Jourhavande förundersökningsledare till polisområde Kalmar Kronoberg, placering Kalmar

Organisation

Polisregion Syd

Län

Kalmar län

Utlyst

13 juli 2021

Ansök senast

02 augusti 2021

Referensnummer

C59844/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Polisområde Kalmar Kronoberg är ett av polisområdena i region Syd. I polisområdet ingår Kalmar län och Kronobergs län. Geografiskt är detta region Syds största polisområde och det är också ett av de största i landet. Här finns fem lokalpolisområden, en utredningssektion, en utredningsjourssektion och ett områdeskansli.

Vid polisområdets utredningsjourssektion finns två grupper med jourförundersökningsledare, stationsbefäl och administratörer. Här finns även två jourutredargrupper, två arrestgrupper, en ärendesamordningsgrupp samt en grupp med brottssamordning, IOH (Internationell Operativ Handläggare), trafikutredning och godsspaning.

Vi söker nu jourhavande förundersökningsledare till utredningsjouren i Kalmar.

Arbetsbeskrivning

Som förundersökningsledare vid utredningsjouren arbetar du i en dygnet-runt-verksamhet. Du leder utredningsarbetet i akutskedet för den utredningsverksamhet som bedrivs vid utredningsjourssektionen. Du kan under vissa perioder även komma att ha uppdraget som stationsbefäl, som en tillikauppgift eller enbart verka som stationsbefäl.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:
 • Stödja den yttre personalen med förundersökningsledning.
 • Förmanspröva frihetsberövade enligt rättegångsbalken.
 • Granska och utgöra polisområdets mottagare av de anmälningar om brott som inkommer till polisområdet samt fatta de inledande förundersökningsbesluten.
 • Lämna förundersökningsdirektiv.
 • I samverkan med den yttre polisresursen och jourutredare vidta relevanta initiala utredningsåtgärder och kvalitetssäkra dessa.
 • Om ärendet inte ska slutföras vid utredningsjourssektionen, förbereda överlämning till den organisatoriska enhet som ska ansvara för den fortsatta handläggningen.
 • I samverkan med Åklagarmyndigheten vidta de utredningsåtgärder som är möjliga och relevanta under jourtid när det gäller frihetsberövade personer.

I arbetsuppgifterna som stationsbefäl ingår bland annat förmansprövning av frihetsberövade enligt polislagen, lagen om omhändertagande av berusade personer, m.fl. lagstöd, ansvar för de anhållnas restriktioner inom jourutredningsverksamheten samt beslut och administration av handräckningar.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
 • Polisexamen i enlighet med polisförordningen (2014: 1104).
 • God utredningsvana. Dokumenterad erfarenhet av självständigt brottsutredande arbete under minst 6 månader alternativt erfarenhet som förundersökningsledare under minst 6 månader.

 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:
 • Nationell förundersökningsledarutbildning (NFU).
 • Polismyndighetens förberedande förundersökningsledarutbildning.
 • Erfarenhet av att verka som förundersökningsledare.
 • Kunskap och erfarenhet av utredningsarbete.
 • Erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare eller motsvarande.

 • Personliga egenskaper
 • God samarbets- och kommunikationsförmåga.
 • God förmåga att strukturera, planera och prioritera ärendeflödet.
 • Skicklig på att använda och förmedla din kunskap, lämna direktiv och visa gott omdöme även under viss tidspress.
 • Lösningsinriktad, flexibel och har god förmåga att hantera flera frågor parallellt.
 • God förmåga att fatta beslut.
 • Förmåga att se ett helhetsperspektiv och kunna ta tillvara medarbetarnas kunskap för att utveckla verksamheten.

Du ska vara beredd att genomgå nationell förundersökningsledarutbildning (NFU).

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta gruppchef Ingela Crona, 072-726 97 50. Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta HR-konsult Caroline Ek, 070-286 58 77.

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare är för Polisförbundet Gunnar Norgren, 070-218 29 18, polisforbundet.kalmar-kronoberg@polisen.se; Saco-S Carina Ivarsson, 070-148 73 00; ST inom Polisen Johan Källström, 070-279 11 46; Seko Polisen Monica Veberg, 070-549 11 35.

Övrig information

Anställning: Tillsvidareanställning som polisinspektör.
Funktion: FU-ledare.
Placeringsort: Kalmar.
Arbetstid: Periodplanerad arbetstid 5:3.
Tillträde: Enligt överenskommelse

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 2 augusti 2021. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd, registrera dig inte i systemet utan skicka istället din ansökan med epost till ansvarig HR-konsult Caroline Ek, caroline.ek@polisen.se. Ange rekryteringens referensnummer i ämnesraden.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på https://polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg