Handläggare till gränspolisgruppen vid Gränspolissektionen, region Mitt, Västerås

Organisation

Polisregion Mitt

Län

Västmanlands län

Utlyst

21 december 2020

Ansök senast

22 januari 2021

Referensnummer

C45765/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten, region Mitt består av Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län och har ca 2000 anställda. Regionen består av tre polisområden, regionala enheter såsom operativa enheten och utredningsenheten samt ett kansli som lyder direkt under regionpolischefen.

Den operativa enheten består av regionsledningscentralen, polisens kontaktcenter, trafiksektionen, gränspolissektionen och gruppen för specialsökhund. Operativa enheten består av totalt 25 grupper och varje grupp ska ledas av en gruppchef.

Gränspolissektionen består idag av ca 50 medarbetare. Verksamhet bedrivs i regionens samtliga tre polisområden med en arbetsgrupp i varje område; Uppsala, Gävleborg och Västmanland. Gränspolissektionens huvuduppdrag är att ansvara för regionens yttre gränskontroll, verkställighet av avvisnings- och utvisningsbeslut, inre utlänningskontroll, arbetsplatsinspektioner samt medverka till att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

Vi vill ge dig goda förutsättningar för balans i livet och därför har vi friskvårdsbidrag och en friskvårdstimme per vecka på arbetstid. Vi har förmånliga villkor gällande semester och föräldrapenningtillägg. Vi erbjuder våra medarbetare en möjlighet att utvecklas och hela verksamheten genomsyras av en gemenskaphetsanda.

Vi söker handläggare till Västerås.

Arbetsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Gränspolissektionen är en verksamhet som expanderar och utökar sitt uppdrag enligt nationella mål. Vi söker nu Dig som vill vara med och utveckla en spännande verksamhet.

Handläggning av utlänningsrättsliga ärenden innebär bland annat att du kommer att arbeta med verkställighet av beslut om avvisning och utvisning. Detta enligt utlänningslagen i form av ärenden som lämnats över till Polisen av Migrationsverket, polisregionens egna fattade beslut om avvisning samt beslut av allmän domstol om utvisning i samband med dom i brottsmål. I arbetsuppgifterna ingår också att arbeta med inre utlänningskontroll och gränskontrolluppgifter vid yttre gräns. Arbetsuppgifterna är varierande till innehåll och omfattning. Anställningen kommer att inledas med internutbildning inom bland annat gränskontroll och utredning av verkställighetsärenden.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
 • Akademisk examen relevant för funktionen eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt
 • Goda språkkunskaper i engelska
 • Flerårig erfarenhet av att handlägga ärenden inom offentlig sektor
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift

 • Det är meriterande om du har:
 • Kunskaper och erfarenheter av tillämpning av utlänningsrättslig verksamhet
 • Kunskap om polisiära IT-system
 • Utredningsvana
 • Ytterligare språkkunskaper

 • Önskvärda personliga egenskaper
  Vi behöver dig som:
 • Är öppen för människors olikheter
 • Har god förmåga att arbeta såväl i grupp som självständigt
 • Är flexibel i förhållande till ändrade behov
 • Har en öppen och positiv attityd
 • Har stort intresse för samhällsfrågor och omvärldsbevakning
 • Har ett gediget intresse av att möta andra människor
 • Vill bidra i utvecklingsarbetet med att synliggöra och tydliggöra gränspolisens uppdrag

Som medarbetare inom gränspolisverksamheten kommer du i kontakt med människor från flera olika länder och kulturer. Arbetet påverkas av olika händelseutvecklingar i omvärlden. Du bör därför vara samhällsintresserad och intresserad av din omvärld samt ha empati och förståelse för andra kulturer. Arbetet ställer krav på att du har hög integritet och ett professionellt förhållningssätt. Dessutom krävs god förmåga att arbeta i grupp med stort enskilt ansvarstagande mot gruppens gemensamma mål. Du har god social kompetens och förmågan att skapa bra kontakt och samarbete både inom och utom polisorganisationen.

Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper för denna funktion.

Kontaktpersoner

Susanne Erlandsdotter Johdet Gruppchef 010-56 755 91 susanne.johdet@polisen.se Maria Frisk HR-konsult 010-5675217 maria.frisk@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare Polisförbundet, Saco, ST och SEKO 11414

Övrig information

Placeringsort: Västerås

Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning (med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen) kan komma att genomföras före anställning. Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Alla dina uppgifter sparas på ditt CV-konto och du kan enkelt logga in och uppdatera dina uppgifter när du vill. Uppgifterna behandlas och sparas enligt personuppgiftslagen (PUL). Genom din ansökan samtycker du till behandlingen. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddad identitet, referenser eller liknande information som du själv bedömer som olämplig att lämna ut, registrera dig inte i systemet utan ta istället kontakt med ansvarig HR-konsult Maria Frisk 010-5675217.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg