Kommunpolis till lokalpolisområde Skärholmen

Organisation

Polisregion Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

14 oktober 2020

Ansök senast

28 oktober 2020

Referensnummer

C42926/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten, region Stockholm har ca 7000 anställda. Regionen består av fyra polisområden City, Syd, Nord och Gotland, regionala enheter samt ett regionkansli som lyder direkt under regionpolischefen.                                   

Polisområde Stockholm Syd är Sveriges största polisområde och är indelat i åtta lokalpolisområden; Globen, Farsta, Skärholmen, Nacka, Haninge/Nynäshamn, Huddinge, Botkyrka och Södertälje. Förutom lokalpolisområdena är området uppdelat i olika sektioner för BIN (brott i nära relation), grova brott/spaning, underrättelse, operativt stöd, jour/samordning samt jour/utredning. Här bor och arbetar närmare en miljon invånare. Området spänner från storstad till mindre kommuner med småstadskaraktär, från landsbygd och skärgård till publika arenor och knutpunkter för alla trafikslag.

I lokalpolisområde Skärholmen ingår stadsdelsområdena Skärholmen och Liljeholmen-Hägersten och verksamheten består av ingripandeverksamhet, utredningsverksamhet och kansli/stöd-verksamhet. Vår polisstation ligger i närheten av Skärholmen centrum och i nuläget är vi ca 120 medarbetare.

Arbetsbeskrivning

Som kommunpolis är ditt huvuduppdrag att driva Polismyndighetens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete på en strategisk nivå i samverkan både internt och externt mot kommunen och övriga lokalsamhället. Kommunpolisen fungerar som ett led i att säkra att Polismyndigheten lokalt kan svara upp mot de åtaganden som gjorts i samverkansöverenskommelser och i medborgarlöften och på så sätt skapa förutsättningar för den lokala polisen att arbeta närmare medborgarna. Du representerar polisen i denna samverkan, som en tydlig och tillgänglig väg in till lokalpolisområdet vilket delvis inkluderar yttre tjänst.

Som kommunpolis ingår du i ledningsgruppen och fungerar som ett stöd till chefen för lokalpolisområdet. Du har ett särskilt ansvar i polisens planeringsprocess, det innebär att du ansvarar för framtagandet av lägesbilder i olika tidsperspektiv, samverkansöverenskommelser, medborgarlöften, aktivitetsplaner och handlingsplaner. Du företräder hela Polismyndigheten lokalt både externt och internt och arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten. Du förväntas ta en aktiv roll i att tillsammans med dina kollegor i ledningsgruppen driva utvecklingen av verksamheten framåt.

Då lokalpolisområdets verksamhet är komplex så krävs en flexibilitet och förmåga att ta ansvar inom andra verksamhetsgrenar än enbart den egna. Du kommer att representera polisen i samverkan med kommunerna och andra externa intressenter i andra sammanhang där samarbete är särskilt framträdande. Som kommunpolis förväntas du ha ett serviceorienterat förhållningssätt liksom en fallenhet för att få andra att vilja bidra till de gemensamma mål som ställts upp på lokal såväl som nationell nivå. Det är också viktigt att du är bekväm med att presentera material och prata inför grupp då du är representant för lokalpolisområdet i media.

I uppdraget finns en stor frihet att anpassa arbetssättet efter de lokala lägesbilder som finns i kommunen. Som kommunpolis har du ett nära samarbete med LPO-chefen och förväntas ta egna initiativ, utifrån de målsättningar som ligger till grund för lokalpolisområdets verksamhet.

#LI-DNI

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • svensk godkänd polisexamen enligt polisförordningen
 • erfarenhet av att ta ett helhetsansvar för uppdrag, både vad gäller den löpande verksamheten och dess resultat
 • erfarenhet av att arbeta självständigt och i samverkan
 • erfarenhet av att omsätta identifierade problem i den lokala lägesbilden till operativa aktiviteter
 • god förmåga att uttrycka dig på svenska i både tal och skrift

Meriterande

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har

 • erfarenhet av brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete
 • en aktuell, flerårig erfarenhet av att tjänstgöra inom ett lokalpolisområde med såväl BF/IGV som UL eller motsvarande
 • erfarenhet av att ha tjänstgjort i motsvarande roll
 • erfarenhet av samverkan med kommun och lokalsamhälle
 • utbildning operativ ledning eller motsvarande
 • utbildning stabsmetodik eller motsvarande

Personliga egenskaper

Då arbetet innebär många kontaktytor behöver du vara kommunikativ, ha förmåga att förmedla och skapa förståelse för Polismyndighetens arbete utifrån lokala lägesbilder och brottslighet. Vi söker dig som självständigt kan prioritera mellan arbetsuppgifter utifrån olika perspektiv och strukturera arbetet därefter. Då du som kommunpolis förväntas lösa samhällsproblem tillsammans med andra medarbetare och samhällsaktörer, ser vi att du har god samarbetsförmåga. Du har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och kan snabbt ändra ditt synsätt och förhållningssätt.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

 

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Maria Argus, tfn 073-078 21 59, mail maria.argus@polisen.se  
Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:

Matilda Kinghed, tfn 073-842 46 32, mail matilda.kinghed@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga kontaktpersoner för SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via polisens växel 114 14.

Övrig information

Övrigt

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Omfattning: Heltid

Placeringsort:Stockholm

Har du skyddad identitet söker du genom att skicka in din ansökan, uppmärkt med ref.nr, per post till: Polismyndigheten, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg