Gränskontrollanter till Gränspolissektionen, Skavsta flygplats

Organisation

Polisregion Öst

Län

Södermanlands län

Utlyst

06 september 2021

Ansök senast

24 september 2021

Referensnummer

C61855/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu säkerhetsmedvetna och serviceinriktade gränskontrollanter till vårt team på gränskontrollverksamheten på Skavsta flygplats. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.
Polismyndigheten består av drygt 33 500 medarbetare och är indelad i sju polisregioner, ett antal gemensamma avdelningar samt ett kansli. Polisregion Öst omfattar Södermanland, Östergötland och Jönköpings län.
Gränspolissektionen tillhör den Operativa enheten i Region Öst och består för närvarande av ca 100 medarbetare fördelade i åtta arbetsgrupper, med placeringar i regionens samtliga tre län. Arbetet bedrivs inom tre verksamhetsområden: Gränskontroll, Verkställigheter och Inre utlänningskontroll.

Arbetsbeskrivning

Som gränskontrollant hos Gränspolissektionen arbetar du i en grupp med stora krav på ansvarstagande för utpekade uppdrag. Tillsammans med övriga gränskontrollanter och poliser skall du utföra de dagligt förekommande arbetsuppgifterna inom utlänningsområdet som sektionen hanterar. Den huvudsakliga uppgiften består i att kontrollera in- och utresande passagerare genom granskning av resehandlingar i samband med gränskontroll eller inre utlänningskontroll. Du bistår också tjänstgörande befäl med jourverksamheten för utlänningsärenden och viss utredningsverksamhet förekommer. Du arbetar mycket med tolk och ska ha en stor tolerans för personer i en utsatt situation.
Det huvudsakliga arbetet utförs på Skavsta flygplats, som är ditt tjänsteställe, men tjänstgöring kan förekomma vid samtliga yttre- och inre gränsövergångar i region Öst, vilket kan innebära restid och övernattningar. Kommendering på annan ort kan förekomma. Arbetstiderna är oregelbundna och varierar beroende på vid vilken gränsövergång man tjänstgör. Anställningen kräver personkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (1996:627). Du arbetar främst inomhus, men även arbete utomhus förekommer frekvent. Tjänsten medför även till stor del administrativa arbetsuppgifter.

Inledningsvis genomförs 16 veckors teoretisk och praktisk utbildning. Utbildningen beräknas starta i mitten av januari år 2022 och genomförs på Skavsta flygplats, Nyköping. Provanställning tillämpas och fortsatt anställning förutsätter att du genomgått utbildningen med godkänt resultat.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
 • Avslutad och godkänd gymnasieutbildning eller motsvarande som arbetsgivaren anser relevant
 • Minst 2 års dokumenterad arbetslivserfarenhet
 • Fullgott färgseende
 • God datavana
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
 • God kunskap i engelska motsvarande B1 - se vad det motsvarar på sidan tre i detta dokument: http://europass.cedefop.europa.eu/sv/documents/european-skills-passport/language-passport/examples/pdf_sv_SE.pdf
 • Giltigt B-körkort för manuell växellåda

 • Tester i färgseende, svenska och engelska kommer att genomföras vid intervjutillfället.

  Vi ser det som meriterande om du utöver ovan har:
 • Tidigare erfarenhet av gränskontrollarbete eller gällande utlänningsverksamhet
 • Erfarenhet inom säkerhetsarbete
 • Utbildning i utlänningsrätt
 • Ytterligare språkkunskaper, utöver svenska, engelska samt de nordiska språken
 • Tidigare arbetslivserfarenhet från myndighet
 • Erfarenhet av hantering av säkerhetsdokument och äkthetsbedömningar

Personliga egenskaper
För att trivas i rollen som gränskontrollant är du serviceinriktad, har en hög social kompetens och lätt för att samarbeta med andra. Du är självgående, har hög säkerhetsmedvetenhet och förmågan att göra ansvarsfulla och kloka individuella bedömningar. Då arbetsbelastningen kan variera är du stresstålig, har lätt för att prioritera och anpassar dig enkelt till ändrande omständigheter. Du kan handla rationellt även under press och klarar av att arbeta systematiskt och metodiskt även under hög arbetsbelastning. Som person är du trygg, stabil och har ett gott omdöme. Du är öppen för människors olikheter och vill medverka till ett öppet och tolerant klimat där Polisens värdegrund är en självklarhet. Arbetet påverkas av olika händelser i omvärlden och som gränskontrollant kommer du i kontakt med människor från flera olika länder. Du bör därför vara samhällsintresserad samt ha empati och förståelse för andra kulturer.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Samson Tsegaye Gruppchef samson.tsegaye@polisen.se Nehar Sejdiu Gruppchef nehar.sejdiu@polisen.se Robin Holmström Gruppchef robin.holmstrom@polisen.se Anna Billengren HR-konsult anna.billengren@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Placeringsort: Skavsta flygplats, Nyköping

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 24 september 2021. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på https://polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg