Analytiker Internationella Brottsnätverk, Ystad

Organisation

Polisregion Syd

Län

Skåne län

Utlyst

16 februari 2021

Ansök senast

02 mars 2021

Referensnummer

C49382/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en Analytiker till vår grupp mot Internationella Brottsnätverk (IBN) i Ystad. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor bidraga till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Beskrivning av arbetsplats
Polismyndigheten Region Syd har ca 5000 anställda. Regionen består av 5 polisområden, 3 regionala enheter samt ett kansli som lyder direkt under regionpolischefen. Polisområde Södra Skåne har verksamhet från Simrishamn i öst till Lomma i väst.

Lokalpolisområde Ystad har sedan tidigare två utredningsgrupper men utökades nyligen med en tredje utredningsgrupp med inriktning mot Internationella Brottsnätverk (IBN). Arbetet mot IBN sker i samverkan med bl. a Gränspolissektionen, Tullverket samt andra aktörer. Vi söker nu dig som vill arbeta som analytiker denna grupp. Utredningsgrupp 3 (IBN) har till uppgift att inom regionen och nationellt samverka för att identifiera samt utreda brott med en inriktning mot internationella brottsnätverk. Då gruppen är under uppstart så kommer du att vara med och bygga denna, tillsammans med dina kollegor som är utredare, handläggare gods samt en Gruppchef.

I väntan på ett nybyggt polishus med ändamålsenliga lokaler kommer din arbetsplats att vara i nuvarande polishus i Ystad.

Arbetsbeskrivning

Som analytiker kommer du att arbeta med analys och skapa underlag för kunskap och beslutsfattande i syfte att stödja bekämpningen av allvarlig och organiserad brottslighet. Det dagliga arbetet bedrivs i databaser och analysprogram med syfte att strukturera, sammanställa och analysera stora informationsmängder. Uppdraget är att producera underrättelser av både operativ och strategisk karaktär, men även att utföra hot- och riskanalyser och delta i utvecklingen av analysmetoder. Verksamheten bedrivs ofta i samverkan med andra funktioner inom organisationen men ställer även krav på självständigt och målinriktat arbete.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:
 • Bearbeta information i digital miljö.
 • Kartlägga kriminella aktörer och brottslighet.
 • Bedöma och dra slutsatser om händelseutveckling i den kriminella miljön.
 • Producera och delge beslutsunderlag avseende lägesbilder, problembilder, hot- och riskanalyser som grund för operativa insatser och inledande av förundersökningar.

Du kommer att arbeta med operativ analys inom förundersökning, företrädesvis mot Internationella Brottsnätverk. Uppdragen består oftast i att identifiera en eller flera gärningsmän, kartlägga händelseförlopp och att ge rekommendationer för nya åtgärder i utredningen. Slutresultatet består i en skriftlig ärendeanalys som kan vara en del av ett eventuellt åtal.

Det dagliga arbetet innebär tolkning av utredningsmaterial, hypotesprövning där slutsatserna skall bidra till väsentliga prioriteringar och inriktningar i utredningen. Vidare består arbetet i att inhämta, bearbeta, analysera och visualisera stora mängder data vilken delvis hanteras i databaser och analysprogram. Materialet skall analyseras både förutsättningslöst och utifrån befintligt utredningsmaterial.

Resor och arbete på annan ort förekommer, främst inom regionen.

Kvalifikationer

Följande kvalifikationer skall tydligt gå att utläsa ur ditt CV eller personliga brev.

Vi söker dig som har:
 • Polisexamen eller Akademisk examen inom relevanta områden såsom kriminologi, statsvetenskap, samhällsgeografi, beteendevetenskap eller annan samhällsvetenskaplig inriktning. Du kan även ha annan utbildning eller erfarenhet som arbetsgivaren finner adekvat.
 • Minst ett års arbetslivserfarenhet.
 • God kunskap och vana av att arbeta med MS Office är ett krav samt mycket goda kunskaper i Excel.
 • I arbetet kommer du att ha både interna och externa kontakter vilket kräver att du har mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, på svenska och engelska

 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:
 • Tidigare dokumenterad erfarenhet av arbete med operativ analys, analytiskt arbete eller utredningsarbete
 • Dokumenterad erfarenhet av arbete i brottsbekämpande myndighet
 • Dokumenterad erfarenhet av att planera och hålla föreläsningar/presentationer
 • Erfarenhet av social nätverksanalys
 • Kunskap i geografisk profilering och/eller gärningsmannaprofilering.
 • Språkkunskaper utöver nordiska språk och engelska.

Personliga egenskaper
Som person är du social, noggrann, strukturerad, stresstålig med en mycket god förmåga att tänka analytiskt och logiskt samt kan förmedla komplex information på ett tydligt sätt.

Du är flexibel, kreativ, driven och ambitiös. Du måste kunna arbeta både självständigt och i grupp tillsammans med andra funktioner i en flexibel miljö vilket ibland innebär att hantera uppdrag med kort framförhållning under tidspress och parallellt med andra uppdrag.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och lämplighet.

Tester kan komma att genomföras.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef: Peter Nilsson, tfn, 0730-91 26 13 Har du frågor om rekryteringsprocessen, kontakta ansvarig HR-konsult Kristina Bäck tfn, 0738-05 14 42 eller Olivia Josefsson tfn, 0730-52 78 84

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare: SACO, Carina Ivarsson tfn: 0733-48 37 10, Seko Polisen Monica Veberg, 070-549 11 35 Polisförbundet och ST nås via polisens växel på tfn: 11414

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Placeringsort: Ystad
Arbetstid: Dagtid med flex
Tillträde: Enligt överenskommelse

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att kontakta berörd rekryterare Kristina Bäck, tfn, 0738-05 14 42 för att skicka in din ansökan.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på https://polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg