Intresseanmälan: Förundersökningsledare till Gränspolissektionen i Malmö

Organisation

Polisregion Syd

Län

Skåne län

Utlyst

08 juli 2021

Ansök senast

01 augusti 2021

Referensnummer

C59683/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Detta är en möjlighet för dig som har en tillsvidareanställning som polisinspektör eller handläggare inom Polismyndigheten att anmäla intresse för en ny placering. Om du blir aktuell för placeringen kommer dialog föras mellan avlämnande och mottagande chef om hur och när placeringen ska genomföras. Vid intresseanmälan fattas ett arbetsledningsbeslut inom ramen för arbetsskyldigheten. Det innebär att du kvarstår i din nuvarande anställning. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Beskrivning av arbetsplats
Vi söker nu förundersökningsledare till vårt team på Gränspolisen. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Regionala operativa enheten i region Syd består av bland annat av Gränspolissektionen. Vid Gränspolissektionen arbetar vi med gränspoliskontroll, verkställigheter, inre utlänningskontroll samt utredning och spaning inom utlänningslagens område. Sektionen arbetar även med internationella efterlysningar och andra internationella ärenden kopplade till gränspolisfrågor.

Arbetsbeskrivning

Rollen som förundersökningsledare innebär att bedöma inkomna ärenden och göra en initial prognos om ärendet kan drivas vidare eller om det skall avslutas. I FU ska du lämna tydliga direktiv till medarbetare, såväl muntligt som skriftligt, i syfte att driva förundersökningen framåt. I samråd med gruppchef coachar, motiverar och stödjer du operatörerna och skapar förutsättningar för dem att nå sin fulla potential.

I gruppen arbetar vi främst med utredningar som avser brott mot Utlänningslagen. Detta kan röra sig om människosmuggling, olovlig vistelse, arbete utan arbetstillstånd samt anställning av person utan arbetstillstånd. Andra brottstyper som utreds är missbruk av urkund samt brukande av falsk urkund i samband med migrationsärenden. Vi hanterar även ärende gällande andra länders begäran om rättshjälp och utlämningar av misstänkta och dömda för brott.

I dina arbetsuppgifter ingår att:
 • Arbetsleda och coacha utredare.
 • Besluta om utredningsåtgärder och fatta beslut i brottsutredningar.
 • Säkerställa att rätt åtgärder utförs i rätt ärende i det initiala utredningsskedet, och att arbetet bedrivs effektivt, offensivt och rättssäkert.
 • Medverka i utbildningsinsatser och utvärderingar av verksamheten.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • svensk polisexamen, i enlighet med Polisförordningen (2014:1104) med godkänd aspirantutbildning och/eller juridisk utbildning som arbetsgivaren relevant för tjänsten
 • kunskap om brottsutredningsprocessen, bevisvärdering och förundersökningsledning
 • minst två års erfarenhet av självständigt brottsutredande arbete
 • mycket god förmåga att uttrycka dig på svenska i tal och skrift

 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:
 • erfarenhet av att arbeta som förundersökningsledare
 • förundersökningsledarutbildning
 • God kännedom om och erfarenhet av tillämpning av utlänningslagen.
 • Utbildning i samtals- och/eller förhörsmetodik.
 • Kunskaper i andra språk än engelska och de nordiska språken.
 • Erfarenhet av samverkan med utländska myndigheter.

Personliga egenskaper
Arbetsuppgifterna ställer krav på hög noggrannhet och initiativförmåga för att trivas och nå framgång i arbetet behöver du vara trygg i dig själv, lita på din egen förmåga, samt vara ambitiös och driven i ditt arbete. Arbetsuppgifterna ställer även krav på att du är flexibel då du kommer att hantera många pågående ärenden samtidigt och inte sällan med frihetsberövade.

FU-ledarrollen innebär att du kommer samverka både inom och utanför myndigheten och vi ser det som en självklarhet att du samverkar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål. Det är av vikt att du är en prestigelös lagspelare som tydligt kan kommunicera både verbalt och i skrift.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper. Vänligen specificera tydligt i din ansökan hur dina erfarenheter och kompetenser faller in under de kvalifikationer vi eftersöker.

Kontaktpersoner

Ulf Haugen Gruppchef ulf.haugen@polisen.se Linda Eriksson (vecka 29-30) HR-konsult linda.eriksson3@polisen.se

Fackliga företrädare

ST, Seko Polisen, Polisförbundet och SACO-S nås via polisens växel 11414

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Arbetsort: Malmö
Arbetstid: Flextid
Tillträde: Enligt överenskommelse

Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du kontaktar ansvarig HR-konsult.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning, med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen, kan komma att genomföras före placeringen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg