Finansiell utredare till Utredningssektionen i PO Fyrbodal

Organisation

Polisregion Väst

Län

Västra Götalands län

Utlyst

19 februari 2021

Ansök senast

05 mars 2021

Referensnummer

C49673/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en drivande, stresstålig och strukturerad finansiell utredare till polisområde Fyrbodal. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.
Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Polismyndigheten
Polismyndigheten är uppdelad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Region Väst består av Hallands och Västra Götalands län.

Polisregion Väst har ca 5000 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 55 kommunerna. Verksamheten i polisregionen är organiserad i fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Polisområde Fyrbodal
Polisområde Fyrbodal omfattar 17 kommuner och är organiserat i tre lokalpolisområdena; västra Fyrbodal, östra Fyrbodal och södra Fyrbodal. På polisområdesnivå finns en utredningssektion samt ett områdeskansli. Vid utredningssektionen utreds grova brott, brott i nära relation och brott där särskild barnkompetens behövs, inom sektionen finns även polisområdets jour- och spaningsverksamhet samt verksamhetsstödsgrupp.

Verksamhetsstödsgruppen
Gruppen består av olika specialistfunktioner som stöttar utredningsverksamheten i polisområdet, såsom analytiker, it-handläggare, finansiell brottsutredare, internationell operativ handläggare, brottssamordnare och administratörer. Personalen är placerad i Uddevalla, Trollhättan och Stenungsund.

Gruppen ska nu utökas till två finansiella utredare och kanske söker vi just dig!

Arbetsbeskrivning

Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att genomföra finansiella utredningar i samband med olika typer av brott och brottslig verksamhet.

Den finansiella utredningen sker parallellt med övrig brottsutredning och är inom många brott en del av varje enskild brottsutredning vilket ställer krav på att du måste kunna jobba med många olika utredningar inom olika brottstyper och samarbeta med ett flertal olika utredare parallellt.
Syftet med finansiell utredning är att kartlägga och fastställa ekonomiska förhållanden kring en eller flera misstänkta och kriminella nätverk. Fokus är att beräkna och spåra vinning av brott och ta fram bevis för att återta brottsvinster i syfte att försvåra fortsatt brottslighet men även för att minska incitament för brottslighet och motverka nyrekrytering till kriminella grupper.

Du kommer att vara delaktig i hela utredningskedjan, från spaning till domstol. Du kartlägger och observerar misstänktes ekonomi, spårar dolda tillgångar, håller förhör m.m.

Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att sköta finansiella utredningar av ekonomisk karaktär i samband med brottslig verksamhet, såsom bland annat penningtvätt. Dessa löper parallellt med övriga brottsutredningar vilket innebär att flera olika utredningar pågår samtidigt. Den finansiella utredningen är en del av varje enskild utredning vilket innebär att du måste kunna arbeta med många olika processer på samma gång.

I tjänsten ingår också att vara ett stöd till utredare vid förenklad finansiell utredning samt informera och hålla enklare utbildning i polisområdet.

Kvalifikationer

Krav:
 • Eftergymnasial examen inom ekonomi
 • Minst ett år arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer relevant, exempelvis revisor, ekonomi, skattebrott.
 • Goda kunskaper i IT-system och Officepaketet, framförallt i Excel
 • Mycket goda språkkunskaper i svenska i såväl tal som skrift
 • Goda kunskaper i engelska, främst i tal
 • Körkort (B-behörighet)

 • Meriterande:
 • Arbetlivserfarenhet av ärendehandläggning och/eller utredningsarbete, gärna från offentlig verksamhet
 • Erfarenhet av analys- och visualiseringsprogram
 • Juridisk erfarenhet
 • Mycket goda kunskaper i ytterligare utomnordiskt språk

Personliga egenskaper:
Vi söker dig som är nyfiken och engagerad samt är grundlig i ditt arbete. Det är viktigt att du har förmåga att självständigt driva och utföra de dagliga arbetsuppgifterna men även att du har en gedigen samarbetsförmåga då du arbetar tillsammans med andra både inom sektionen, polisområdet och i regionen, samt externt då du bland annat har ett tätt samarbete med åklagaren i dina ärenden.

Utöver detta ser vi att du har en god förmåga att prioritera, då det ofta är många olika bollar i luften. Arbetstempot är högt då det pågår flera utredningar samtidigt som dessutom har tidsfrister när misstänkta sitter frihetsberövade. Det gäller alltså att du är stresstålig.

Ditt kommunikativa och logiska sätt gör att du kan förmedla komplex information på ett tydligt sätt.

Då denna tjänst handlar om att bland annat utreda grovt kriminella personer och gäng, gäller det att du som utredare är trygg i sig själv med stor pondus. Du ska vara trygg med att konfrontera misstänkta.

Polisen har ett nationellt uppdrag och du behöver också vara öppen för resor inom Sverige. Du kan under perioder behöva förstärka andra grupper med din kompetens, både inom regionen och nationellt.

När vi fattar beslut om ny tillsvidareplacering kommer vi att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Anna Sandén Gruppchef 114 14 Fanny Bredberg HR-konsult 114 14

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare från Polisförbundet, SEKO Polisen, ST inom Polisen och SACO-S Nås via polismyndighetens växel 114 14

Övrig information

Placeringsort: Uddevalla eller Trollhättan

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg