särskilt ansvar i polisens planeringsprocess, det innebär att du ansvarar för framtagande av lägesbilder i olika tidsperspektiv, samverkansöverenskommelser, medborgarlöften, aktivitetsplaner och handlingsplaner. Du företräder hela Polismyndigheten lokalt både externt och internt och arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten. Du förväntas ta en aktiv roll i att tillsammans med operativ koordinator och gruppchefer driva utvecklingen av verksamheten framåt.

Då lokalpolisområdets verksamhet är komplex så krävs en flexibilitet och förmåga att ta ansvar inom andra verksamhetsgrenar än enbart den egna. Du kommer att representera polisen i samverkan med kommunerna och andra externa intressenter. Som kommunpolis förväntas du ha ett serviceorienterat förhållningssätt liksom en fallenhet för att få andra att vilja bidra till de gemensamma mål som ställts upp på lokal såväl som nationell nivå. Det är också viktigt att du är bekväm med att presentera material och prata inför grupp då du är representant för lokalpolisområdet i media.

I uppdraget finns en stor frihet att anpassa arbetssättet efter de lokala lägesbilder som finns i kommunen. Som kommunpolis har du ett nära samarbete med LPO-chefen, operative koordinatorn samt gruppchefer och förväntas ta egna initiativ, utifrån de målsättningar som ligger till grund för lokalpolisområdets verksamhet.

I samband med den externa samverkan kan viss kvällstjänstgöring och uniformerad tjänst i externa lokaler komma att vara aktuellt. Som en del av kansligruppen kan vissa andra administrativa uppgifter komma att tilldelas.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Polisexamen i enlighet med Polisförordning (2014:1104).
 • Erfarenhet av att ta ett helhetsansvar för uppdrag, både vad gäller den löpande verksamheten och för dess resultat.
 • Erfarenhet av brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även:

 • Har erfarenhet av att omsätta identifierade problem i den lokala lägesbilden till operativa
  aktiviteter
 • Har erfarenhet av samverkan med kommun, lokalsamhälle och externa samverkanspartners.
 • Genomgått relevant utbildning, t.ex. brottsförebyggande metoder och lokal samverkan (intern utbildning inom polisen), eller kurser i samverkan eller orsaksanalys.
 • Erfarenhet av arbetsledande funktioner

Personliga egenskaper

 • Du har en förmåga att se polisens verksamhet ur ett helhetsperspektiv.
 • Arbetsuppgifterna ställer krav på god kommunikationsförmåga och du är duktig både på skriftlig och muntlig framställan.
 • Du arbetar med struktur och har en analytisk förmåga att bedöma och prioritera bland problem och arbetsuppgifter.
 • Du kan arbeta självständigt och problemorienterat, samtidigt som du är en lagspelare som kan förankra och skapa engagemang hos andra.
 • Du har intresse av att driva och utveckla verksamheten och samtidigt förmåga att hålla dig inom givna ramar.
 • Du har en mycket god samarbetsförmåga, både som representant i externa och interna kontakter och du känner dig bekväm att representera Polisen i alla sammanhang.
 • Du är socialt öppen och har lätt för att skapa nätverk och upprätthålla dem samt att du är öppen för utveckling av metoder och verksamheten.
 • Vi förväntar oss vidare att du medverkar till ett öppet och tolerant klimat där mångfald, jämställdhet och polisens värdegrund är en självklar grund.

Du kommer att agera som LPO-chefens förlängda arm i kontakten med verksamheter utanför polismyndigheten.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:
Joanna Jonasson, 070-340 16 02, joanna.jonasson@polisen.se

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:
Linda Axner, 010-567 52 66, linda.axner@polisen.se
Maria Frisk, 010-567 52 17, maria.frisk@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet, SACO, SEKO Polisen nås via växeln 114 14
Fackförbundet ST, Linnea Hjelm, 010-5675495, linnea.hjelm@polisen.se

Övrig information

Anställning: Tillsvidareanställning som inspektör med funktion som kommunpolis.
Placeringsort: Västerås
Arbetstid: Heltid. Veckoplanerad arbetstid (40 h/v)
Tillträde: Enligt överenskommelse

Har du skyddad identitet söker du genom att skicka in din ansökan, uppmärkt med ref.nr, per post till: Polismyndigheten, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg