Hallstahammar – medborgarlöften
Trygghet i Hallstahammars centrum
Polisen åtar sig att:
- Vid egen upptäckt, eller efter påstötning av andra, åtgärda de berusade/påverkade personer som vistas på eller i närheten av Hammartorget, på lämpligt sätt. Detta kan ske genom att direktförverka alkoholdrycker samt bötfälla den som dricker på icke tillåten plats, avvisa/avlägsna eller omhänderta personer för störande eller berusat uppträdande.
- Polisens volontärer ska regelbundet vistas på och i närheten av Hammartorget, dels för att kunna upptäcka berusade/påverkade personer och dels för att öka tryggheten för medborgarna.
Kommunen åtar sig att:
- Utveckla det påbörjade arbetet med att motivera de personer som uppträder berusade/påverkade till en daglig sysselsättning, för att förhindra och minska deras negativa påverkan på torgmiljön.
- Färdigställa det natthärbärge som skall erbjudas de hemlösa som annars vistas på och i närheten av Hammartorget.
Skadegörelse/klotter
Polisen åtar sig att:
- Ta fram hotspots över de platser i kommunen där klotter och annan skadegörelse är mest frekvent, samt hålla uppgifterna uppdaterade.
- Kontinuerligt förlägga arbetspass tillsammans med ungdomscoacherna, för att tillsammans hitta och identifiera ungdomar i dessa miljöer.
- Utreda och lagföra de ungdomar som misstänks för skadegörelsebrott.
- Tillsammans med ungdomscoacherna i lämpliga fall hålla orossamtal med ungdomar i dessa miljöer, samt deras vårdnadshavare.
Kommunen åtar sig att:
- Ha en fungerande klotterpolicy, som bl a innebär avlägsnande av klotter inom 48h.
- Kontinuerligt förlägga ungdomscoachernas arbetspass tillsammans med polisen, för att tillsammans hitta och identifiera ungdomar i dessa miljöer.
- Efter orossamtal med vårdnadshavare till ungdomar i dessa miljöer, erbjuda dem lämpligt stöd och hjälp via socialtjänsten.
Upptäckt av missbruk hos ungdomar
Polisen åtar sig att:
- Kontinuerligt förlägga arbetspass tillsammans med ungdomscoacherna, för att tillsammans hitta och identifiera ungdomar som är i riskzon för användande av narkotika, bland annat genom att arbeta enligt "Linköpingsmodellen".
- Utreda och lagföra de ungdomar som misstänks för narkotikabrott.
Kommunen åtar sig att:
- Kontinuerligt förlägga ungdomscoachernas arbetspass tillsammans med polisen, för att tillsammans hitta och identifiera ungdomar som är i riskzon för användande av narkotika.
- Arbeta efter kommunens Drogpolicy vid upptäckt av missbruk hos ungdomar.