Utredare vid grova brott, PO Fyrbodal

Är du redo för en större uppgift? Vill du ha ett varierande arbete där du får fokusera på de grövsta brotten och samtidigt bygga på din kunskap inom flera olika brottskategorier?

Organisation

Polisregion Väst

Län

Västra Götalands län

Utlyst

11 oktober 2021

Ansök senast

25 oktober 2021

Referensnummer

A580.270/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Som utredare här får du möjlighet att arbeta med alla brott som inkommer till sektionen vilket innebär en stor variation i arbetet – välkommen att söka dig till oss!

Polisområde Fyrbodal
Polisområde Fyrbodal omfattar 17 kommuner och är organiserat i tre lokalpolisområden; västra Fyrbodal, östra Fyrbodal och södra Fyrbodal, huvudorterna är Uddevalla, Trollhättan och Stenungsund. På polisområdesnivå finns en utredningssektion samt ett områdeskansli. Vid utredningssektionen utreds grova brott, brott i nära relation och brott där särskild barnkompetens behövs, inom sektionen finns även polisområdets jour- och spaningsverksamhet.

Utredningssektionen
Gruppen för utredning av grova brott består av en gruppchef och tio utredare. Grova brott ingår i PO Fyrbodals utredningssektion som även hanterar brott i nära relation, jour fu-ledning, brottssamordning samt underrättelseledd spaningsverksamhet.

Personalen på grova brott är placerad i Trollhättan och Uddevalla. Hela polisområdet utgör vårt arbetsfält, vilket innebär en hel del resande mellan de olika orterna.

Arbetsbeskrivning

Verksamhetsuppdrag
Gruppen utreder grova brott enligt ärendefördelningsplanen, exempelvis mord, sexualbrott mot barn och vuxna, mordbrand och grova narkotikabrott. Grova brott har huvudansvar i PO Fyrbodal för utredningar som bedrivs enligt polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott, förkortat ”PUG”. Gruppen handlägger ärenden där hemliga tvångsmedel ingår.

För de som kan komma ifråga för tjänsten och som har polisutbildning kommer beredskapstjänstgörning att ingå var 12:e vecka.   

Arbetsbeskrivning
Grova brott arbetar i nära samarbete med Åklagarmyndigheten. Vi arbetar såväl i grupp som självständigt. Ärendena är ibland omfattande och kan innefatta flera frihetsberövade i samma mål. Samarbete med LPO samt inom region Väst är vanligt förekommande liksom samarbete inom utredningssektionen PO Fyrbodal. Som anställd på Grova brott måste du vara beredd på att ta dig an samtliga ärenden som enligt ärendefördelningsplanen hanteras av utredningssektionen.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Polisexamen alternativt akademisk utbildning inom exempelvis beteendevetenskap, sociologi, juridik, kriminologi eller annan utbildning i kombination med erfarenhet som arbetsgivaren bedömer relevant
 • Minst ett års arbetslivserfarenhet av självständig brottsutredning där du har jobbat med hela processen
 • God förmåga att uttrycka dig tydligt i tal och skrift på svenska
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska
 • Körkort B (för manuell växellåda)

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • Erfarenhet av att arbeta med frihetsberövade personer
 • Erfarenhet av att arbeta med hemliga tvångsmedel
 • Erfarenhet av att ha arbetat enligt metodstöd PUG
 • Förhörsledarutbildning eller andra utbildningar inom utredningsverksamhet, t.ex. basutbildning Grova brott.
 • Erfarenhet av att arbeta med grova brott
 • Aktuell erfarenhet av den regionala lägesbilden/problembilden i region Väst

Personliga egenskaper

Vi söker dig som har ett stort engagemang för uppdraget och god förmåga att arbeta både självständigt och i grupp. Du har ett prestigelöst förhållningssätt och förmåga att sätta dig in i andra människors situation.

Då utredningarna ofta är omfattande krävs det att du är noggrann, uthållig och duktig på att skapa struktur. Du har god förmåga att sammanställa och analysera stora mängder material av komplex karaktär och brottskategorin ställer även extra höga krav på din integritet och ett professionellt förhållningssätt.

Flera utredningar har frihetsberövade personer vilket medför en viss tidspress och därigenom ställer krav på stresstålighet. Vi söker dig som har god förmåga att vara flexibel och kunna prioritera och anpassa ditt arbete efter rådande omständigheter och en organisation i förändring.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:
Fredrik Brax, Gruppchef grova brott, PO Fyrbodal, nås via polisens växel 114 14

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:
Felicia Englund, HR-konsult, felicia-e.englund@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare för: SEKO Polisen, ST inom Polisen, Polisförbundet region Väst och SACO-S. Samtliga nås via polisens växel 114 14

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader om du inte tidigare är anställd inom myndigheten
Arbetsort: Trollhättan
Arbetstid: Dagtid med möjlighet till flex, tjänstgöring på kvällar och helger kan förekomma. Beredskapstjänstgörning var 12:e vecka för dig som har polisutbildning
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Utredare Grova brott vid Region Väst, PO Fyrbodal, Utredningssektionen, Utrednignsgrupp 1, Grova brott

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Svenskt medborgarskap är ett krav. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV, personligt brev och dina svar på enkätfrågorna via e-post till jobb.vast@polisen.se senast den 25 oktober 2021.

Här finner du enkäten "Enkätfrågor utredare Grova brott” 

Vi vill att du fyller i enkäten och bifogar svaren tillsammans med ditt CV och personliga brev. I ditt personliga brev, CV och enkäten vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med A580.270/2021 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd vänligen ta kontakt med berörd HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

 

Varmt välkommen med din ansökan!