Förundersökningsledare i jourmiljö till joursektionen PO Nord i Region Stockholm (Polis)

Organisation

Polisregion Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

25 juni 2021

Ansök senast

01 augusti 2021

Referensnummer

C58469/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 33 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Polismyndigheten, region Stockholm har ca 6 680 anställda. Regionen består av fyra polisområden inklusive Gotland, regionala enheter samt ett region kansli som lyder direkt under regionpolischefen.

Joursektionerna i region Stockholm finns i Polisområde Stockholm Nord (PO Nord), Polisområde City (PO City) och Polisområde Stockholm Syd (PO Syd).

PO Nord är uppdelad i sju lokalpolisområden samt sektioner för grova brott, BIN, jour, operativt stöd och ett områdeskansli. Jourverksamhet med tillhörande FU-ledare bedrivs i Solna och i Norrtälje. Du får din placering vid en av dessa stationer men kan komma att tillfälligt tjänstgöra vid den andra stationen.

Arbetsbeskrivning

Som FU-ledare i jourmiljö (J-FuL) ansvarar du för de initiala utredningsåtgärderna i samtliga ärenden som kommer in till polisområdet. Vid ärenden med frihetsberövade personer skall du förmanspröva frihetsberövandet och besluta om förvarstagande i polisarrest. Du behöver ha mycket god kunskap om förundersökningsledning samt även myndighetens uppdrag, mål samt styrdokument för att kunna prioritera samt kunna fatta adekvata beslut inom ramen för en förundersökning. Du kommer också arbeta aktivt i det som kallas Snabbare lagföring då det är en stor del av joursektionens uppdrag.
I funktionen ingår det också att under vissa arbetspass ha ett övergripande ansvar för hela joursektionen och dess personal samt resurs, samt även vara polisområdets initiala ärendemottagare. Funktionen heter då J-ful PO.

Du kommer att:

 • Ansvara för initiala utredningsåtgärder i ärenden som kommer in till polisområdet.
 • Arbetsleda joursektionens utredare i de ärenden som behöver jobbas i, både med och utan frihetsberövat.
 • Kvalitetssäkra all avrapportering samt stödja avrapporterande patruller angående långtgående förstahandsåtgärder, detta kan även ske via telefon i yttre miljön.
 • Administrativt fördela ärenden till den organisatoriska enhet som enligt fördelningsplanen har ansvar för den fortsatta handläggningen, om inte ärendet är slutfört i jourmiljön.
 • I de fall samordning krävs göra så enligt den nationella överenskommelsen om samordning av ärenden.
 • Skapa dialog och delaktighet tillsammans med joursektionens utredare och övrig personal i polisområdet.
 • Agera förundersökningsledare både vid brott av enkel beskaffenhet, men även vid grova brott där KIC-organisationen (Kriminal insats chef) inte haft möjlighet att hantera.

Kvalifikationer

Krav:
Vi söker dig som har:

 • Svensk polisexamen
 • Polismyndighetens nationella förundersökningsutbildning (NFU) alternativt annan jämförbar utbildning som medför att du är behörig att leda förundersökningar.
 • Erfarenhet och vana av FU-ledning
 • Goda kunskaper i svenska och engelska, både tal och skrift.


 • Meriterande:
  Det är meriterande om du har:

 • Arbetat i jourmiljö eller regelmässigt hanterat utredningar med frihetsberövade.
 • Erfarenhet att föredra ärenden för åklagare, hantera frihetsberövade och hantera akuta tvångsmedel.
 • Erfarenhet av arbetsledning genom att du har eller har svarat som chef eller arbetsledare på direkt eller indirekt nivå.
 • Genomgått någon av polismyndighetens chefsutbildningar eller annan intern/extern arbetsledarutbildning.
 • Erfarenhet av självständigt brottsutredande arbete avseende ett flertal olika brottstyper och därtill akuta tvångsmedel.
 • Språkkunskaper utöver svenska och engelska.

 • Personliga egenskaper:
  Vi söker dig som:

 • Är flexibel då du kan komma att behöva axla förundersökningsledning både vid brott av enkel beskaffenhet samt vid grova brott.
 • Kan prioritera och i och med det hantera stress då arbetsbelastningen tidvis är hög och krävande. Du behöver fatta svåra beslut i högt tempo.
 • Har en god samarbetsförmåga
 • Har en väl utvecklad kommunikationsförmåga.
 • Du behöver vara pedagogisk och kunna förmedla dina kunskaper och åtgärder på ett konstruktivt sätt.
 • Du skall också på ett tydligt sätt kunna arbetsleda och kommunicera dina beslut med både interna och externa aktörer.
 • Är duktig på att ta ett helhetsansvar, se den komplexa helheten och kan ansvara för prioriteringar för uppdraget, både vad gäller den löpande verksamheten och dess resultat.
 • Står för en sund och utvecklande kultur inom polismyndigheten där alla lyfts och ses.
 • Aktuell erfarenhet från polisarbete inom Polisregion Stockholm

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Vi eftersträvar en jämn könsfördelning och sätter även värde på de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald kan tillföra verksamheten.

Kontaktpersoner

Erik Nilsson Rekryterande chef tfn 0702156322 Klara Tizkiy Gruppchef PO Stockholm Nord 0725 389118 0725 389118,

Övrig information

Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader/ tidsbegränsad anställning (el annat).
Funktion: Förundersökningsledare, Region Stockholm, Polisområde Stockholm Nord.
Placeringsort: Solna

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 1/8 2021. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult Lena Wassén, Tfn 0730 275113

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på https://polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg