Gruppchef till underrättelseverksamheten vid Nationella operativa avdelningen med placering vid Ekobrottsmyndigheten

Är du redo för en större uppgift? Vi söker en gruppchef till underrättelseverksamheten på Ekobrottskansliet (EBK), NOA, i Stockholm med placering på Ekobrottsmyndigheten. Hos oss kommer du bidra till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

23 juni 2021

Ansök senast

12 augusti 2021

Referensnummer

A359.926/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 34000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Nationella operativa avdelningen (NOA) ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser. Vi är cirka 1 900 medarbetare som verkar på ett flertal orter i hela landet.

Ekobrottskansliet (EBK) är en enhet hos Noa som bekämpar ekonomisk brottslighet som är samhällsskadlig, hotar välfärdssystemen och förtroendet för demokratin och snedvrider konkurrensen. Underrättelseverksamheten vid EBK arbetar i enlighet med Ekobrottsmyndighetens uppdrag och prioriteringar. Detta genom att bl.a. bekämpa punktskattebrott, skattebrott som grundar sig på mervärdesskatt inom EU, penningtvättbrott, finansmarknadsbrott samt ärenden som kan ha anknytning till terrorismfinansiering.

Ekobrottsmyndigheten (EBM) är en specialistmyndighet som med fredade resurser arbetar med ekobrottsbekämpning, från underrättelseuppslag till förhandling i domstol. Med gemensam ledning och styrning arbetar åklagare, poliser, civila utredare, administratörer och andra specialister med att förebygga, utreda och lagföra ekonomisk brottslighet. Vi arbetar team-baserat och har ett medarbetardrivet utvecklingsarbete.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som gruppchef vid underrättelseverksamheten vid Ekobrottsmyndigheten, NOA

Som gruppchef för underrättelseverksamheten i Stockholm leder du underrättelsegruppen och är delaktig i det dagliga operativa arbetet i medarbetarnas underrättelseärenden och projekt. Underrättelseverksamheten i Stockholm som består av analytiker och handläggare som arbetar mot Ekobrottsmyndighetens prioriterade brottsområden likväl som i olika samverkansforum. Du kommer tillsammans med sektionschefen även ansvara för resultatuppföljning och utveckling av underrättelseverksamheten.

En stor del av verksamheten hanteras genom intern och extern samverkan. Underrättelsegruppen i Stockholm hanterar flertalet uppdrag i OB-satsningen men även annan samverkan med framförallt Finanspolisen, Skatteverket och Finansinspektionen.  Arbetet kräver även ett nära samarbete med andra yrkesgrupper vid Ekobrottsmyndigheten framförallt den brottsförebyggande verksamheten samt verksamheten för utredning lagföring. För att nå ett bra resultat i arbetet krävs att du är aktiv och främjar en god dialog med våra samverkanspartners.

Som gruppchef rapporterar du till sektionschefen för EBKs polisoperativa verksamhet i Stockholm samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för verksamhet och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 •  polisexamen
 • minst ett års aktuell erfarenhet av att ha arbetat som chef, arbetsledare, projektledare eller liknande
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • god förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i tal och skrift

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • erfarenhet av att arbeta med organiserad alternativt ekonomisk brottslighet
 • erfarenhet av utrednings-eller underrättelseverksamhet
 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • ingått i ledningsforum
 • genomgått polisens ledarskapsutbildning ”Det direkta ledarskapet” eller motsvarande utbildning

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna. 

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Vid frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta HR-konsult Camilla Toft Grahn, på telefon 0730-742 556 alternativt rekryterande chef Poliskommissarie Jonas Ekelius Sektionschef Polisoperativ enhet Stockholm, Ekobrottskansliet NOA/Ekobrottsmyndigheten: 010-5629170, 0725-035449

Fackliga företrädare

Fredrik Bergh, SACO, tfn 010-563 91 37
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-56 770 92
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 0732-490 422

Övrig information

Anställning
Tillsvidareanställning med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
Placering på Kungsholmen

Säkerhetsklassning
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan
Välkommen med din ansökan
bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast den 12 augusti 2021 via e-post till jobb.noa@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med ref.nr: A359.926/2021 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering
Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post