Kommunpolis till LPO Alingsås, Herrljunga/Vårgårda

Organisation

Polisregion Väst

Län

Västra Götalands län

Utlyst

15 september 2021

Ansök senast

29 september 2021

Referensnummer

C63125/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en kommunpolis med ett genuint intresse för samverkan och utvecklingsfrågor till lokalpolisområde Alingsås. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Region Väst
Polisregion Väst består av Hallands och Västra Götalands län. Cirka 5000 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 55 kommunerna. Verksamheten i polisregionen är organiserad i fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en underrättelsesektion och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Polisområde Älvsborg
Polisområde Älvsborg omfattar 10 kommuner och är organiserat i två lokalpolisområden: Alingsås och Borås. På polisområdesnivå finns en utredningssektion och ett områdeskansli.

Lokalpolisområde Alingsås
Lokalpolisområde Alingsås har ca 130 medarbetare inom verksamhetsgrenarna stöd/service-verksamhet, brottsförebyggande-/ingripandeverksamhet (BF/IGV) och utredningsverksamhet.

Arbetsbeskrivning

Kommunpolisen fungerar som ett led i att säkra att Polismyndigheten lokalt kan svara upp mot de åtaganden som gjorts i samverkansöverenskommelser och i medborgarlöften och på så sätt skapa förutsättningar för den lokala polisen att arbeta närmare medborgarna.

Som kommunpolis är ditt huvuduppdrag att driva Polismyndighetens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i samverkan med respektive kommun liksom med övriga lokalsamhället. Du representerar polisen i denna samverkan och är en tydlig och tillgänglig väg in till Polismyndigheten för allmänheten och våra samverkanspartners. Som kommunpolis är du delaktig i framtagande av lägesbilder samverkansöverenskommelser, medborgarlöften och åtgärdsplaner och deltar i den operativa ledningsgruppen som beslutar om det arbete som ska utföras.

Som kommunpolis medverkar du i lokalpolisområdets operativa ledningsgrupp. Du förväntas ta en aktiv roll i att tillsammans med dina kollegor driva utvecklingen av verksamheten framåt i lokalpolisområdet. I uppdraget finns en stor frihet att anpassa arbetssättet efter de lokala lägesbilder som finns i kommunerna. Då lokalpolisområdets verksamhet är komplex så krävs en flexibilitet och förmåga att ta ansvar inom andra verksamhetsgrenar än enbart den egna.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som:
 • har polisexamen
 • har aktuell, flerårig erfarenhet av att tjänstgöra inom BF/IGV eller motsvarande med goda vitsord och är trygg i din polisiära kompetens
 • har erfarenhet av att ta ett helhetsansvar för uppdrag, både vad gäller den löpande verksamheten och dess resultat
 • har mycket god förmåga att uttrycka dig på svenska i både tal och skrift
 • har förmåga och vilja att lösa samhällsproblem tillsammans med andra medarbetare och samhällsaktörer
 • har förmåga att omsätta identifierade problem i den lokala lägesbilden till operativa aktiviteter
 • aktivt vill arbeta för att skapa en attraktiv arbetsplats

 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även:
 • god lokalkännedom och kunskap om de lokala problembilderna i området
 • erfarenhet av brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i samverkan
 • erfarenhet av samverkan med kommun och lokalsamhälle
 • erfarenhet av att ha tjänstgjort i motsvarande roll
 • erfarenhet av ledning av operativt polisarbete

Personliga egenskaper
Då arbetet innebär många kontaktytor behöver du vara kommunikativ och ha förmåga att förmedla och skapa förståelse för Polismyndighetens arbete utifrån lokala lägesbilder och brottslighet.

Som kommunpolis förväntas du ha ett serviceorienterat förhållningssätt liksom en fallenhet för att få andra att vilja bidra till de gemensamma mål som ställts upp på lokal såväl som nationell nivå. Din förmåga att kunna samverka och skapa förtroendefulla relationer är av yttersta vikt för att lyckas med uppdraget.

Vi söker dig som tar ansvar för och utvecklar den egna verksamheten i relation till helheten. Som kommunpolis har du ett nära samarbete med LPO-chefen och förväntas ta egna initiativ, utifrån de målsättningar som ligger till grund för lokalpolisområdets verksamhet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Johan Lundberg Rekryterande chef 0705-302667 johan.lundberg@polisen.se Felicia Englund HR-konsult felicia-e.englund@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare för Polisförbundet region Väst, ST inom Polisen, SEKO Polisen och SACO-S nås via polisens växel 114 14.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning som polisinspektör som inleds med provanställning om sex månader om du inte är anställd hos Polismyndigheten idag.
Arbetstid: Förtroendearbetstid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: polis kommun
Placeringsort: Vårgårda/Herrljunga

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 29 september 2021. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd, kontakta ansvarig HR-konsult Felicia Englund.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning


Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg