Polisiär utredare till ekobrottskansliet, Linköping

Vi söker nu en polisiär utredare till ekobrottskansliet – EBK i Linköping. Hos oss kommer du bidra till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Östergötlands län

Utlyst

20 juli 2021

Ansök senast

18 augusti 2021

Referensnummer

A407.159/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Ekobrottsmyndigheten är en specialistmyndighet som med fredade resurser arbetar med ekobrottsbekämpning från underrättelseuppslag till förhandling i domstol. Med gemensam ledning och styrning arbetar åklagare, poliser, civila utredare, administratörer och andra specialister med att förebygga, utreda och lagföra ekonomisk brottslighet. Vi arbetar teambaserat och har ett medarbetardrivet utvecklingsarbete.

Nationella operativa avdelningen har ca 1900 anställda. Avdelningen består av åtta enheter samt ett kansli som lyder direkt under avdelningschefen. Nationella operativa avdelningens uppgift är att bekämpa grov organiserad brottslighet och försvåra för kriminella organisationer att verka i Sverige. Nationella operativa avdelningen är även Sveriges kontaktpunkt för internationella brottsbekämpande organisationer som t.ex. Europol, Interpol och EU:s gränskontrollbyrå Frontex.

Ekobrottskansliet är en enhet hos Noa som prioriterar att bekämpa ekonomisk brottslighet som är samhällsskadlig, hotar välfärdssystemen och förtroendet för demokratin samt snedvrider konkurrensen. Detta genom att bl.a. bekämpa punktskattebrott, skattebrott som grundar sig på mervärdesskatt inom EU, penningtvättbrott samt ärenden som kan ha anknytning till terrorismfinansiering. Vi utreder även annan brottslighet kopplad till näringsverksamhet som exempelvis bokföringsbrott, oredlighet mot borgenär och överträdelse av näringsförbud.

Arbetsbeskrivning

Du kommer tillsammans med andra yrkesgrupper så som analytiker och ekonomer att arbeta mot den ekonomiska brottsligheten. Arbetet bedrivs nära åklagaren vilket är en del i myndighetens unika lösning. Du kommer att få arbeta så väl självständigt och i team vid vissa ärendetyper. Genom en genomarbetad utbildning kommer du att få rätt förutsättningar för att snabbt komma in i rollen som utredare för ekobrott.

Tjänsten är operativ med arbetsuppgifter som innebär genomförande av husrannsakningar, gripande och hämtningar så väl med hemliga tvångsmedel. Detta gör att du kan komma att få resa så väl inrikes som utrikes. Vid vissa orter innebär avstånden att du kan komma att vara borta från stationeringsorten under några dagar just i samband med operativa åtgärder.

Kvalifikationer

 • Polisexamen
 • Erfarenhet av brottsutredningsverksamhet
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska

Meriterande

 • Erfarenhet av att utreda ekonomisk brottslighet
 • Goda kunskaper i Officepaketet, företrädesvis Excel
 • Erfarenhet som förhörsledare
 • Erfarenhet av att arbeta med tvångsmedel – HTM
 • Utbildning inom ekonomi, skatterätt eller redovisning
 • Erfarenhet av kartläggning av ekonomisk och finansiell verksamhet
 • Erfarenhet av att ha strukturerat, analyserat och sammanställt stora informationsmängder
 • Erfarenhet av externt samarbete med myndigheter, organisationer och näringsliv

Personliga egenskaper
Då rollen innebär både självständigt operativt arbete och arbete i team ser vi det som en självklarhet att du är uthållig och nyfiken för att på så sätt medverka till att nå så väl kortsiktiga som långsiktiga mål. För att trivas som polisiär utredare behöver du vara lösningsorienterad, uppfinningsrik och samtidigt strukturerad.

Att kunna kommunicera med andra yrkesgrupper samt externa partners på ett konstruktivt sätt utgör en stor del av det dagliga arbetet. Arbetsuppgifterna kräver att du har en god förmåga till samarbete, har ett prestigelöst förhållningssätt samt är engagerad i vårt gemensamma uppdrag. Vi ser även att du kan upprätthålla en god grundpolisiär förmåga samt god förmåga att omsätta förundersökningsprocessens samtliga delar. 

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Rekryterande chef:
Elin Liljevalch, 010-562 98 54
elin.Liljevalch@ebm.se

HR-konsult:
Martin, 073-050 20 77

Fackliga företrädare

Polisförbundet - Sofia Ask
tfn 010-563 87 10

SACO - Fredrik Bergh
tfn 010-563 91 37

SEKO - Karna Tillheden
tfn 073-249 04 22

ST - Johan Gertz
tfn 010-567 70 92

Övrig information

Anställningsform:              
Tillsvidare

Arbetsort:                          
Linköping

Arbetstidsförläggning:      
Förtroendearbetstid

Tillträde:                            
Oktober

Funktion:                           
Utredare ekobrott

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet.
Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas.

 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 18 augusti 2021.

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter.

Märk din ansökan med A407.159/2021” i mailets ärendemening.

 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ”A407.159/2021” via papperspost till adressen:

Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post