Utredare till Nationellt it-brottscentrum på Nationella operativa avdelningen

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

30 september 2020

Ansök senast

26 oktober 2020

Referensnummer

201/20

Arbetsplatsbeskrivning

Nationella operativa avdelningen ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser. Vi är cirka 1 750 medarbetare som verkar på ett flertal orter i hela landet.

Vid Noa:s utredningsenhet finns sektionen Nationellt it-brottscentrum (SC3) som idag består av ca 103 medarbetare. Sektionen har mer än dubblerats i storlek de senaste tre åren och inryms nu i helt nya lokaler i kvarteret Kronoberg, belägna på Kungsholmen i Stockholm. Det är en modern arbetsplats som erbjuder ett stort utbud av arbetsuppgifter och flexibilitet.

Nationellt it-brottscentrum utgör polisens expertfunktion för utredning av komplexa cyberbrott och andra brott där internet är en bärande del.

Brottsligheten är under ständig förändring vilket ställer höga krav på utredare. Du kommer därför ges stora möjligheter till kompetensutveckling genom formell utbildning men även deltagande i internationella konferenser samt expertgrupper.

Digital bevisning finns att hitta i alla brottstyper varför vi på Nationellt it-brottscentrum måste ha en bred kompetens samt ha förmågan att utreda alla ärenden och brott som anses vara principiellt viktiga för polismyndighetens utveckling. Vi strävar efter att prova nya metoder i utredningssyfte samt att vi ständigt försöker testa rådande lagstiftning för att utveckla utredningsverksamheten.

Tjänsten kan innebära resor, in- och utrikes, ibland med kort varsel.

Arbetsbeskrivning

Som utredare vid Nationellt it-brottscentrum arbetar du tillsammans med experter inom sina respektive områden, t.ex. analys, inhämtning från öppna källor på internet, it- och multimedia forensik och verksamhetsutveckling. Detta gör att du kommer att ingå i ett sammanhang där det finns omfattande kunskap för att utreda cyberbrott och andra grova brott.

En betydande del av sektionens utredningar är beroende av det internationella samarbetet både inom och utom EU. Du kommer att arbeta med internationella rättshjälper, europeiska utredningsordrar och du kommer att arbeta sida vid sida med andra länders brottsbekämpande myndigheter.

Du kommer arbeta med utredning av till exempel överbelastnings- och tillgänglighetsattacker, dataintrång i syfte att stjäla, utpressa eller genomföra bedrägeri. Du kommer även utreda grova brott, t.ex. grova bedrägerier och grova narkotika- och penningtvättsbrott, där internet är en bärande del i brottsupplägget.

Tjänsten innehåller också arbetsuppgifter av strategisk karaktär, vilket innebär att du exempelvis även kommer att arbeta med utbildning och metodutvecklingsfrågor.

Kvalifikationer

 • Polisexamen eller annan relevant utbildning
 • Erfarenhet av utredningsarbete inom polisen eller annan verksamhet, som polismyndigheten bedömer relevant.
 • Goda kunskaper om it, internet och dess uppbyggnad
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, såväl svenska som engelska

Det är meriterande om du har:

 • Kunskaper om virtuella betalningsmedel
 • Djupare kunskaper inom it-området
 • Erfarenhet av arbete mot grov organiserad brottslighet och internationell brottslighet
 • Erfarenhet av att strukturera, analysera och sammanställa stora informationsmängder
 • Erfarenhet av extern samverkan (internationell/nationell) med myndigheter och andra organisationer och yrkesgrupper
 • Ytterligare språkkunskaper än svenska och engelska
 • Erfarenhet av att föreläsa
 • Erfarenhet av metodutveckling
 • Erfarenhet av att arbeta med hemliga tvångsmedel

Personliga egenskaper
Som person är du social, nyfiken och har lätt för att etablera nya kontakter och skapa förtroende. Du har mycket gott omdöme, hög integritet och förmåga att kunna hantera skyddsvärd information samt är kreativ och har god förmåga att analysera och se sammanhang.

Du är driven, ansvarstagande, strukturerad, noggrann samt är prestigelös i ditt arbete. Vi ser också att du innehar en flexibilitet och förmåga att växla mellan planerad och händelsestyrd verksamhet.

Vi förutsätter att du har ett stort intresse för teknik och it samt av att följa utvecklingen inom it-brottsområdet.

Vi lägger stor vikt på personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Om du har frågor är du välkommen att kontakta rekryterande chef
Björn Eriksson, tfn 010-564 07 08 eller
HR-konsult Agneta Hårte Jacobsson tfn 072- 45 44 364

Fackliga företrädare

Fredrik Bergh, SACO, tfn 010-563 91 37
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-567 70 92
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 010-561 66 27

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning
Arbetsort: Stockholm
Funktion: Handläggare
Arbetstid: Flextid
Tillträde: Enligt överenskommelse

Anställningen kräver svenskt medborgarskap.
I samband med intervju kan tester komma att ske.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast måndagen den 26 oktober 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. 201/20 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr 201/20 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post