Förundersökningsledare till utredningssektionen i Västernorrland

Organisation

Polisregion Nord

Län

Utlyst

13 oktober 2021

Ansök senast

27 oktober 2021

Referensnummer

C65276/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu Jourhavande förundersökningsledare till vårt team som är självgående och problemlösande. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polisregion Nord omfattar Sveriges fyra nordligaste län, har drygt 2000 anställda och består av fyra polisområden: Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten. Regionen har även fyra regionala enheter Operativa-, Utrednings-, Underrättelseenheten samt Regionkansliet som lyder direkt under regionpolischefen.

I polisområde Västernorrland finns en utredningssektion som är placerad i Sundsvall och ansvarar för utredning av grova brott i hela länet. Utredningssektionen är organiserad i sju grupper, utredningsgrupp bedrägeri, utredningsgrupp grova brott, två utredningsgrupper brott i nära relation, spaningsgrupp, stationsbefäl samt en grupp med funktionerna jour förundersökningsledning och brottssamordning.

Arbetsbeskrivning

Som jourhavande förundersökningsledare kommer du ansvara för ledning och samordning av ärendeinflödet i polisområdet. Ett nära och kommunikativt samarbete med åklagare, utredningssektionen samt LPO behövs samt god förmåga att ta tillvara medarbetarnas kompetens och engagemang är en nödvändig förutsättning för uppdraget. Rollen innebär även att få arbetsleda på distans då vi har medarbetare på andra orter länet.

Som jourhavande förundersökningsledare ska du:
 • Ansvara för de initiala utredningsåtgärderna i samtliga typer av ärenden som inkommer till polisområdet
 • Fatta beslut om förundersökningens inledande och avslutande samt tvångsmedel i förekommande fall
 • Kvalitetssäkra avrapporteringen samt stödja avrapporterande patruller.
 • Hantera ärende enligt snabbare lagföring både direkt vid ingripandet men även löpandet tills ärendet redovisas.
 • Samordna ärenden både internt- och externt
 • Samverka med andra enheter och funktioner och bidra till förbättrade utredningsåtgärder inom sakområdet.
 • Under nattpass utöver Västernorrland även ha ansvar över Västerbotten, Norrbotten och Jämtland.
 • Kunna arbetsleda krimjouren när deras ordinarie gruppchef är frånvarande.
 • Stötta och planera insatser tillsammans med utredare i gruppen och/eller andra funktioner t ex Krimjour, Spangruppen och regionala insatsgruppen.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Svensk polisexamen, i enlighet med Polisförordningen (2014:1104) med godkänd aspirantutbildning och/eller akademisk examen inom juridik eller annan eftergymnasial utbildning som arbetsgivaren bedömer lämplig.
 • Har erfarenhet av utredningsarbete eller annan motsvarande arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Goda kunskaper att uttrycka dig muntligt och skriftligt på svenska och engelska
 • B- körkort.

 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även:

 • Har genomgått polismyndighetens Förundersökningsledarutbildning eller har/ har haft förordnande som Förundersökningsledare

Då den här rollen är väldigt händelsestyrd krävs det att du trivs med att ta ansvar för din arbetsuppgift och själv kan strukturera ditt angreppssätt. Du arbetar bra med andra människor och relaterar till dem på ett lyhört sätt men kan samtidigt fatta snabba beslut och agera utifrån dessa, trots begränsad information eller svåra omständigheter. Vidare kräver arbetet att du gillar att analysera och bryta ner saker för att lösa komplicerade problem. Du tänker strategiskt och kan anpassa dina handlingar efter detta.

Jourhavande förundersökningsledare arbetar enligt periodplanering och jobbar både enskilt och under obekväm arbetstid då personalen i polisområdet/regionen vänder sig till Jourhavande förundersökningsledare för att få hjälp och råd samt förundersökningsledning.

Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet!

Kontaktpersoner

Camilla Dahlgren HR-Konsult 073-046 38 51 camilla.dahlgren@polisen.se Martin Södervall Gruppchef BINR 072-7115009

Övrig information

Kontaktpersoner
Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:
Martin Södervall, martin.sodervall@polisen.se

Undrar du någon fråga om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:
Camilla Dahlgren, 073- 046 38 51, camilla.dahlgren@polisen.se

Fackliga företrädare
Polisförbundet region Nord, SEKO polisen region nord, SACO-S region Nord, ST region Nord nås via växel 114 14

Övrig information:
Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Enligt överenskommelse
Arbetstid: Periodplanerad arbetstid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Förundersökningsledare, PO Västernorrland, Utredningssektionen

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 33 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer ref.nr C65276/2021 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering
Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg