Gruppchef till Landvetter, Gränspolissektionen, Region Väst

Är du redo för en större uppgift? Är du ledare med intresse för migrations- och omvärldsfrågor? Vill du bidra med att skydda Sveriges och Schengenterritoriets gränser och Polisens arbete mot gränsöverskridande grov brottslighet?

Organisation

Polisregion Väst

Län

Västra Götalands län

Utlyst

14 oktober 2021

Ansök senast

31 oktober 2021

Referensnummer

C65468/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 34000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Gränspolissektionen 
Gränspolissektionen i region Väst har idag drygt 230 medarbetare. Verksamheten bedrivs på Skår, Göteborg Landvetter Airport och i Halmstad. Sektionens uppdrag är yttre gränskontroll, inre utlänningskontroll, verkställighetsarbete och brottsutredningar. Gränspolissektionen är en expanderande sektion som erbjuder ett intressant och utvecklande arbete.

Arbetsbeskrivning

Gruppchefen leder en grupp på 15 personer med såväl polisiär som civil bakgrund, bestående av stationsbefäl, gränspoliser och gränskontrollanter. Huvuduppdraget är att ansvara för den yttre gränskontrollen. Du som gruppchef planerar och leder det operativa arbetet. Det innefattar bland annat first och second line, gatekontroller samt att ansvaraför den återinförda gränskontrollen vid inre gräns. Det innebär arbete på Landvetter flygplats vid tredje landsflyg och Schengeninterna flighter samt gränskontroll i regionens hamnar. 

Gruppchefen ansvarar även för arbetet med inre utlänningskontroller och övriga polisiära arbetsuppgifter som kan uppstå i gränspolisuppdraget. Tillsammans med stationsbefälet ansvarar du även för förstahandsåtgärder i samband med utlänningsärenden i gränskontrollen. 

Vi söker nu dig som trivs i rollen att axla ett ansvarsfullt och viktigt uppdrag med komplex lagstiftning ihop med att leda en verksamhet med många medarbetare som bedrivs på flera platser samtidigt.

Uppdraget som gruppchef  på Gränspolissektionen
Uppdraget innebär att du leder gruppens arbete utifrån ett fullt personal-, arbetsmiljö- och verksamhetsansvar.  Du rapporterar till sektionschefen samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppens verksamhet inom området gränskontroll och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har: 

 • minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande den senaste femårsperioden
 • polisexamen
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • erfarenhet av aktuellt verksamhetsområde, dvs operativ ledning i yttre tjänst

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har: 

 • gränspolisiär utbildning
 • erfarenhet av operativ samordning
 • erfarenhet av att leda insatser 
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt nivå
 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • ingått i ledningsforum
 • erfarenhet av den lokala problembilden 

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Information om uppdraget lämnas av bitr. sektionschef Christian Lippens alternativt platschef Ken Axelsson. Information om rekryteringsprocessen lämnas av: HR-konsult AnnaKarin Jungerfelt. Samtliga nås via polisens växel 114 14.

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Saco-S, ST inom polisen, SEKO Polisen. Nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Arbetstid: Treskift
 • Placering vid Landvetter Flygplats 

Säkerhetsklassning
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning 

Ansökan
Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast den 31 oktober 2021.  Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats. 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult. 

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten
Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg

Varmt välkommen med din ansökan!