Gränskontrollanter till Arlanda

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu gränskontrollanter till Arlanda. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska

Organisation

Polisregion Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

12 januari 2022

Ansök senast

28 januari 2022

Referensnummer

A019.572/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Region Stockholm består av Stockholms län och Gotland och har ca 7000 medarbetare. Det finns fyra polisområden inom regionen: Nord, City, Syd samt Gotland. Vidare finns det fyra regionala enheter: Gränspolisenheten, Operativa enheten, Underrättelseenheten och Utredningsenheten samt ett kansli som lyder direkt under regionpolischefen.

Gränspolisenheten består av ca 450 medarbetare och som arbetar inom hela polisregionen med gränskontroller, inre utlänningskontroller och verkställigheter av beslut om avvisning och utvisning. Enheten bedriver också spaning och utredning avseende människosmuggling, brott mot utlänningslagen och gränsöverskridande internationell grov organiserad brottslighet. Gränspolisenheten har det regionala ansvaret för internationella kontakter. 

Lokalpolisområde Arlanda har ansvar för gränskontroll och inre utlänningskontroll på Arlanda och Bromma flygplats samt ordning och säkerhet på Arlanda. I gränskontrollverksamheten arbetar poliser, gränskontrollanter och utredare samt tekniker som utför dokumentundersökningar. Verksamheten bedrivs året om under dygnets alla timmar.

Gränspolisenheten söker nu flera medarbetare till gränskontrollen på Arlanda.

Arbetsbeskrivning

Som gränskontrollant arbetar du underrättelsebaserat och i arbetet ingår bland annat profilering av resenärer och att kontrollera pass samt övriga handlingar för in- och utresande till och från Sverige samt Schengenområdet. Du blir Polismyndighetens ansikte utåt och samverkar dagligen med interna och externa aktörer. Du kommer även att delta i andra insatser inom ramen för enhetens arbete, främst inom gränskontrollen. 

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
(SKA-krav) 

 • En gymnasieexamen
 • Dagligen använder datorprogram eller datorsystem som ditt främsta arbetsverktyg
 • Erfarenhet av att dagligen bemöta externa aktörer via kundtjänst, reception eller annan verksamhet som innefattat kundkontakt som arbetsgivaren bedömer som relevant.
 • Mycket goda kunskaper i det svenska och engelska språket såväl muntligt som skriftligt
 • B-körkort
 • Svensk medborgare
 • Godkända resultat på samtliga rekryteringstester
 • Fullgott färgseende

 Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även:
(BÖR-krav)

 • Erfarenhet av arbete inom svenskt rättsväsende som arbetsgivaren bedömer relevant
 • Erfarenhet av att hantera id-handlingar, visum, dokumenthantering etc.
 • Eftergymnasial utbildning inom beteendevetenskap eller kriminologi
 • Erfarenhet av gränskontrollarbetesedan Schengeninträdet
 • Kan föra en konversation på utomnordiska språk

PERSONLIGA EGENSKAPER
Arbetsuppgifterna ställer krav på din kommunikationsförmåga och att du kan bemöta andra på ett lyhört sätt. Som person är du praktiskt lagd, flexibel och utredande. Periodvis kan arbetet innebära ett högre inflöde av passagerare vilket kräver att du kan tempoväxla, bibehålla ett gott bemötande och vara fortsatt noggrann. Du trivs med samarbete samtidigt som du har en förmåga att vara självgående. Ditt intresse för samhällsfrågor sträcker sig såväl nationellt som internationellt och du har god känndedom om länder och deras huvudstäder.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. 

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:
Samer Shtaye, Gruppchef. Mobil 070-220 63 23. E-post samer.shtaye@polisen.se.

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:
Linn Svensson, linn.svensson@polisen.se.

Fackliga företrädare

Fackliga kontaktpersoner:
ST, Polisförbundet, Saco, Seko - nås via polisens växel 114 14

Övrig information

Funktion: Gränskontrollant. 
Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om 6 månader. 
Omfattning: Heltid. 
Arbetsort: Arlanda. Tillfällig förstärkning vid Bromma flygplats och/eller Stockholms Frihamn kan förekomma. 
Arbetstid: Skiftarbete årets alla dagar, dygnets alla timmar. 
Tillträde: Enligt överenskommelse
Utbildning: För att vara aktuell för anställningen krävs att du kan delta i utbildningen på 14 veckor. Utbildningen består av två delar. Den första delen innefattar teori och genomförs i huvudsak på polisens utbildningsplats i Rosersberg under dagtid. Den andra delen genomförs praktiskt med handledare på Arlanda flygplats efter handledarens arbetsschema som är förlagd under dygnets alla timmar.

Är du en av dem som går vidare blir du via mail kallad till en obligatorisk intervju som kommer ske under V7 - förmiddag eller eftermiddag. Intervjun kommer ta ca 45 minuter och du kommer därefter delta på en gruppintervju samt genomföra ett kunskapstest i svenska, engelska och geografi. Observera att det obligatoriska kunskapstestet endast kan genomföras vid detta tillfället. Bevaka din mail som du skickar in din ansökan via. Obs! Om du befinner dig utomlands eller annan ort har vi dessvärre ingen möjlighet att ta en intervju via Skype eller liknande.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.stockholm@polisen.se senast den 28 januari 2022. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A019.572/2022 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr A019.572/2022 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm. Alternativt kontakta HR Konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

 

Polismyndigheten
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 30 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post