Handläggare med bedrägerifokus till Finanspolissektionen, Underrättelseenheten, Noa

Vi söker nu Handläggare till Finanspolissektionen, Underrättelseenheten vid Noa. Arbetet kommer att utföras hos Nationellt bedrägericenter (NBC) vid Noa.

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

08 januari 2021

Ansök senast

25 januari 2021

Referensnummer

278/20

Arbetsplatsbeskrivning

Nationella operativa avdelningen ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser. Vi är cirka 1 750 medarbetare som verkar på ett flertal orter i hela landet. 

Underrättelseenheten vid Noa har som huvuduppdrag att inhämta, bearbeta, analysera och delge underrättelser till den underrättelseledda polisverksamheten, nationellt och internationellt. Enhetens verksamhet har därmed både en strategisk och en operativ inriktning. 

Finanspolissektionen, med cirka 45 medarbetare, är en av tre sektioner inom Underrättelseenheten vid Noa. Organisatoriskt består sektionen av en sektionschef, en operativ samordningsgrupp, två handläggargrupper och en grupp för strategisk analys-och verksamhetsutveckling med respektive gruppchefer. Finanspolissektionen har funktionsansvar för den del av underrättelseverksamheten som avser penningtvätt och finansiering av terrorism. 

Finanspolissektionen är också Sveriges Financial Intelligence Unit (FIU) och är i egenskap därav mottagare av inrapportering om misstänkta transaktioner avseende penningtvätt eller finansiering av terrorism från olika verksamhetsutövare (banker, växlingskontor och andra finansiella institut) samt berörda myndigheter. Uppgifterna som kommer in registreras, bearbetas och bereds till operativa rapporter och/eller underrättelser. 

Finanspolissektionen gör även analyser som utgör en grund för verksamhetsplanering och åtgärder, både nationellt och internationellt samt återkopplar om nya risker och trender till de rapporteringspliktiga verksamhetsutövarna. 

Nationellt bedrägericenter (NBC) samordnar svensk polis resurser mot bedrägeribrott som sker över hela landet och som har samband med varandra, samt arbetar för att göra brottsbekämpningen mer effektiv och strukturerad.

Arbetsbeskrivning

Vi söker handläggare som i första hand kommer arbeta inriktat mot penningtvätt och bedrägeribrottslighet. Tjänsten är placerad hos Finanspolisen. Det dagliga arbetet kommer att utföras i nära samverkan med det nyinrättade Nationella bedrägericentret (NBC). Funktionen är ny vilket innebär en stor del utvecklingsarbete när det gäller såväl arbetsmetoder som samarbetsformer. Då rollen innebär en stor del självständigt arbete läggs stor vikt vid de personliga egenskaperna. 

I rollen ingår att:

 • Inhämta, bearbeta och analysera information, framförallt finansiell underrättelseinformation.
 • Samverka såväl internt som externt för att arbeta mot penningtvätt och bedrägeribrottslighet.
 • Upprätta underrättelser och operativa rapporter.
 • Samverka med utredande verksamhet och annan operativ verksamhet med fokus på att bekämpa penningtvätt och bedrägeribrottslighet.
 • Delta i metodutvecklingsarbete inom arbetsområdet penningtvätt och bedrägeribrottslighet.
 • Delta i och utveckla det nationella arbetet mot penningtvätt och bedrägeribrottslighet. Det innebär samverkan internt inom polismyndigheten och externt med andra myndigheter.
 • Internationellt samverka för att motverka penningtvätt och bedrägeribrottslighet. 

Arbetet kan medföra tjänsteresor såväl nationellt som internationellt.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har: 

 • Polisexamen eller akademisk utbildning med inriktning mot ekonomi, juridik, statsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren finner relevant
 • Erfarenhet av myndighetsarbete mot området bedrägeribrottslighet
 • Erfarenhet av att inhämta, strukturera och analysera information
 • Erfarenhet av att sammanställa och skriva rapporter och beslutsunderlag
 • Goda muntliga och skriftliga kunskaper i både svenska och engelska
 • Goda kunskaper av att arbeta i Microsoft Officepaketet, i synnerhet Microsoft Excel

Meriterande

Vi bedömer det som meriterande om du utöver ovan kvalifikationer även har:

 • Erfarenhet av underrättelse- och/eller utredningsverksamhet inom en brottsbekämpande myndighet
 • Erfarenhet av att utföra kartläggningsarbete och/eller utredningsarbete rörande ekononomiska och finansiella förhållanden
 • Erfarenhet av att arbeta med databaser och/eller analysverktyg
 • Erfarenhet från projektledning och/eller ärendeledning
 • Erfarenhet av nationell och internationell samverkan 

Personliga egenskaper

Vi söker dig som är ansvarstagande, driven och analytisk, med förmågan att förstå samband i stora informationsmängder. Du har god förmåga att arbeta i team, men kan även arbeta självständigt med gott resultat. Du måste kunna hantera flera saker samtidigt, även under tidspress och ha förmågan att snabbt prioritera om och skifta fokus. Du måste kunna arbeta självständigt och utifrån givna ramar fatta egna beslut utifrån ett kortsiktigt operativt perspektiv. Du måste tycka om att ta eget ansvar samtidigt som du måste vara mån om att efterleva tydliga ramar för det ansvar du ska ta. 

I denna rekrytering lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper och förmågor.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef Anders Kretz på 010-563 41 49. 

Har du frågor om rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta ansvarig HR-konsult Dana Däversjö på 0730-86 97 80.

Fackliga företrädare

Fredrik Bergh, SACO, tfn 010-563 91 37

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10

Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-567 70 92

Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 0732-49 04 22

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader

Arbetsort: Kungsholmen, Stockholm

Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid enligt 5:2 tillämpas

Tillträde: Så snart som möjligt, enligt överenskommelse

Funktion: Underrättelsehandläggare, Noa, Underrättelseenheten, Finanspolissektionen 

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Anställningen kräver svenskt medborgarskap. 

Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 25 januari 2021. I ditt CV och personliga brev vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade kvalifikationer och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. 278/20 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr 278/20 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 Stockholm. 

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering.

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen. 

Tester kan tillkomma under rekryteringsprocessens gång.

Varmt välkommen med din ansökan! 

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 30 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. 

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen. 

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansök via e-post