Vapenundersökare till NFC i Umeå

Är du redo för en större uppgift? Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Län

Västerbottens län

Utlyst

13 oktober 2020

Ansök senast

26 oktober 2020

Referensnummer

C42789/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en avdelning i Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför vi forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Vi verkar inom områdena informationsteknik, biologiska spår, kemi och teknik samt droganalys. Som processägare ansvarar vi för den forensiska processen inom polisen, från kriminaltekniska platsundersökningar, laborativ verksamhet och it-forensik till forensiska expertutlåtanden i brottmål. I uppdraget ingår också att bedriva strategisk forskning och utveckling för att framtidssäkra polisens forensiska förmåga. Det gör vi i nära samarbete med såväl nationella operativa avdelningen, Noa, och polisregionerna, som med externa samarbetspartners både i Sverige och utomlands. Vi agerar också expertstöd och bedriver utbildning. I dag är vi drygt 500 medarbetare, men då hela verksamheten är inne i en expansiv utvecklingsfas räknar vi med att vara omkring 600 vid årsskiftet 2020-2021. Vi har tolv driftställen, från Umeå i norr till Malmö i söder. Vårt största laboratorium och vårt avdelningskansli finns i Linköping. Vi söker nu vapenundersökare till laboratoriet i Umeå.

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifterna omfattar huvudsakligen undersökning av beslagtagna illegala vapen. Arbetet innebär att du kriminaltekniskt spårsöker, hanterar, identifierar, undersöker funktion och provskjuter vapen för att redovisa information om detta i dokument för användning i den fortsatta förundersökningsprocessen. I uppdraget ingår även säkring av DNA m m. I arbetet förekommer exponering för material som kan vara stötande och obehagligt. Därför ställs det krav på förmåga att hantera situationer professionellt med fokus på verksamhetens mål.

Rekonstruktioner av skjutvinklar kan komma att ingå i arbetsuppgifterna. Direkta kontakter med uppdragsgivare inom rättsväsendet förekommer varför kontroll på trender inom vapenområdet behövs. I arbetsuppgifterna ingår att dokumentera och redovisa utförda undersökningar på svenska. Vid behov uppträder man som sakkunnig i domstol. Arbetet kräver ett fullgott färg-, siffer- och bokstavsseende. Arbetsuppgifterna kan eventuellt komma att utökas med ytterligare arbetsmoment.

Vid NFC genomgår du en intern utbildning/upplärning med efterföljande examination innan behörighet ges att självständigt arbeta som vapenundersökare. Du kommer initialt att arbeta praktiskt tillsammans med gruppen i Umeå i deras dagliga verksamhet för att lära dig grunderna. Utbildningen består i huvudsak utbildningsperioder i Linköping varvat med praktiskt arbete i Umeå.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • erfarenhet av praktisk tekniskt eller mekaniskt arbete alternativt en akademisk examen inom teknikområdet eller motsvarande
 • minst 3-års arbetslivserfarenhet
 • god vana av att hantera och använda vapen, t.ex. tävlingsskytte/jaktskytte, hemladdning mm.
 • goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och i skrift
 • goda kunskaper i det engelska språket, både i tal och skrift

Det är meriterande om du har:

 • erfarenhet av ISO-certifierat kvalitetsarbete
 • erfarenhet av att dokumentera information, sammanställa fakta eller skriva rapporter
 • kriminalteknisk förståelse och kompetens
 • utredningsvana, antingen polisiär eller från annan verksamhet
 • tidigare erfarenhet av arbete vid myndighet
 • datorvana

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är målinriktad, produktionsorienterad och kvalitetsmedveten. Rollen innebär många kontaktytor och vi ser det som en självklarhet att du är prestigelös och bidrar till ett gott samarbetsklimat. Arbetsuppgifterna ställer krav på en förmåga att urskilja detaljer och för att bli framgångsrik i rollen som vapenundersökare är du dessutom lösningsorienterad och strukturerad. Du är också öppen för återkoppling, nya perspektiv samt ständig inlärning och självutveckling.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef: Tomas Holmgren, 010-5682526

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-Handläggare: Anna Billengren, anna.billengren@polisen.se 

Fackliga företrädare

Polisförbundet Per Thollin, 010-56 383 00

Saco-S Nils Hydén, 010-56 282 42

Fackförbundet ST Heléne Tapper, 010-56 281 78

SEKO Anders Sandqvist, 010-56 911 67.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader

Arbetsort: Umeå

Arbetstid: Veckoplanerad 40 h/v

Tillträde: Enligt överenskommelse

Funktion: Forensiker, NFC, regionala laboratorieenheten, Laboratoriesektion Nord, Lab 1 Umeå.

Enligt gällande lagstiftning, kräver anställningen att blivande anställd lämnar ett DNA-prov för registrering i myndighetens elimineringsdatabas.

Har du skyddad identitet söker du genom att skicka in din ansökan, uppmärkt med ref.nr C42789/2020, per post till: Polismyndigheten, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta ansvarig HR-handläggare.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-handläggare.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg