Analytiker till Underrättelseenheten, Göteborg

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu analytiker till Underrättelseenhetens regionala sektion, med placering i Göteborg.

Organisation

Polisregion Väst

Län

Västra Götalands län

Utlyst

08 juni 2021

Ansök senast

21 juni 2021

Referensnummer

A331.194/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Region Väst
Polisregion Väst består av Hallands och Västra Götalands län. Cirka 5 300 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 55 kommunerna. Verksamheten i polisregionen är organiserad i fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Underrättelseenheten
Den regionala underrättelseenheten har det övergripande ansvaret för regionens underrättelsetjänst och ansvarar för att samordna och leda underrättelseinsatser vid bekämpning av organiserad brottslighet. Medarbetare är placerade i Borås, Göteborg, Halmstad, Skövde, Trollhättan samt i alla lokalpolisområden. 

Vid underrättelseenheten bedrivs operativ och strategisk underrättelseverksamhet i syfte att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet. Polisens underrättelseverksamhet är en väsentlig del av polisens kärnverksamhet. Uppdraget innefattar i huvudsak att inhämta, bearbeta, analysera samt delge information. Samverkan sker med andra brottsbekämpande myndigheter i regionen.

Arbetsbeskrivning

Som analytiker inom polisiär underrättelsetjänst arbetar du med att strukturera, bearbeta och analysera data, information och underrättelsematerial för att skapa operativa och strategiska underlag och rapporter för beslut. Du ska presentera skriftliga och muntliga bedömningar och slutsatser av gjorda analyser både internt samt för beslutsfattare och andra intressenter. Arbetet utförs både tillsammans med andra funktioner inom underrättelseverksamheten men även enskilt. I det dagliga arbetet använder du olika databaser och polisiära IT-system, samt jobbar med OSINT och omvärldsbevakning. Underrättelseanalys ställer ständigt krav på kvalitétssäkring, metodutveckling och effektivisering av arbetssätt.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • akademisk examen inom ett område som myndigheten bedömer som relevant, exempelvis samhällsvetenskap (gärna med internationell inriktning) eller beteendevetenskap
 • minst två års erfarenhet av analys från arbetslivet
 • dokumenterad god vana av att hantera och analysera större informationsmängder samt god vana av inhämtning (exempelvis genom OSINT) och hantering av information
 • goda kunskaper inom digitala verktyg
 • mycket god förmåga att uttrycka dig på svenska i tal och skrift samt goda kunskaper i engelska
 • erfarenhet av omvärlds- och/eller säkerhetsfrågor

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • erfarenhet av underrättelseverksamhet
 • arbetserfarenhet från Polisen eller andra, gärna brottsbekämpande, myndigheter 
 • ytterligare språkkunskaper utöver de nordiska språken och engelska
 • erfarenhet av och fallenhet för metod- och verksamhetsutveckling
   

Personliga egenskaper

Som person är du prestigelös, serviceinriktad och flexibel. Du har god analytisk förmåga, är kreativ och noggrann. Vidare har du mycket gott omdöme, hög integritet och förmåga att kunna hantera skyddsvärd information. Du tar ansvar och kan arbeta självständigt samt har en fallenhet för problemlösning.  Du har lätt för att etablera nya kontakter och skapa förtroende samt förmåga att samarbeta och kommunicera på ett smidigt sätt.

För att trivas och bli framgångsrik i rollen är du trygg i dig själv och litar på din egen förmåga.

Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef: Angelica Olsson.

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Hanna Lundbäck

Båda nås via polisens växel 114 14.

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare för SEKO Polisen, ST inom Polisen, OFR/P och SACO-S

Samtliga nås via växeln 114 14.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader (om du inte redan är anställd inom myndigheten).
Placeringsort: Göteborg
Arbetstid: Dagtid med flex
Tillträde: Enligt överenskommelse

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV, personligt brev och enkätsvar via e-post till jobb.vast@polisen.se senast den 21/6-2021. Enkäten hittar du här.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. I ditt personliga brev, CV och enkätsvar vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med A331.194/2021 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr A331.194/2021 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post