Gruppchef & yttre befäl till LPO Karlskrona

Organisation

Polisregion Syd

Län

Blekinge län

Utlyst

25 november 2021

Ansök senast

16 december 2021

Referensnummer

C68308/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 33 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Polisområde Blekinge nordöstra Skåne sträcker sig från Hässleholm i väst till Karlskrona i öst. Det består av tio kommuner fördelat på de fyra lokalpolisområdena Hässleholm, Kristianstad, Karlshamn och Karlskrona. Befolkningen i området är cirka 336 000. Organisatoriskt består området av de fyra lokalpolisområden, en utredningssektion, en jourutredningssektion och ett områdeskansli.

LPO Karlskrona består av Karlskrona och Ronneby kommun. I lokalpolisområdet arbetar 114 medarbetare. I lokalpolisområdet bedrivs utrednings-, brottsförebyggande/ingripandeverksamhet och stöd & service. Polisstationen i Karlskrona har receptionsverksamhet med tillhörande resehandlingshantering.

Utöver akuta händelser och utredningsverksamhet ska en stor del av polisens uppdrag innebära brottsförebyggande arbete. Vi söker nu dig som har ett stort intresse för det brottsförebyggande och trygghetsskapande polisarbetet och som vill arbeta som gruppchef och yttre befäl vid lokalpolisområdets områdespolisgrupp.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som gruppchef för områdespolisen BF/IGV 6

Som chef för områdespolisen rapporterar du till lokalpolisområdeschefen samt ingår i lokalpolisområdets ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppens verksamhet inom områdespolisen och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Du driver och utvecklar det brottsförebyggande arbetet tillsammans med övriga områdespoliser och gruppchefer i lokalpolisområdet och ska med uthållighet agera mot den lokalt prioriterade problembilden. Du kommer tillsammans med övriga gruppchefer, lokalpolisområdeschef och kommunpolis verka för att operativa prioriteringar enligt lokala samverkansöverenskommelser och samverkansgrupper blir genomförda. En central del däri är att planera och genomföra de operativa åtagandena enligt beslutade medborgarlöften.

I uppdraget ska du verka för en god samverkan internt likväl som externt. Du har ett nära samarbete med kommunpolis där uppdraget kräver engagemang i samverkan tillsammans med kommun, länsstyrelse samt andra myndigheter och förvaltningar.

Områdespolisgruppen i LPO Karlskrona har som sitt uppdrag att arbeta långsiktigt med kontaktskapande, brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete, med hjälp av olika brottsförebyggande metoder och strategier. Tillsammans med områdespoliser, kommunpoliser och övriga avdelningar inom LPO Karlskrona bedriver du ett ständigt lägesbildsarbete för att kunna prioritera rätt åtgärder. Det kommer även finnas behov av att delta i det repressiva arbetet utifrån framtagen lokal problembild.

Medarbetarna i gruppen ska ha förmåga att arbeta uppsökande och brottsbeivrande. Gruppen ska arbeta med stor flexibilitet med fokus på lokal problembild och lokala nätverk.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • för funktionen relevant examen/utbildning: polisutbildning
 • minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande, alternativt minst 3 månader genomfört chefsförsörjningsprogram inom polisområde Blekinge nordöstra Skåne vid ansökningstillfället
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • erfarenhet av aktuellt verksamhetsområde
 • erfarenhet av polisorganisationens verksamhet
 • minst 6 månaders dokumenterad utredningserfarenhet

 • Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:
 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • ingått i ledningsforum
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå
 • erfarenhet av att delta i/driva samverkan med samhällsaktörer utanför polisorganisationen/den egna organisationen
 • polisarbete särskilt inriktat brottsförebyggande och trygghetsskapande
 • polisutbildningens nationella kurs i brottsförebyggande metoder och samverkan eller motsvarande utbildning

 • När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/siteassets/jobbannonsdokument/polismyndighetens-ledarkriterier-overgripande-beskrivning.pdf/download?v=c11d41a147deb335a3f04ee24e779337].

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Richard Hagvärn t f lokalpolisområdeschef 073-036 51 98 Katja Nilsson HR-konsult, för frågor om processen 010-5614662 katja-m.nilsson@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet Per Elmberg 0708-270917, ST Rickard Pedersen 072-220 94 81, Seko Polisen Monica Veberg 070-5491135, Saco-S Carina Ivarsson 073-348 3710

Övrig information

Anställning: tillsvidareanställning som polisinspektör med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
Placeringsort: Karlskrona

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 16 december 2021. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg