Jurist till Polismyndighetens rättsavdelning (vikariat)

Organisation

Rättsavdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

04 maj 2021

Ansök senast

18 maj 2021

Referensnummer

A251.571/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en jurist för vikariat vid enheten för rättslig styrning och stöd, med placering i Stockholm. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Rättsavdelningen, med cirka 800 medarbetare, har utöver de rättsliga delarna även ansvar för bland annat förvaltningsrättsliga ärenden, diarieföring och arkiv. Totalt arbetar knappt 150 jurister på rättsavdelningen, spridda över hela landet. Rättsavdelningen består av tre centrala enheter, sju regionala enheter samt ett kansli.

Enheten för rättslig styrning och stöd är den centrala enhet som ansvarar för den rättsliga styrningen i myndigheten. Ansvaret innefattar bland annat den interna styrningen genom styrdokument, myndighetens involvering i alla delar av lagstiftningsprocessen samt uppföljning av regelefterlevnad som sker internt eller av tillsynsmyndigheter som Justitieombudsmannen och Justitiekanslern. Enheten ger även rättsligt stöd till avdelningarna, bland annat Nationella operativa avdelningen (NOA), samt till myndighetens ledning. Det senare innefattar att granska underlag och förslag till beslut som ska fattas av rikspolischefen. Enheten har också ett övergripande ansvar för myndighetens dataskyddsfrågor, domstolsprocesser och kontakt med Justitiedepartementet i lagstiftningsfrågor. Vid enheten finns även myndighetens dataskyddsombud placerade. Enheten samordnar också det rättsliga stödet som ges av jurister vid de regionala enheterna. Vid enheten för rättslig styrning och stöd arbetar ungefär 50 jurister.

Arbetsbeskrivning

Du kommer huvudsakligen att arbeta med rättsligt stöd till Nationella operativa avdelningen (NOA). Att ge rättsligt stöd till denna verksamhet innebär att skriva rättsutredningar och bidra med expertis i rättsliga frågor i syfte att säkerställa att utvecklingsarbetet genomförs inom ramen för gällande rätt, men också att identifiera behov av författningsändringar och bidra till rättsutvecklingen. Du ska självständigt kunna driva ditt eget arbete men också ingå i tvärfunktionella arbetsgrupper tillsammans med andra kompetenser inom myndigheten. Rättsfrågorna som du kan komma att hantera kommer huvudsakligen att beröra straff- och processrätt, förvaltningsrätt samt offentlighet och sekretess.

Arbetet med rättsligt stöd till NOA kan innebära att ha beredskap för att delta i stabsarbete vid s.k. särskild händelse och då lämna juridiskt stöd till framförallt nationella kommenderings- och stabschefer. Det kan också bli aktuellt att ta fram eller granska fakta- eller beslutsunderlag för överordnade chefer.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

  • juristexamen
  • minst 2 års aktuell erfarenhet av självständigt juridiskt arbete t.ex. från domstol, Regeringskansliet, myndighet eller motsvarande
  • en mycket god förmåga att uttrycka dig på svenska i tal och skrift

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även:

  • har genomfört notarietjänstgöring
  • har erfarenhet av arbete inom en brottsbekämpande myndighet eller på annat sätt arbetat med frågor relaterade till allmän ordning och säkerhet

Personliga egenskaper

För att trivas som jurist vid Polismyndigheten har du en mycket god analytisk förmåga och arbetar på ett strukturerat sätt. Arbetsuppgifterna ställer krav på att du är driven, tycker om att arbeta självständigt och i ett högt tempo.  Utöver det förutsätter rollen att du är engagerad, prestigelös och kan samarbeta tillsammans med andra.

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper och lämplighet.

 

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:
Marcus Karlberg, 072 229 42 50

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:
Johanna Garke, 073 037 85 42, johanna.garke@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO, Fredrik Bergh, 010-563 91 37
Polisförbundet, Sofia Ask, 010-563 87 10
Fackförbundet ST, Johan Gertz, 010-567 70 92
Seko Polisen, Karna Tillheden, 010-561 66 27

Övrig information

Anställningsform: Vikariat, 9 månader
Arbetsort: Stockholm
Arbetstid: Förtroendearbetstid
Tillträde: Enligt överenskommelse, juli/augusti 2021
Funktion: Jurist, rättsavdelningen, enheten för rättslig styrning och stöd

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.na@polisen.se senast den 18/5 2021. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A251.571/2021 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr A251.571/2021 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post