Polismyndigheten söker It-forensiker till Kristianstad, Region Syd

Organisation

Polisregion Syd

Län

Skåne län

Utlyst

13 januari 2022

Ansök senast

27 januari 2022

Referensnummer

A022.832/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Polisregion Syd består av Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Verksamheten i polisregionen är organiserad i fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli.

Det Regionala it-brottscentrumet är placerat på den regionala utredningsenheten, RUE. RUE ansvarar tillsammans med polisområdena för regionens utredningsverksamhet. Vid den regionala utredningsenheten utreds bl.a. miljö- och arbetsmiljöbrott, it-brott, bedrägeriärenden, samt grov organiserad brottslighet som är gränsöverskridande. Här organiseras även regionens forensiska arbete, brottsamordningsfunktion, aktionsgrupp/-er, brottsoffer- och personsäkerhetsarbete samt regional spaningsverksamhet och teknikspaning.

Regionalt it-brottscentrumet har till uppgift att stötta regionen med it-kompetens och det gör vi genom att hjälpa utredare med it-inslag i deras utredningar, genomföra it-forensisk bevissäkring från digitala medier samt internetinhämtning. Här utförs också ljud-, video- och bildbearbetning inom ramen för förundersökning. Vi utreder också egna komplexa cyberbrott på sektionen samt internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn.

Arbetsbeskrivning

Som IT-forensiker hjälper du utredare med forensisk bevis- och informationssäkring av digitala medier, som kan utgöra en viktig del i en brottsutredning. Den huvudsakliga uppgiften är att söka, säkra, analysera och dokumentera innehållet i elektroniska databärare såsom t.ex. datorer, mobiltelefoner, kameror och övervakningssystem. Du kan komma att biträda vid husrannsakningar där IT är en viktig del av bevissäkringen. Du kan även bli kallad att vittna inför domstol i samband med rättegång samt biträda som sakkunnig vid förhör.

Genom ditt arbete kommer du bli exponerad för material som kan vara stötande och obehagligt. Därför ställs det särskilda krav på förmåga att hantera sådana situationer professionellt med fokus på utredningen och verksamhetens mål.

Den snabba teknikutvecklingen i samhället är en särskild utmaning för IT-forensisk verksamhet och det ställer också krav på ditt intresse och nyfikenhet av ny teknik.

Kvalifikationer

  • Dokumenterad relevant utbildning inom företrädelsevis IT-forensik/informationssäkerhet eller motsvarande kunskap förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer relevant
  • Relevant erfarenhet inom IT-området genom arbetsliv eller utbildning.
  • Goda kunskaper om vanligt förekommande hårdvara, operativsystem och nätverk. Exempelvis Windows, Linux, Android och iOS.
  • Goda kunskaper i svenska och engelska
  • Körkort med B-behörighet

MERITERANDE

  • Dokumenterad brottsutredningserfarenhet
  • Dokumenterad erfarenhet av arbete med IT-forensiska verktyg och/eller liknande arbetsuppgifter
  • Erfarenhet och utbildning inom ljud-, video- och bildbearbetning
  • Erfarenhet av programmeringsspråk såsom t.ex. Python
  • Ytterligare språkkunskaper utöver svenska och engelska

PERSONLIGA EGENSKAPER

Vi söker dig som är noggrann, strukturerad och analytisk, du ser mönster och samband i komplex information. Samtidigt är du flexibel och kan med enkelhet agera utifrån situation och växla fokus.

Du är utvecklingsorienterad och har intresse för den snabba teknikutvecklingen och förmåga att omsätta det i möjligheter som förbättrar IT-forensikens arbetsmetoder och verktyg.

Du har förmågan att självständigt kunna fatta beslut, inom ramen för delegationen. Då arbetet innebär många kontaktytor såväl internt som externt, förväntar vi oss att du är kommunikativ och har god förmåga att skapa kontakt och dialog. Du har även god förmåga att skriftligen dokumentera genomförda analyser samt stor integritet och professionellt förhållningssätt till det material du kommer att arbeta med.

Vi värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten. Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta:

Linda Anderberg Karlsson, 010-5614037, Ulrika Gunnarsson, 070-282 48 46, Åsa Berggren, 070-964 97 51

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult Linda Eriksson, 072- 205 31 72

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Anders Karlsson 070-283 81 94

SACO, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via polisens växel 11414

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning som Handläggare eller Polisassistent med en eventuell provanställning om sex månader

Arbetsort: Kristianstad

Arbetstid: Dagtid flex

Tillträde: Enligt överenskommelse

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev till jobb.syd@polisen.se. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A022.832/2022 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr A022.832/2022 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta berörd HR-konsult 072- 205 31 72.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

POLISMYNDIGHETEN

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 32 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se