Förundersökningsledare till grova brott, Malmö

Organisation

Polisregion Syd

Län

Skåne län

Utlyst

07 oktober 2021

Ansök senast

21 oktober 2021

Referensnummer

A555.572/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en förundersökningsledare till Sektionen för utredning av grova brott. Hos oss kommer du att utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige

Polisregion Syd består av Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Regionens huvudort är Malmö. I regionen arbetar cirka 4 900 medarbetare. Polisområde Malmö består av två lokalpolisområden med ingripandeverksamhet, brottsförebyggande verksamhet, utredningsverksamhet samt stöd- och serviceverksamhet. Utöver det har polisområdet ett kansli och en Utredningssektion inriktning grova brott, en sektion Brott i nära relation samt en jourutredningssektion.

Grova brott POMA bedriver huvudsakligen utredningsarbete inom ramen för förundersökningar gällande brottslighet så som mord, mordförsök eller annan grov brottslighet. Ofta har utredningarna kopplingar till den grova organiserade brottsligheten och ibland även med nationella och/eller internationella samarbetspartners. 

Som förundersökningsledare på grova brott hanterar du tillsammans med gruppcheferna inflödet av ärenden till sektionen, du arbetsleder personal från sektionen i de ärenden du är förundersökningsledare i.

Du deltar i sektionens beredskap för grova brott. 

Arbetsbeskrivning

I rollen som förundersökningsledare ansvarar du i huvudsak för att:

 • Utöva arbetsledning inom utredningsprocessen i samråd med gruppchef
 • Fatta beslut i eller utanför förundersökning i enlighet med ditt förordnande/delegation
 • Stödja och coacha den utredande personalen
 • Koordinera och skapa en helhetsbild över pågående utredningar
 • Säkerställa att verksamheten bedrivs enligt Polismyndighetens intentioner och anvisningar enligt gällande lagstiftning, föreskrifter och övriga regelverk
 • Medverka i utbildningsinsatser och utvärdering av verksamheten 

Kvalifikationer

Vi söker dig som vill vara med i utvecklingen av Sveriges största myndighet och inom ramen för detta bidra till att göra hela Sverige tryggt och säkert. 

Till uppdraget som förundersökningsledare ska du ha: 

 • Polisexamen
 • Dokumenterad kunskap om brottsutredningsprocessen, bevisvärdering och förundersökningsledning
 • Dokumenterad erfarenhet av självständigt brottsutredande arbete under minst 6 månader
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift
 • B-körkort (manuell växel)
 • Svenskt medborgarskap 

Det är meriterande om du har: 

 • Polisens nationella förundersökningsutbildning (NFU)
 • Polisens korta utbildning för förundersökningsledning
 • Dokumenterad erfarenhet av rollen som förundersökningsledare
 • Dokumenterad erfarenhet av arbetsledning under minst 3 månader
 • Kunskap om polisens centrala utredningssystem såsom DurTvå, RAR,  MR/BR och STATUS
 • God kunskap om polisens organisation. 

Personliga egenskaper 

För att trivas och fungera väl i rollen som förundersökningsledare ser vi att du har ett tydligt engagemang för rättssamhället och bidrar till ett positivt förhållningssätt. I arbetet kommer du att arbeta i komplexa och tidspressade ärenden. Detta ställer krav på dig att kunna arbeta flexibelt och noggrant. Ärendena du kommer i kontakt med kan innehålla stötande och obehagligt material vilket du behöver kunna hantera både känslomässigt och professionellt.

Tjänsten som förundersökningsledare ställer höga krav på eget ansvar. Arbetet kan vara mycket intensivt och kräver att du har förmågan att snabbt strukturera, planera och prioritera ärendeflödet utifrån verksamhetens helhetsperspektiv. Du har en god förmåga att fatta beslut, en god samarbets- och kommunikationsförmåga.

Du besitter en pedagogisk ådra och kan använda denna när du förmedlar din kunskap, lämnar direktiv och visar ett gott omdöme.  Arbetet kräver att du har stor personlig mognad. Du är inkännande och uppfattas av din omgivning som lyhörd.  Du behöver kunna både se och aktivt arbeta med din egen och andras utvecklingspotential samt engagerar dig gärna i medarbetardrivet förbättringsarbete. 

Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om funktionen är du välkommen att kontakta:

Sektionschef, Claes-Arne Hermansson, 0708-953007 

Har du frågor om rekryteringsprocessen kontakta:

HR-konsult Christel Schlenkert, 0730-625821

Fackliga företrädare

Seko Polisen; Monica Veberg, 0705-491135

SACO-S region Syd; Carina Ivarsson, 0733-483710

Polisförbundet; Anna Palmblad, 0724-511755

ST; Nås via polisens växel 11414

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning som polisinspektör med 6 månaders inledande provanställning om du inte redan är anställd vid Polismyndigheten

Arbetsort: Malmö.

Omfattning: Heltid

Arbetstid: Flextid

Tillträde: Enligt överenskommelse. 

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 21/10 2021. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A555.572/2021 i mailets ärendemening. 

Observera: Vänligen uppge i din ansökan om du har skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd. Interna sökande uppmanas att ansöka via sin interna e-post. Ansöker du från extern e-post och har skyddad identitet eller andra uppgifter du bedömer olämpliga att e-posta, kontakta ansvarig HR-konsult Christel Schlenkert på 0730-625821. 

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen. 

Varmt välkommen med din ansökan! 

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansök via e-post