Utredare Internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn, Regionalt IT-brottscentrum Öst, Jönköping

Organisation

Polisregion Öst

Län

Jönköpings län

Utlyst

23 juli 2021

Ansök senast

27 augusti 2021

Referensnummer

C60139/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 33 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Polisregion Öst omfattar Polisområde Södermanland, Östergötland och Jönköping, ett Regionkansli, Operativa enheten, Underrättelse samt Utredning.

Regionalt it-brottscentrum Öst (RC3) bildar under 2021 en egen sektion under den regionala utredningsenheten. Sektionen består av två IT-forensiska grupper samt två utredningsgrupper, ISÖB (internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn) samt en blandgrupp med Komplexa Cyberbrott (KCB), Internetinhämtning och DESK-funktion. Sektionens medarbetare är placerade i Eskilstuna, Nyköping, Norrköping, Linköping och Jönköping.

Arbetsbeskrivning

Som utredare med inriktning Internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn (ISÖB) handlägger du ärenden där en sexuell kontakt tagits med ett barn över nätet samt andra ärenden med övergreppsmaterial.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer bland annat innefatta att:
 • Spåra och identifiera målsägare och misstänkta
 • Hålla förhör
 • Hantera stora datamängder med många målsägare
 • Bedöma dokumenterade sexuella övergrepp på barn
 • Presentera ärenden för förundersökningsledare/åklagare samt när utredningen är klar sammanställa den på ett överskådligt sätt och presentera utredningsmaterialet i rätten
 • Externa kontakter med bland annat utländska myndigheter och civila aktörer då internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn är en stor global problematik

RC3 är regionens kunskapsbärare vad gäller IT-relaterade utredningsåtgärder och har ett uppdrag i att höja den regionala förmågan avseende alla typer av brott med IT-inslag. En del i detta är att biträda övriga utredningsgrupper i ärenden med komplexa digital inslag. Vi samverkar regelbundet med övriga regionala IT-brottscentrum i Sverige samt med Nationellt IT-brottscentrum.

Vi är en självförsörjande grupp med olika kompetenser som hanterar allt ifrån inkomna tips, husrannsakan, förhör, internetinhämtning och analys till redovisning i rätten. Vi arbetar i team och tätt ihop med den IT-forensiska gruppen, som bidrar med den djupare tekniska sakkunskapen, för att dra nytta av gruppens olika kunskap. Den snabba IT-utvecklingen ställer särskilt krav på brottsutredaren att följa och förstå arbetsområdet. Det ges stora möjligheter till utbildning, utveckling och fördjupning inom IT.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • Polisexamen
 • Utredningserfarenhet från Polismyndigheten
 • God datavana och erfarenhet av att arbeta i olika dataprogram
 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift
 • B-körkort

 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:
 • Granskningsutbildning
 • Barnförhörsutbildning
 • Erfarenhet av att tolka och tillämpa lagar och regler
 • Erfarenhet av Polisens interna system, särskilt meriterande med Durtvå
 • Erfarenhet av arbete med IT-relaterade brottsutredningar

Som person har du förmåga att självgående planera, organisera och prioritera ditt arbete på ett effektivt sätt. Du har samtidigt en god samarbetsförmåga och arbetar bra tillsammans med andra. I arbetet tar du initiativ, sätter igång aktiviteter och uppnår resultat. Arbetet ställer vidare krav på en god problemlösande analysförmåga där du arbetar bra med komplexa frågor. Vid ändrade omständigheter har du lätt för att anpassa dig och du ser möjligheter i förändringar.

Kontaktpersoner

Daniel Axelsson Sektionschef 010-566 50 95 daniel-w.axelsson@polisen.se Carl Ekenblom Gruppchef 010-566 60 23 carl-johan.ekenblom@polisen.se Alma Eklund HR-konsult bemanning.regionost@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackförbundet ST nås via Rebecca Wennström, 0730-97 57 09 SACO, Polisförbundet, SEKO Polisen nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Placeringsort: Jönköping

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 27/8 2021. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på https://polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg