Medarbetare inom IT och mjukvara som vill klara upp brott till NFC Linköping.

På NFC arbetar vi med något som ingen annan gör i Sverige, det kan du bli en del av. Vill du göra samhällsnytta och bidra till att klara upp brott?

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Län

Östergötlands län

Utlyst

14 oktober 2020

Ansök senast

28 oktober 2020

Referensnummer

C42770/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Nationellt forensiskt centrum (NFC) är en nationell avdelning inom Polismyndigheten. Verksamhet har sitt huvudsäte i Linköping men finns även i Stockholm, Göteborg och Malmö. Antalet anställda är sammanlagt cirka 500 personer. NFC:s uppgift är att som opartiskt expertorgan utföra undersökningar i brottmål åt rättsväsendets myndigheter. NFC har även ansvaret för en enhetlig och kvalitetssäkrad forensisk process inom hela Polismyndigheten som omfattar laborativ verksamhet, kriminalteknik och it-forensik. Dessutom ansvarar NFC för forskning och utveckling, expertstöd samt utbildning inom det forensiska området. Idag består NFC av sju sektioner med verksamhet inom områden som informationsteknik, biologi, droganalys, kemi och teknik, samt ett kansli.

Informationstekniksektionen består idag av ca 70 medarbetare indelat i 5 grupper som jobbar med komplexa och ofta kvalificerade ärenden. Vår målsättning är att bli internationellt ledande inom vårt område varför vi nu behöver förstärka med ytterligare spetskompetens inom vårt område.

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifterna innefattar att du är en del av de forensiska undersökningar och analyser som utförs i samband med brottsutredningar. Ditt fokus ligger på att bli Polismyndighetens spjutspets inom analys och tolkning av data. Du jobbar tillsammans i en grupp som utvecklar metoder inom området då NFC ständigt måste ligga i framkant för att kunna bistå det svenska rättsväsendet. Omvärldsbevakning, kunskapsutveckling och att hålla en hög kompetens inom området är en självklarhet. Du kommer genomgå en internutbildning inom det forensiska området.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att:
• analysera data som har extraherats från olika typer av databärare som exempelvis mobiltelefoner, datorer, fordon och hemautomationssystem.
• analysera applikationer för att förstå dess funktion och beteende
• medverka i arbetet inom kompetensområdet analys
• medverka i NFCs processansvar inom it-forensik
• dokumentera och redovisa utförda undersökningar till uppdragsgivare
• vid behov vittna i en pågående rättsprocess
• utbilda andra inom rättsväsendet inom ditt kunskapsområde

Sakkunskap inom området är inte nödvändig, en teknisk bakgrund med en stark vilja att lära är viktigare då du ges handledning och upplärning inom gruppen. Du kommer till en kreativ miljö där du ges möjlighet till ett ständigt lärande och där du samarbetar med andra inom gruppen och NFC. Vi erbjuder en tjänst där du får jobba med utmanande och intressant problemlösning där resultatet av ditt arbete bidrar till ett bättre samhälle.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
• högskoleutbildning inom företrädelsevis datavetenskap, IT-forensik/informationssäkerhet eller motsvarande kunskap förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer relevant
• goda IT-kunskaper inom områden som programmering, operativsystem och då företrädesvis UNIX-lika system.
• goda kunskaper om vanligt förekommande hårdvara, datorer och mobiltelefoner
• god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

Vi välkomnar både erfarna och nyutexaminerade att söka tjänsten.

MERITERANDE ERFARENHETER
Det är meriterande om du har erfarenhet av:

• vanligt förekommande operativsystem som Windows, Android, iOS och Linux
• IT-forensiskt arbete
• programmering i språk som exempelvis Python, C/C++.
• hur olika filsystem är uppbyggda


PERSONLIGA EGENSKAPER
Vi söker dig som har en förmåga:
• att ha ett eget driv och känsla för problemlösning och vill vara med och lösa brott
• att arbeta både självständigt såväl som i grupp, med att utveckla metoder och genomföra komplexa undersökningar
• att på ett analytiskt sätt ta dig an problemställningar och med din sakkunnighet kommer fram till lösningar på dessa
• att vara noggrann & kvalitetsmedveten

Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Rekryterande chef: Mikael Johansson 010-562 84 24

HR-konsult: Cecilia Frisell 0722 - 28 74 34

Fackliga företrädare

Polisförbundet Per Thollin, 010-56 385 86; Saco-S Nils Hydén, 010-56 282 42; ST Heléne Tapper, 010-56 281 78; SEKO Polisen Anders Sandqvist, 010-56 91167

Övrig information

Anställningen:

Vid NFC genomgår du en intern utbildning/upplärning med efterföljande examination innan behörighet ges att självständigt utöva forensikeryrket. Under utbildningsperioden har du titeln forensikeraspirant.

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Linköping
Arbetstid: Flextid
Tillträde: Enligt överenskommelse


Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet, säkerhetsprövning, med registerkontroll enligt säkerhetskyddslagen, kommer genomföras före anställningen.

Ansökan:
Genom din ansökan samtycker du till att dina personuppgifter behandlas och sparas enligt personuppgiftslagen. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.
Har du skyddad identitet eller annan information som du själv bedömer som olämplig att lämna ut; Registrera dig inte i systemet utan ta istället kontakt med ansvarig HR-konsult: cecilia.frisell@polisen.se

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg