Forensiska laboranter till Nationellt Forensiskt Centrum, Göteborg

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Län

Västra Götalands län

Utlyst

12 juli 2021

Ansök senast

02 augusti 2021

Referensnummer

C58918/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu två forensiska laboranter till NFC i Göteborg. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige

NFC är en nationell avdelning inom Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför vi forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Vi verkar inom områdena informationsteknik, biologiska spår, kemi och teknik samt droganalys. Vi ansvarar för hela den forensiska processen inom polisen, från kriminaltekniska platsundersökningar, laborativ verksamhet och it-forensik till forensiska expertutlåtanden i brottmål. I uppdraget ingår också att bedriva strategisk forskning och utveckling för att framtidssäkra polisens forensiska förmåga. Det gör vi i nära samarbete med såväl Nationella operativa avdelningen, Noa, och polisregionerna, som med externa samarbetspartners både i Sverige och utomlands. Vi agerar också expertstöd och bedriver utbildning. Idag är vi drygt 600 medarbetare på totalt tolv driftställen, från Umeå i norr till Malmö i söder. Vårt största laboratorium och vårt avdelningskansli finns i Linköping.

Laboratoriesektion Väst arbetar i huvudsak med att analysera de spår som kriminaltekniker, lokala brottsplatsundersökare och andra poliser samlar in på brottsplatser. Det kan exempelvis handla om spårsäkring av DNA, identifiering av vapen, skospårsjämförelser, framkallning av fingeravtryck, jämförelse och identifiering av fingeravtryck och spårfotografering

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifterna omfattar huvudsakligen framkallning av fingeravtryck på diverse material från brottsplatser samt DNA spårsökning och -säkring. Framkallning av fingeravtryck sker med kemiska och fysikaliska metoder. Dessutom förekommer andra laborativa arbetsuppgifter såsom uppackning, registrering och provpreparering samt att blanda och kontrollera olika framkallningslösningar. I arbetet ingår även rutinbetonade uppgifter. Du kommer att ha direkta kontakter med uppdragsgivare inom rättsväsendet och skriftligen redovisa dina resultat till förundersökningen. Arbetet kräver ett fullgott färg-, siffer- och bokstavsseende. Arbetsuppgifterna kan eventuellt komma att utökas med ytterligare arbetsmoment.

Arbetet ställer krav på att du kan planera och organisera ditt arbete. Du tar ansvar för dina uppgifter, arbetar strukturerat och driver dina ärenden vidare. Du ser helheter och tar hänsyn till det större perspektivet och förstår din roll, men ser till hela verksamhetens bästa i agerande och beslut.

Vi förväntar oss att du är en god representant för Polismyndigheten och har ett respektfullt bemötande såväl internt som externt. Du deltar aktivt i vårt förbättringsarbete och visar engagemang för vårt uppdrag och dina arbetsuppgifter.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
(SKA-krav)
 • 3-årig eftergymnasial utbildning inom naturvetenskap eller motsvarande efterfrågad kompetens inom naturvetenskap förvärvad på annat sätt (t ex kemist eller biomedicinsk analytiker) eller examen från polisskolan, eller eftergymnasial utbildning som myndigheten bedömer relevant i kombination med flerårig erfarenhet inom laboratorieverksamhet eller forensiska undersökningar
 • Några års arbetslivserfarenhet inom något av områdena
 • goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift

 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:
  (BÖR-krav)
 • erfarenhet av forensiskt laboratoriearbete
 • erfarenhet av ISO-certifierat kvalitetsarbete
 • erfarenhet av detaljgranskning
 • utbildning och /eller erfarenhet av kriminaltekniska metoder
 • erfarenhet av polisiär verksamhet eller arbete inom rättsväsendet
 • erfarenhet av datasystem/program vid polisiär verksamhet
 • erfarenhet av att arbeta vid myndighet

 • Personliga egenskaper

 • god samarbets- och kommunikationsförmåga
 • är ansvarsfull och noggrann
 • kunna planera och organisera sitt arbete
 • är målinriktad och produktionsorienterad, kan tempoväxla för att lösa gruppens uppdrag
 • god prioriteringsförmåga och kvalitetsmedvetenhet
 • trivs med att arbeta i en rutinbetonad roll
 • innehar en positiv grundinställning och bidrar till ett bra arbetsklimat
 • förmåga att urskilja detaljer samt ett fullgott färg-, siffer- och bokstavsseende

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Lisa Malm Gruppchef 072 239 67 79

Fackliga företrädare

Polisförbundet Per Thollin, 010-56 383 00; Fackförbundet ST Heléne Tapper, 010-56 281 78; SEKO Polisen Anders Sandqvist, 010-56 91167, SACO Philp Engström 010-562 89 30

Övrig information

Placeringsort: Göteborg

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 2 augusti 2021. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på https://polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg