IT-forensiker till region Syd, Malmö och Lund

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu tre IT-forensiker som kan se mönster och samband i komplex information till vårt regionala IT-brottscentrum.

Organisation

Polisregion Syd

Län

Skåne län

Utlyst

03 juni 2021

Ansök senast

18 juni 2021

Referensnummer

A320.503/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu tre IT-forensiker som kan se mönster och samband i komplex information till vårt regionala IT-brottscentrum. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polisregion Syd består av Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Verksamheten i polisregionen är organiserad i fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

 Det Regionala IT-brottscentrumet är placerat på den regionala utredningsenheten, RUE. RUE ansvarar tillsammans med polisområdena för regionens utredningsverksamhet. Vid den regionala utredningsenheten utreds bl a miljö- och arbetsmiljöbrott, IT-brott, bedrägeriärenden, samt grov organiserad brottslighet som är gränsöverskridande. Här organiseras även regionens forensiska arbete, brottssamordningsfunktion, aktionsgrupp/-er, brottsoffer- och personsäkerhetsarbete samt regional spaningsverksamhet och teknikspaning.

 Regionalt IT-brottscentrum har till uppgift att stötta regionen med IT-kompetens och det gör vi genom att hjälpa utredare med IT-inslag i deras utredningar, genomföra IT-forensisk bevissäkring från digitala medier samt internetinhämtning. Här utförs också ljud-, video- och bildbearbetning inom ramen för förundersökning. Sektionen har även ansvaret för utredning av dokumenterade sexuella övergrepp mot barn och utredning av komplexa cyberbrott.

Arbetsbeskrivning

Som IT-forensiker är din uppgift att bistå utredare med forensisk bevis- och informationssäkring av digitala medier, som kan utgöra en viktig del i en brottsutredning. Den huvudsakliga uppgiften är att söka, säkra, analysera och dokumentera innehållet i elektroniska databärare såsom datorer, mobiltelefoner, kameror och övervakningssystem. Du kan komma att biträda vid husrannsakningar där till exempel elektroniska databärare ska säkras. Det förekommer även att du får vittna i samband med rättegång eller biträda som sakkunnig vid förhör.

 Genom ditt arbete kommer du bli exponerad för material som kan vara stötande och obehagligt. Därför ställs det särskilda krav på förmåga att hantera sådana situationer professionellt med fokus på utredningen och verksamhetens mål. 

Den snabba teknikutvecklingen i samhället är en särskild utmaning för denna verksamhet och det ställer också krav på ditt intresse att följa och förstå denna.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • dokumenterad relevant utbildning inom företrädelsevis IT-forensik, informationssäkerhet eller motsvarande kunskap förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer relevant

• goda IT-kunskaper förvärvade genom arbetsliv eller utbildning

• goda kunskaper om vanligt förekommande hårdvara, operativsystem och nätverk, från arbetsliv eller utbildning

• goda kunskaper skriftligt och muntligt i svenska och engelska

• körkort med B-behörighet för manuell växellåda

 Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

• dokumenterad brottsutredningserfarenhet

• dokumenterad erfarenhet av arbete med IT-forensiska verktyg och/eller liknande arbetsuppgifter

• erfarenhet och utbildning inom ljud-, video- och bildbearbetning

• erfarenhet av programmeringsspråk såsom Python

 PERSONLIGA EGENSKAPER         

Vi söker dig som är noggrann, strukturerad och analytisk. Du ser mönster och samband i komplex information. Samtidigt är du flexibel och kan med enkelhet agera utifrån situation och anpassa ditt beteende.

Du är utvecklingsorienterad och har intresse för den snabba teknikutvecklingen och förmåga att omsätta det i möjligheter som förbättrar IT-forensikens arbetsmetoder och verktyg.

 Du har förmågan att självständigt kunna fatta beslut, inom ramen för delegation. Då arbetet innebär många kontaktytor såväl internt som externt, förväntar vi oss att du är kommunikativ och har god förmåga att skapa kontakt och dialog. Du har även god förmåga att skriftligen dokumentera genomförda analyser samt stor integritet och professionellt förhållningssätt till det material du kommer att arbeta med.

 Funktionen ingår i regionens beredskapsorganisation med bemannad beredskap dygnet runt alla årets dagar. Vi värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten. Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chefer:

Lars Johansson tel 073-0305509, Marina Landerup tel 073-0670652, och Emanuel Kalaitzidis tel 073-0761035

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Katja Nilsson, 010-56 146 62, katja-m.nilsson@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO: Carina Ivarsson 073-3483710

SEKO Polisen: Monica Veberg 070 - 549 11 35

Polisförbundet: Anna Palmblad anna.palmblad@polisen.se  tel 0724-511755

Fackförbundet ST: st.region-syd@polisen.se, nås genom polisens växel 114 14

Övrig information

Anställningsform: tillsvidareanställning som lägst polisassistent, alternativt handläggare, med provanställning om sex månader

Arbetsort: Malmö eller Lund. Ange prioriteringsordning via bifogad enkät.

Arbetstid: dagtid flextid. Beredskap ingår, ca en vecka varannan månad.

Tillträde: enligt överenskommelse

Funktion: IT-forensiker, Region syd, Regionala utredningsenheten, Regionalt IT-brottscentrum

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.syd@polisen.se  senast den 18 juni 2021. Du ska även besvara en enkät i samband med din ansökan. Enkäten som ska skickas in i samband med din ansökan finner du här: https://polisen.se/om-polisen/lediga-jobb/enkater-region-syd/it-forensiker-till-regionalt-it-brottcentrum-region-syd/

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref nr A320.503/2021 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer ref nr A320.503/2021 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

 Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

 Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post