Utredare med inriktning bild/film/IT till lokalpolisområde Eskilstuna

Organisation

Polisregion Öst

Län

Södermanlands län

Utlyst

06 september 2021

Ansök senast

21 september 2021

Referensnummer

C62122/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu utredare till vårt team i LPO Eskilstuna. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polisområde Södermanland omfattar nio kommuner, vilka är indelade i tre lokalpolisområden; lokalpolisområde Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna. Vi söker nu utredare till vår utredningsgrupp i LPO Eskilstuna som arbetar med mängdbrott, inriktning våldsbrott.

Det som inom polisen kallas för mängdbrott är brott som är vanligt förekommande, och där förundersökningen oftast leds av en polis. Av den totala mängden anmälda brott är ungefär tre fjärdedelar mängdbrott. Brotten som räknas som mängdbrott är bland annat stöld, inbrott i bostad, skadegörelse, misshandel samt en del trafikbrott.

Den utredningsgrupp som vi nu behöver förstärkning till är inriktade främst mot våldsbrott, exempelvis olaga hot, misshandel och rån. Vi är ett arbetslag bestående av utredare, förundersökningsledare och hos oss arbetar både civila och poliser.

Arbetsbeskrivning

Som utredare för mängdbrott är din främsta uppgift att utreda vanligt förekommande brott, till exempel olika former av våldsbrott. I rollen som utredare inhämtar du information, sammanställer material, håller förhör och föredrar ärenden för förundersökningsledaren som denne kan fatta beslut på.

Din roll kommer förutom utredningsbiten att inrikta sig på att stödja utredningsverksamheten med utredningsåtgärder kopplade till bild/film/ljud och IT, såsom att hantera filmmaterial som ingår i förundersökningar, ta fram bildbilagor till förundersökningsprotokoll, hjälpa till att analysera, strukturera och visualisera information från data- och telefontömningar inom ramen för utredningen.

Exempel på arbetsuppgifter:
 • Samla in film, bild och ljudmaterial från olika kamera- och ljudkällor
 • Skapa en levande förteckning över platser, butiker, restauranger, barer, bankomater m.m. där kameror finns
 • Handlägga egna ärenden som leds av förundersökningsledare polis/åklagare
 • Hantera frihetsberövade
 • Hålla förhör med misstänkta, vittnen och målsäganden
 • Upprättande av beslagsprotokoll samt andra utredningsåtgärder
 • Framställa presentationer av förundersökningsmaterial till huvudförhandling

Arbetet innefattar hantering av stora mängder material och innebär viss typ av granskning av detta material. Genom detta arbete kommer du bli exponerad för material som kan vara stötande och obehagligt. Därför ställs det särskilda krav på förmåga att hantera sådana situationer professionellt med fokus på utredningen och verksamhetens mål.

Arbetet innebär många interna och externa kontakter, till exempel med åklagare, juridiska ombud och socialtjänst. Du kommer att arbeta självständigt men också tillhöra ett arbetslag där ni samarbetar och utbyter erfarenheter och diskuterar arbetsuppgifter. Vid behov genomförs utredningsåtgärder även utanför polishuset och på annan ort.

Arbetstiden anpassas efter verksamheten, oftast dagtid men även kvällar och veckoslut kan förekomma.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • Polisexamen eller högskole-/universitetsexamen inom bild/film/IT eller annan inriktning som arbetsgivaren bedömer relevant
 • Minst ett års dokumenterad erfarenhet i närtid av arbete med bild, film och ljud i olika system exempelvis Adobe Premiere Pro, Photoshop, Sony Vegas eller liknande program
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig på svenska i tal och skrift
 • B-körkort
 • Goda datakunskaper, exempelvis i Officepaketet

 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:
 • Arbetslivserfarenhet av att inhämta, hantera och analysera komplex information där du har använt lagstiftning och regelverk som utgångspunkt, gärna av utredande karaktär och företrädesvis inom offentlig verksamhet
 • Utbildning inom beteendevetenskap, sociologi, juridik eller kriminologi
 • God förmåga att uttrycka dig på engelska i tal och skrift
 • Erfarenhet av att ha arbetat med sekretessbelagd information eller känsliga uppgifter
 • Erfarenhet och/eller utbildning i förhör och/eller förhörsmetodik
 • Erfarenhet arbete inom polisens brottsutredande process

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är strukturerad, analytisk och självgående. Som person ser vi även att du är kommunikativ och trivs med att arbeta med andra människor då samarbete med andra ofta förekommer. Arbetet ställer också krav på en viss mån av flexibilitet så vi ser gärna att du är en person som klarar av att tempoväxla samt att du planerar, organiserar och prioriterar ditt arbete på ett effektivt sätt med hänsyn till noggrannhet och kvalitet.

Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Camilla Helgesson Gruppchef LPO Eskilstuna 010-56 68899 camilla.helgesson@polisen.se Carolina Frisk HR konsult 010-56 37541 carolina.frisk@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga kontaktpersoner för ST, SEKO, SACO Polisen och Polisförbundet nås via polisens växel 114 14

Övrig information

Placeringsort: Eskilstuna
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid (VP 5:2)
Tillträde: Enligt överenskommelse

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 21/8 2021. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på https://polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg