Gruppchef till utredningsgrupp med inriktning grova brott i Solna

Organisation

Polisregion Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

08 september 2021

Ansök senast

28 september 2021

Referensnummer

C61574/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 34000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Polismyndigheten, Region Stockholm har ca 7 000 anställda. Regionen består av fyra polisområden City, Syd, Nord och Gotland samt regionala enheter och ett regionkansli som lyder direkt under regionpolischefen.

Polisområde Stockholm Nord är indelat i sju lokalpolisområden vilka är Solna, Vällingby, Rinkeby, Järfälla, Sollentuna, Täby och Norrtälje. Lokalpolisområde Solna består av Solna och Sundbybergs stad. Antalet invånare är ca 128 000 och stadigt ökande. Variationen i lokalpolisområdet är stor. Allt från Sveriges nationalarena för fotboll, norra Europas största shoppingcenter och Sveriges kanske trafiktätaste vägsträcka, till natursköna Hagaparken där Sveriges tronarvinge kronprinsessan Victoria bor och Sundbyberg centrums småstadsidyll. I lokalpolisområdet finns även Hallonbergen och Rissne, som av NOA klassificerats som riskområden.

Verksamheten på lokalpolisområde Solna består av en receptionsgrupp, en passgrupp, kansli- och servicefunktioner, fyra utredningsgrupper, åtta BF/IGV-grupper samt två områdespolisgrupper.

Utredningsgrupp 4 är en ny grupp som kommer att utreda de typer av brott som är mer komplexa och kräver fler åtgärder än övriga utredningar. Ärendena kräver i vissa fall arbete med hemliga tvångsmedel och operativa åtgärder. Som gruppchef kommer du att vara högts delaktig i detta arbete och få möjligheten att forma denna grupp.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som gruppchef för utredningsgrupp med inriktning grova brott

Som gruppchef för utredningsgruppen rapporterar du till lokalpolisområdeschefen samt ingår i lokalpolisområde Solnas ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppens verksamhet, vilket i huvudsak kommer att bestå av utredningar av grövre karaktär, och dess resultat. Du kommer att vara en av fyra gruppchefer med ansvar för utredningsverksamhet och det förväntas god samverkan och engagemang för att driva utredningsfrågor framåt. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Gruppen med den särskilda inriktningen på grova brott startas upp med denna rekrytering. Du kommer sedan få inleda tjänsten med att rekrytera medarbetare till gruppen. Gruppen skapas som en del i att höja förmågan att ta emot de grova brott som polisområde Nord med start i oktober 2021 successivt börjar fördela till lokalpolisområdena.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Svensk polisexamen alternativt för funktionen relevant akademisk examen eller motsvarande förvärvad erfarenhet
 • B-körkort
 • Minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande den senaste femårsperioden
 • Minst 6 månaders relevant utredningserfarenhet
 • Erfarenhet av att arbeta med hemliga tvångsmedel
 • Erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • Ingått i ledningsforum
 • Erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • Chefs- och ledarskapsutbildning för direkt nivå
 • Erfarenhet av polisorganisationens verksamhet
 • Erfarenhet av att delta i/driva samverkan med samhällsaktörer utanför polisorganisationen/den egna organisationen
 • Förundersökningsledarutbildning, polisens nationella eller annan som innebär att du är behörig förundersökningsledare

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

 Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/siteassets/jobbannonsdokument/polismyndighetens-ledarkriterier-overgripande-beskrivning.pdf/download?v=c11d41a147deb335a3f04ee24e779337]. Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Vid frågor om tjänsten kontakta Caroline Westlund, LPO-chef Solna caroline.westlund@polisen.se 076 769 80 08 eller

Kajsa Johansson, kanslichef LPO Solna kajsa.johansson@polisen.se 073 092 96 59.

Vid frågor om rekryteringsprocessen kontakta Felicia Ekberg, HR-konsult felicia.ekberg@polisen.se 070- 236 90 16.

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, ST, SEKO Polisen nås via polisens växel 114 14.

Övrig information

Anställning

Tillsvidareanställning med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning. Anställningen kan komma att inledas med en provanställning.

Placering i Solna.

I ditt uppdrag som gruppchef har du veckoplanerad tjänstgöring (VP 5:2).

Säkerhetsklassning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 28 september 2021. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg