Handläggare till internationella sektionen, Noa

Vi söker handläggare vid SPOC, Single Point of Operational Contact, desken för internationellt polisärt samarbete.

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

11 oktober 2021

Ansök senast

25 oktober 2021

Referensnummer

A580.179/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Nationella operativa avdelningen ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser. Vi är cirka 1 900 medarbetare som verkar på ett flertal orter i hela landet. 

Internationella enheten ansvarar för de internationella samarbeten som svenska rättsvårdande myndigheter är involverade i på både strategisk och operativ nivå. Till exempel ansvarar enheten för internationellt informationsutbyte, internationell samordning och EU-samordning samt utlandsstyrkan och de internationella utvecklingsprojekten. Enheten ansvarar också för att, i samverkan med operativa enheten, dygnet runt vara Polismyndighetens nationella kontaktpunkt för samordning av internationella ärenden. 

Internationella sektionens huvudansvar är att vara Sveriges kontaktpunkt för informationsutbyte dygnet runt i de officiella kommunikationskanalerna som skapats inom ramen för Interpol med 194 medlemsländer, Schengen och Europol inom Europeiska unionen samt de nordiska polis- och tullsambandsmännen i ett trettiotal länder runt om i världen.

Arbetsbeskrivning

Som handläggare vid SPOC, Single Point of Operational Contact, desken för internationellt polisärt samarbete, fungerar du som länk för informationsutbyte mellan svenska och utländska brottsbekämpande myndigheter. Din uppgift är att hitta den bästa avsättningsytan för informationen som kommer från våra utländska samarbetspartners samt att förmedla information från svenska brottsbekämpande myndigheter till dess motsvarigheter i utlandet. På sektionen handläggs alla brottsrelaterade ärenden med internationell koppling.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att:

 • Bedöma, skapa och besvara frågeställningar till och från utländska brottsbekämpande myndigheter med hjälp av befintliga polisiära samarbetskanaler
 • Bedöma, hantera och samordna underrättelsevärd information som inkommer till Polismyndigheten
 • Bearbeta, skapa och hantera information som rör svenska och utländska internationella efterlysningar
 • Bistå i ärenden som rör internationell rättslig hjälp i brottmål, arresteringsorder och utlämningar
 • Samarbeta med externa samarbetspartners som t.ex. åklagare och Kriminalvården i internationella ärenden
 • Bistå svenska och utländska brottsbekämpande myndigheter med råd och anvisningar
 • Bidra till och ta ansvar för att kontinuerligt utveckla och effektivisera Polismyndighetens förmåga att använda de internationella samarbetskanalerna
   

Verksamheten bedrivs dygnet runt, i kontorslandskap, med en reducerad personalstyrka under kvällar, nätter och helger. Vi söker dig som vill arbeta som handläggare i vår dygnet-runt-funktion där vi tillämpar periodplanerad arbetstid.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Polisexamen eller flerårig arbetslivserfarenhet inom Polisen eller andra brottsbekämpande myndigheter och/eller akademisk utbildning. Alternativt avslutad och godkänd gymnasieexamen i kombination med erfarenhet och kunskap som arbetsgivaren bedömer som likvärdig en eftergymnasial utbildning
 • Arbetslivserfarenhet av att ha hanterat och bearbetat stora mängder information
 • Mycket goda muntliga och skriftliga kunskaper i svenska och engelska
 • Goda IT-kunskaper och viljan att lära nya system 

Meriterande

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har: 

 • Erfarenhet inom utrednings- och/eller underrättelseverksamhet
 • Intresse för omvärlds- och samhällsfrågor
 • Ytterligare språkkunskaper, företrädesvis franska, spanska, tyska eller arabiska
 • Kan påvisa kontinuitet i tidigare anställningar

Du måste ha god förmåga att fatta egna beslut, prioritera och ta egna initiativ. Vidare har du god förmåga att arbeta såväl självständigt som i grupp i ett högt arbetstempo. Du ska vara prestigelös och serviceinriktad. Stor vikt läggs vid flexibilitet och vilja att lära nya arbetsuppgifter och metoder efter verksamhetens behov samt intresse för att utveckla Polismyndighetens informationsflöde med internationell koppling.

Då rollen innebär många externa kontakter och arbetet utförs i grupp kommer vi lägga mycket stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta gruppchef Mikael Smedjegården på tfn 010-563 40 85 eller Petra Lundén på tfn 010-563 50 77.

Undrar du något om rekryteringsprocessen, kontakta ansvarig HR-konsult Dana Däversjö på tfn 0730-86 97 80.

Fackliga företrädare

Fredrik Berg, SACO, tfn 010-563 91 37

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10

Johan Gertz, ST, tfn 010-567 70 92

Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 010-561 66 27

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning, med 6 månaders provanställning

Arbetsort: Stockholm

Funktion: Handläggare

Arbetstid: Periodplanerad, tjänstgöring i 24/7 verksamhet

Tillträde: Så snart som möjligt

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Tjänsten kräver svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast 25 oktober.

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter.

Märk din ansökan med ärende nr. A580.179/2021 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ärende nr. A580.179/2021 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering.

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post