Kontrollant till Informatörsverksamheten vid Underrättelseenheten, Region Bergslagen

Vi söker en nu en kontrollant med placering i Karlstad. Då verksamheten i stor utsträckning hanterar känslig information ställer vi höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet.

Organisation

Polisregion Bergslagen

Län

Värmlands län

Utlyst

24 juni 2021

Ansök senast

13 augusti 2021

Referensnummer

A360.811/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Informatörsverksamheten är en regional grupp inom Underrättelseenheten där verksamheten utgår från Örebro, Borlänge och Karlstad. Förutom kontrollanter och hanterare består gruppen även av personal som arbetar med särskild internetinhämtning. Samverkan sker på ett naturligt sätt inom gruppen.

Arbetsbeskrivning

Informatörsverksamheten är en central och viktig del i Polisens underrättelsearbete där kontrollantens främsta uppgift är att planera och leda den dagliga verksamheten. För att trivas och lyckas i rollen som kontrollant behöver du vara trygg i dig själv, ha en hög integritet, vara noggrann samt tycka om att verka utan att synas.

Kontrollanten arbetsleder och coachar hanterarna i deras arbete med att genomföra möten med informatörer i syfte att inhämta kvalificerad underrättelseinformation. 

Kontrollanten ansvarar för att kvalitetsäkra och delge information som hämtats in och samarbetar med övriga kontrollanter och gruppchef så att detta sker med högt säkerhetsmedvetande och med fokus på rättssäkerhet. Arbetet är komplicerat, omgärdas av hög sekretess och flera mått av kontroll varför verksamheten kräver särskild ledning och styrning.

Arbetet sker i samtliga tidsskalor vilket innebär att arbetet som kontrollant kräver en hög grad av tillgänglighet. 

Vidare ansvarar kontrollanten för att verksamheten bedrivs enligt de riktlinjer som finns där dokumentation av genomförda åtgärder är en central del.   

Närmare beskrivning av funktionen kontrollant och ytterligare information om verksamheten finns i Polismyndighetens riktlinjer för informatörsverksamheten PM 2017:54, saknummer 490.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Polisexamen samt har arbetat som Polis minst fem år i närtid, gärna i olika roller.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska. 

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • Erfarenhet av arbetsledning.
 • Kunskap om polisens underrättelseprocess.
 • Kunskap om informatörsverksamheten.
 • Erfarenhet av att arbeta med utredningsverksamhet och/eller spaningsverksamhet.
   

Personliga egenskaper: 

Du har en förmåga att driva verksamheten ur ett helhetsperspektiv med förmåga att peka ut riktning, förklara varför samt skapa förutsättningar för medarbetarna att ta sig dit. Du arbetar aktivt med feedback för utveckling av medarbetarna i gruppen. För att lyckas i rollen behöver du vara noggrann, strukturerad och tydlig. 

En central komponent är dokumentation och delgivning av information, du ska därför tycka om och ha en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. I rollen ingår det att göra analyser och selektera det som är viktigast i olika sammanhang. Eftersom innehållet i verksamheten omgärdas av hög sekretess är det viktigt att du har hög integritet och är tillfreds med att verka utan att synas.

Som kontrollant får du en tre veckor lång grundläggande utbildning där en viss del består av självstudier. 

I urvalsprocessen kommer stor vikt att läggas vid personliga egenskaper och vi kommer även att använda oss av flera urvalstester samt psykologintervju.

Kontaktpersoner

Yvonne Nilsson, Rekryterande chef, 072-576 28 40

yvonne-e.nilsson@polisen.se 

Petter Kjörsvik, Regionkontrollant Bergslagen, 073-801 90 22

petter.kjorsvik@polisen.se 

Anna-Carin Danielsson, HR-konsult, 010-567 59 07

anna-carin.danielsson@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare för Polisförbundet, SACO-S, ST, och SEKO Polisen nås via polisens växel 114 14.

Övrig information

 • Anställningsform: Tidsbegränsat förordnande på 6 år med möjlighet till förlängning.
 • Arbetsort: Karlstad.
 • Arbetstid: Förtroendearbetstid, vilket innebär att arbetet kräver en hög grad av tillgänglighet och detta kompenseras med ett lönetillägg.
 • Tillträde: Enligt överenskommelse.

Är du intresserad?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.bergslagen@polisen.se senast den 13 augusti 2021. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr: A360.811/2021 i mailets ärendemening.

Anställningen kräver svenskt medborgarskap. Vi månar om att informatörsverksamheten återspeglar samhället i stort och välkomnar sökanden med olika bakgrund. 

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du kontaktar ansvarig HR-konsult. 

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen. 

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post