Utredare till Demokrati- och hatbrottsgruppen, Malmö

Organisation

Polisregion Syd

Län

Skåne län

Utlyst

07 oktober 2020

Ansök senast

21 oktober 2020

Referensnummer

A566.555/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker två utredare till vårt team som arbetar med demokrati- och hatbrottsfrågor inom Region syd. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och bidra till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Beskrivning av arbetsplats
Demokrati- och hatbrottsgruppen har tre uppdrag: ett utredande, ett kompetenshöjande och ett samverkande uppdrag.

Det utredande uppdraget handlar om handläggning av brott mot person, organisation eller egendom där brott begås på grund av hudfärg, nationell eller etnisk bakgrund, religion, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck.

Demokrati- och hatbrottsgruppen handlägger också brott som i det vardagliga har en klar antidemokratisk motivbild samt brott mot de grundläggande fri- och rättigheterna.

Det kompetenshöjande uppdraget handlar om att fungera som internt och externt kompetensstöd i demokrati- och hatbrottsfrågor. Gruppens medlemmar deltar i och ansvarar till exempel för utbildningar, föreläsningar, konferenser, seminarium, debatter och viss hantering av media.

Det samverkande uppdraget handlar om att skapa goda, långsiktiga och förtroende¬skapande relationer med särskilt utsatta grupper inom ramen för demokrati- och hatbrottsuppdraget. Det kan handla om samverkansmöten, fortbildning och information till intresseorganisationer, föreningar och andra myndigheter, men också samarbete med polisiära enheter där kommunpoliser, personsäkerhetsgruppen och Säkerhetspolisen är några exempel.

Arbetsbeskrivning

Huvuduppdraget utgörs av regionalt utredningsarbete. Demokrati- och hatbrott innefattar brottstyper och fall med både känd och okänd gärningsperson. Utredningsverksamheten bedrivs på dagtid, men p.g.a. gruppens tredelade uppdrag förekommer arbetsuppgifter förlagda kvällstid och i undantagsfall även på helger. Arbete/tjänsteresor utanför Malmö ingår i tjänsten, med anledning av vissa utredningsåtgärder, t.ex. förhör.

Därtill kommer du att ha en viktig roll som representant för Polismyndigheten i flertalet olika samverkansprojekt, informationsmöten och utbildningsinsatser såväl internt som externt. Det aktuella världsläget kan påverka din vardag.

Kvalifikationer

Skall krav
• Polisutbildning och/eller akademisk utbildning inom exempelvis juridik, sociologi, kriminologi eller psykologi
• Erfarenhet av myndighetsutövning, företrädelsevis från brottsutredning
• Goda kunskaper i svenska och engelska samt lätt att uttrycka dig i såväl tal som skrift.
• B-körkort för manuellt växlad bil

Meriterande
• Erfarenhet av arbete med särskilt utsatta grupper i samhället
• Språkkunskaper utöver engelska

Personliga egenskaper
Vi söker dig som har ett intresse för demokrati- och hatbrottsfrågor, och som vill vara med och utveckla vår verksamhet. Vi vill att du är trygg i dig själv och har insikt om såväl dina styrkor som dina utvecklingsområden. Vi ser att du delar polismyndighetens grundvärderingar kring demokrati och alla människors lika värde. Du agerar lugnt och stabilt under press. Vi ser att du är en utåtriktad person i sociala yrkesmässiga sammanhang och kan skapa och upprätthålla relationer. Du är bekväm med att tala inför större grupper och har en pedagogisk förmåga.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:
Anders Lundborg, anders.lundborg@polisen.se, 010-561 53 59

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:
Linda Eriksson, linda.eriksson3@polisen.se

Fackliga företrädare

Seko Polisen Monica Veberg, 070-549 11 35
SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST nås genom polisens växel 11414

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Malmö
Arbetstid: Flextid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Utredare, Demokrati- och hatbrottsgrupen, Utredningssektionen, Utredningsenheten, Region syd

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 21/10 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A566.555/2020 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan via mail till ansvarig HR-konsult med aktuellt ref.nr i ämnesraden. Du kan också skicka din ansökan via papperspost uppmärkt med ref.nr till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering
Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Polismyndigheten
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 30 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansök via e-post