Vakthavande befäl till Regionledningscentralen, Göteborg

Organisation

Polisregion Väst

Län

Västra Götalands län

Utlyst

06 september 2021

Ansök senast

20 september 2021

Referensnummer

A478.214/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu Vakthavande befäl till vår sektion som är stresstålig, flexibel och kommunikativ med en förmåga att skapa teamkänsla på arbetsplatsen. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Beskrivning av arbetsplats

Region Väst

Polisregion Väst består av Hallands och Västra Götalands län. Cirka 5000 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 55 kommunerna. Verksamheten i polisregionen är organiserad i fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten.  Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Regionledningscentralen Väst

På regionledningscentralen bedöms och prioriteras inkommande telefonsamtal från allmänheten samt radioanrop från polispatruller i yttre tjänst. Här leds och planeras också större händelser inom regionen. RLC ska upprätthålla en mycket hög tillgänglighet i ärenden som kräver omedelbara eller skyndsamma polisingripanden och en hög tillgänglighet i övriga ärenden.

RLC Väst har som målsättning att skapa Sveriges främsta regionledningscentral. Vi arbetar ständigt med att utveckla ett starkt ledar- och medarbetarskap som bygger på förtroende, motivation och förståelse. Frågor berörande normer, kultur och likabehandling är viktiga för oss i vårt arbete mot en mer attraktiv arbetsplats. Verksamheten vid RLC präglas också av ett tydligt medborgarperspektiv, arbetet ska genomsyras av en vilja att alltid ge en god service.

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifter

Vakthavande befäl ansvarar för att utifrån en uppdaterad operativ lägesbild utöva taktisk ledning inom regionen i nära samverkan med nationella ledningscentralen. Med taktisk ledning avses att vid behov proaktivt leda och omfördela resurser inom regionen där de bäst behövs eller kan förväntas komma att behövas i det korta tidsperspektivet (under pågående eller närmast kommande arbetspass). Den taktiska ledningen ska utövas så att polisen snabbt kan agera vid t.ex. seriebrottslighet eller begynnande ordningsstörningar så att regionens samlade yttre resurser kan användas på ett så effektivt sätt som möjligt.

Vakthavande befäl har inom ramen för vaktuppdraget det yttersta ledningsansvaret för regionens minutoperativa verksamhet. Ledningen av den löpande händelsestyrda verksamheten utövas indirekt via RLC-befäl. Vakthavande befäl ansvarar för att RLC delar information med PKC och växeln för att funktionerna gemensamt ska kunna upprätthålla en hög tillgänglighet och ge medborgarna bästa service. Vakthavande befäl ansvarar också för att RLC kan hantera mediakontakter under tid då presstalesmän inte är i tjänst.

Vakthavande befäl vid RLC Väst har utöver sina arbetsuppgifter en viktig roll i driften på ledningscentralen. Vakthavande befäl skall aktivt arbeta för att stärka teamkänslan genom att ha en coachande och vägledande roll, detta i syfte att skapa delaktighet och känsla av meningsfullhet bland sina medarbetare.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som:

  • Genomgått den nationella VB-utbildningen eller motsvarande med ett godkänt resultat
  • Tjänstgjort som Vakthavande befäl under de två senaste åren

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

  • Bred polisiär erfarenhet där du arbetat med den lokala lägesbilden
  • Erfarenhet från insatsplanering och/eller tjänstgöring i ledningsstab vid särskild händelse
  • Ledarskapsutbildning på direkt- eller indirekt nivå eller motsvarande
  • Tidigare erfarenhet av arbete vid Regionledningscentralen (RLC)
  • Genomfört FU-ledarutbildning
  • Erfarenhet av arbetsledning i närtid, gärna att du har varit eller svarat som chef
  • Aktuell erfarenhet av den regionala problembilden i region Väst

Personliga egenskaper

Du är ansvarsfull, kan se och förstå helheten, har lätt för att samarbeta och kommunicera såväl internt som externt. Du värdesätter gemenskap och prestigelöshet framför makt och hierarkier. Du är empatisk, har lätt för att ge stöd och uppmuntra din omgivning.

Du har förmåga att kunna göra prioriteringar och fatta beslut på ibland ofullständigt beslutsunderlag. Du har förmåga att under tidspress kunna hantera flera händelser parallellt med bibehållen kvalité.

Du vill kompetensutvecklas och vågar anta nya utmaningar. Du lyfter dina åsikter konstruktivt och din drivkraft får andra att vilja utvecklas och växa.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Magnus Nordqvist, Magnus.Nordqvist@polisen.se
Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:

Hanna Gustafsson, hanna.gustafsson@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via polisens växel 114 14.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning som poliskommissarie med provanställning om sex månader om du inte redan är anställd inom Polismyndigheten.  

Arbetsort: Göteborg

Arbetstid: Skift med periodplanerad arbetstid
Tillträde: Enligt överenskommelse

Funktion: Vakthavande befäl, Regionledningscentralen, Operativa enheten, region Väst.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Ansökan

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.vast@polisen.se senast den 20 september 2021. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med A478.214/2021 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du kontaktar ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post