Sök
Stäng Meny

Gagnef – medborgarlöften

Gagnefs kommun och lokalpolisområde Borlänge har kommit överens om ett medborgarlöfte.

Medborgarlöfte Gagnef 2022 - 2024

Situationen idag

Varje år skadas fler än tusen personer i olyckor i Sverige där droger är inblandade. 50-70 personer dör varje år i drogrelaterade olyckor. Det är inte helt ovanligt att personer som misstänks för brott i parrelation även misstänks för att köra drogpåverkade.

Sedan 2020 har 70 brott i parrelation anmälts i Gagnefs kommun. Under samma tid har 46 rattfyllerier och drograttfyllerier ertappats. För båda brottskategoriema kan ett mörkertal förväntas. Det är osannolikt att alla brott i parrelation eller att alla som kör drogpåverkade stoppas.

Det här ska vi göra

Befinna oss på platser och tider där det är störst sannolikhet att påverkade förare rör sig i trafiken. Polisen identifierar misstänkta för båda brottskategoriema och ökar närvaron på lämpliga platser. Informationskampanjer och dialoger utifrån konceptet i Zhero genomförs i Lindberghallen. Socialtjänsten arbetar med berörda personer utifrån sitt perspektiv.

Det här ska vi åstadkomma tillsammans

Målet är att det ska kännas osäkert att köra drogpåverkad. Kunskapen om konsekvenserna med att köra drogpåverkad ska öka. Personer som ingår i utredningar om brott i parrelationer ska uppleva ökad polisiär närvaro. För brottsutsatt är målet ökad upplevd trygghet. För den som väljer att begå brott ska närvaron vara brottsförebyggande.

Följ med i hur det går

Ta del av de regelbundna protokollen från brottsförebyggande rådet i Gagnef.